Брнабић ће се борити свим срцем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да верује да ће се мандатарка за састав Владе Ана Брнабић борити свим срцем, да ће имати пуно проблема, али да ће је он подржати и као председник Србије и као председник странке.

Србија 20.06.2017 | 21:36
Брнабић ће се борити свим срцем
"Ана Брнабић је добро створење, добар човек. Она зна како тешко ствари у управи функционишу. Ана Брнабић је способна и вредна жена", каже председник Србије Александар Вучић и додаје да је његова жеља била да она буде премијер још кад јој је поклонио књигу Милана Стојадиновића.

На питање да ли је знао да ће јој поверити мандат онда када је поклонио књигу на последњој седници Владе коју је водио као премијер, он каже:

"То је и тада била моја жеља али нисам знао да ли ћу имати снаге да то предложим, а камоли да ли ће то да прође".



У интервјуу за РТС, Вучић је рекао да га је при предлагању Ане Брнабић на место председника Владе највише плашио став СНС-а.

На седници Председништва странке, шесторо је одмах подржало предлог, а троје је било против каже Вучић:

"Разумео сам њихову бојазан, за мој рејтинг и за рејтинг странке, како ће конзервативна Србија то да прихвати. Већ сам рекао Палми да се не слажем с његовим изјавама. Драган Марковић Палма је био веома коректан у односу према Влади. Надам се да ће свој став да промени, позивам га и вечерас, молим га да свој став промени. То је важно за нашу земљу", каже он.

Вучић је на питање како су челници СПЦ реаговали на његов предлог за мандатара, рекао је да они нису тиме одушевљени:

"Необично поштујем патријарха Иринеја и многе српске владике, владику Иринеја Буловића и Фотија. Знам да они нису тиме одушевљени, али знам да увек гледају како да буду уз своју државу, поштујем и господина Зукорлића, рекао ми је најтеже могуће речи у лице тим поводом, али нећу да их понављам".

На питање откуд драма око броја гласова владајуће коалиције за избор владе Ане Брнабић, Вучић каже да неће да Владу подржава нестабилна већина: "Можда би за њу гласали, можда би је подржали и Чанак и Јовановић, можда би је подржао још неко, али то не значи да би сутра подржали закон. Наше је да видимо да ли имамо стабилну већину или не".

Он је позвао лидера Јединствене Србије Драгана Марковића Палму да промени став и гласа за избор Бранабић на функцију председнице Владе Србије. 

"Надам се да ће (Марковић) свој став да промени и позивам га и вечерас да промени став", рекао је Вучић.

Брнабић никада није била ничија марионета

Александар Вучић је изјавио да кандидаткиња за премијера Ана Брнабић никада није била ничија марионета, али да неће моћи да доноси одлуке без политичких странака. 

"Брнабић никада није била ничија марионета, има свој мозак,...она своје људе бира за свој кабинет", рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да ће Брнабић "имати Владу која ће да показује добре резултате" и да је "њено право да каже шта прихвата или не, али неће моћи да доноси одлуке без политичких странака".

Према његовим речима, политичке странке су основа политичког живота и демократије. 

Вучић је подсетио и да је Брнабић ушла у Владу на његов позив и да је била задовљна сарадњом с колегама.

Оценио је и да напади на Бранабић представљају нападе на њега и Српску напредну странку. 

"Важно је да имате већину. Моја политика је политика обједињавања оних који су за Србију а жеља је да СПС, ПУПС, Јединствена Србија и Покрет социјалиста, Савез војвођанских Мађара буду снажнији", рекао је он.

Указао је и да су људи у СНС направили странку која је најснажнија од оснивања вишестраначког система у Србији. 

"То је страховито снажна машинерија али мора да се разуме да не можемо и не треба да радимо сами", рекао је Вучић.

Најбољи градоначелник у последњих 30 година

Као свој велики неуспех током мандата на месту председника Владе, Вучић је рекао да осим што није завршен Клинички центар у Нишу, као свој неуспех види то што није одбранио градоначелника Београда.

"Ја сам поклекао и то себи не могу да опростим, сматрам га убедљиво најбољим градоначелником у последњих 30 година. Ја не видим ниједан неуспех Синише Малог", рекао је Вучић.

Напоменуо је да не може себи да опрости што га није одбранио од напада за које је, како је навео, стигло и доста новца из иностранства.

Премијеру остављам пуну касу

Данас Србија изгледа много другачије у сваком погледу, рекао је председник Србије Александар Вучић, додавши да будућем председнику Владе оставља пуну касу.

"Желим јој да каса буде још пунија и помоћи ћу је на сваки могући начин", рекао је Вучић. 

Пред Аном су три задатка

Како је рекао, пред Аном Брнабић су три кључна задатка.

"Да успешно заврши седму ревизију ММФ, која није тако лака. Улазимо у последњу фазу доношења одлуке о повећању плата", рекао је Вучић.

Ту је, каже, и очување финансијске дисциплине, и не сме да се догоди да министри троше више новца него раније. И трећи задатак је поправљање положаја Србије на Дуинг бизнис листи.

Вучић је истовремено одбацио наводе о "двоструком вођењу Владе" и о "два премијера":

"„Њен посао је да пре свега обави те три ствари. Она ће се бавити свим важним стварима. Наравно да ће се Ивица Дачић бавити политиком, јер се тиме бавио и док сам ја био премијер. Када год сам могао да делегирам неки политички посао ја сам то урадио, пошто сам се бавио економијом", објаснио је Вучић.

Кад је реч о завршетку седме ревизије аранжмана са ММФ-ом, која није тако лака, јер улазимо у последњу фазу.

„Завршавамо као звезда ученик, комплементарно са ММФ-ом", подвукао је он.

Извор: Агенције

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Предсједник Пинокијо

20.06.2017 19:54

Нос му је сваким даном дужи, и дужи, и дужи, и...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.06.2017 20:40

Најбоље кад каже да је независна, да није ничија...аха, како да не...као прво члан је Еаст Wест Бридге (Трилатерала), као друго мора њега слушати...доста лажи!!!

Name

@Драган

21.06.2017 08:33

И она је цлан Еаст Wест секте! Заједно са Зорицом Михајловиц, и насим Игором Радојицицем, Скрбицем, Огњеном Тадицем...и другима!

Name

Думине

20.06.2017 19:57

Шта ће Милокрад рећи кад га буду одводили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црис

20.06.2017 20:26

Чини ми се да га и сањаш кад идеш спавати. и на временској прогнози би му име поменуо.

Name

Миле

20.06.2017 19:58

Дај ту кесу мени ста Ана зна о парама јацу то боље цувати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

20.06.2017 20:00

Ацо, ти ниси ниста урадио, бавио си се само изборима и разним сплеткарењима, глумећи стално неку жртву... Србија је данас, нажалост, јадна дрзава са најслабијим економским показатељима и стандардом у региону, и то требас да знас ти и да казес том јадном народу. Срам те било, обецавао си куле и градове и све си слагао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

20.06.2017 20:26

Е мој КИКИ кад тако кудис Александра сто не реце срецкане ниста за Доду и Цвијановицку. Он је барем постен и нема кликера у дзеповима,ста су урадили они прије њега,Србију бар данас увазавају велике дрзаве у региону,док је до јуце била у запецку. На тоне му хвала велики је цовјек и дрзавник,а цоравој коки је дзаба зита бацати,јер ниста не види као ни ти!

Name

ТразимоРјесењеНеКривце

20.06.2017 22:25

Апсолутно се слазем са Зоки. Негативцима и злобницима небих требало пуно пазње посвецивати.

Name

Милорад

20.06.2017 20:11

Браво мајсторе! Свака цаст, Бог си, Тито си, све си најбоље сто постоји, да тебе није било српски народ не би опстао сигурно, спасио си нас, за зивота цемо ти испеавити споменик, на мјесту фонтане на Славији, увесцемо те у Славу, Цркву , у родјендане у све.. Само се мало склони да те не гледамо и не слусамо сваки дан по триста пута, молим те као Бога! Макни се мало, само једну годину, да мало продисемо и онда се врати и настави тако како једино знас!! Твоји вјерни, неписмени бираци це те цекати, сви до једног..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

20.06.2017 20:39

Вуле, Вуле, преписујес од Миле па си за премијера поставио Ану да те слуша ко њега Жељка, једино добро је то што Ана не зна само енглески језик као наша Жељкица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

20.06.2017 21:27

Како човјек опуштено лаже, невјероватно. Ти ниси предсједник Србије, него предсједник Шешељевог политичког огранка званог СНС. По Уставу, предсједник не може бити уједно и предсједник једне политичке партије.

ОДГОВОРИТЕ