Brnabić će se boriti svim srcem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da veruje da će se mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić boriti svim srcem, da će imati puno problema, ali da će je on podržati i kao predsednik Srbije i kao predsednik stranke.

Srbija 20.06.2017 | 21:36
Brnabić će se boriti svim srcem
"Ana Brnabić je dobro stvorenje, dobar čovek. Ona zna kako teško stvari u upravi funkcionišu. Ana Brnabić je sposobna i vredna žena", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodaje da je njegova želja bila da ona bude premijer još kad joj je poklonio knjigu Milana Stojadinovića.

Na pitanje da li je znao da će joj poveriti mandat onda kada je poklonio knjigu na poslednjoj sednici Vlade koju je vodio kao premijer, on kaže:

"To je i tada bila moja želja ali nisam znao da li ću imati snage da to predložim, a kamoli da li će to da prođe".



U intervjuu za RTS, Vučić je rekao da ga je pri predlaganju Ane Brnabić na mesto predsednika Vlade najviše plašio stav SNS-a.

Na sednici Predsedništva stranke, šestoro je odmah podržalo predlog, a troje je bilo protiv kaže Vučić:

"Razumeo sam njihovu bojazan, za moj rejting i za rejting stranke, kako će konzervativna Srbija to da prihvati. Već sam rekao Palmi da se ne slažem s njegovim izjavama. Dragan Marković Palma je bio veoma korektan u odnosu prema Vladi. Nadam se da će svoj stav da promeni, pozivam ga i večeras, molim ga da svoj stav promeni. To je važno za našu zemlju", kaže on.

Vučić je na pitanje kako su čelnici SPC reagovali na njegov predlog za mandatara, rekao je da oni nisu time oduševljeni:

"Neobično poštujem patrijarha Irineja i mnoge srpske vladike, vladiku Irineja Bulovića i Fotija. Znam da oni nisu time oduševljeni, ali znam da uvek gledaju kako da budu uz svoju državu, poštujem i gospodina Zukorlića, rekao mi je najteže moguće reči u lice tim povodom, ali neću da ih ponavljam".

Na pitanje otkud drama oko broja glasova vladajuće koalicije za izbor vlade Ane Brnabić, Vučić kaže da neće da Vladu podržava nestabilna većina: "Možda bi za nju glasali, možda bi je podržali i Čanak i Jovanović, možda bi je podržao još neko, ali to ne znači da bi sutra podržali zakon. Naše je da vidimo da li imamo stabilnu većinu ili ne".

On je pozvao lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu da promeni stav i glasa za izbor Branabić na funkciju predsednice Vlade Srbije. 

"Nadam se da će (Marković) svoj stav da promeni i pozivam ga i večeras da promeni stav", rekao je Vučić.

Brnabić nikada nije bila ničija marioneta

Aleksandar Vučić je izjavio da kandidatkinja za premijera Ana Brnabić nikada nije bila ničija marioneta, ali da neće moći da donosi odluke bez političkih stranaka. 

"Brnabić nikada nije bila ničija marioneta, ima svoj mozak,...ona svoje ljude bira za svoj kabinet", rekao je Vučić.

On je napomenuo i da će Brnabić "imati Vladu koja će da pokazuje dobre rezultate" i da je "njeno pravo da kaže šta prihvata ili ne, ali neće moći da donosi odluke bez političkih stranaka".

Prema njegovim rečima, političke stranke su osnova političkog života i demokratije. 

Vučić je podsetio i da je Brnabić ušla u Vladu na njegov poziv i da je bila zadovljna saradnjom s kolegama.

Ocenio je i da napadi na Branabić predstavljaju napade na njega i Srpsku naprednu stranku. 

"Važno je da imate većinu. Moja politika je politika objedinjavanja onih koji su za Srbiju a želja je da SPS, PUPS, Jedinstvena Srbija i Pokret socijalista, Savez vojvođanskih Mađara budu snažniji", rekao je on.

Ukazao je i da su ljudi u SNS napravili stranku koja je najsnažnija od osnivanja višestranačkog sistema u Srbiji. 

"To je strahovito snažna mašinerija ali mora da se razume da ne možemo i ne treba da radimo sami", rekao je Vučić.

Najbolji gradonačelnik u poslednjih 30 godina

Kao svoj veliki neuspeh tokom mandata na mestu predsednika Vlade, Vučić je rekao da osim što nije završen Klinički centar u Nišu, kao svoj neuspeh vidi to što nije odbranio gradonačelnika Beograda.

"Ja sam poklekao i to sebi ne mogu da oprostim, smatram ga ubedljivo najboljim gradonačelnikom u poslednjih 30 godina. Ja ne vidim nijedan neuspeh Siniše Malog", rekao je Vučić.

Napomenuo je da ne može sebi da oprosti što ga nije odbranio od napada za koje je, kako je naveo, stiglo i dosta novca iz inostranstva.

Premijeru ostavljam punu kasu

Danas Srbija izgleda mnogo drugačije u svakom pogledu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodavši da budućem predsedniku Vlade ostavlja punu kasu.

"Želim joj da kasa bude još punija i pomoći ću je na svaki mogući način", rekao je Vučić. 

Pred Anom su tri zadatka

Kako je rekao, pred Anom Brnabić su tri ključna zadatka.

"Da uspešno završi sedmu reviziju MMF, koja nije tako laka. Ulazimo u poslednju fazu donošenja odluke o povećanju plata", rekao je Vučić.

Tu je, kaže, i očuvanje finansijske discipline, i ne sme da se dogodi da ministri troše više novca nego ranije. I treći zadatak je popravljanje položaja Srbije na Duing biznis listi.

Vučić je istovremeno odbacio navode o "dvostrukom vođenju Vlade" i o "dva premijera":

"„Njen posao je da pre svega obavi te tri stvari. Ona će se baviti svim važnim stvarima. Naravno da će se Ivica Dačić baviti politikom, jer se time bavio i dok sam ja bio premijer. Kada god sam mogao da delegiram neki politički posao ja sam to uradio, pošto sam se bavio ekonomijom", objasnio je Vučić.

Kad je reč o završetku sedme revizije aranžmana sa MMF-om, koja nije tako laka, jer ulazimo u poslednju fazu.

„Završavamo kao zvezda učenik, komplementarno sa MMF-om", podvukao je on.

Izvor: Agencije

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Predsjednik Pinokijo

20.06.2017 19:54

Nos mu je svakim danom duži, i duži, i duži, i...

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.06.2017 20:40

Najbolje kad kaže da je nezavisna, da nije ničija...aha, kako da ne...kao prvo član je East West Bridge (Trilaterala), kao drugo mora njega slušati...dosta laži!!!

Name

@Dragan

21.06.2017 08:33

I ona je clan East West sekte! Zajedno sa Zoricom Mihajlovic, i nasim Igorom Radojicicem, Skrbicem, Ognjenom Tadicem...i drugima!

Name

Dumine

20.06.2017 19:57

Šta će Milokrad reći kad ga budu odvodili?

ODGOVORITE
Name

Cris

20.06.2017 20:26

Čini mi se da ga i sanjaš kad ideš spavati. i na vremenskoj prognozi bi mu ime pomenuo.

Name

Mile

20.06.2017 19:58

Daj tu kesu meni sta Ana zna o parama jacu to bolje cuvati....

ODGOVORITE
Name

kiki

20.06.2017 20:00

Aco, ti nisi nista uradio, bavio si se samo izborima i raznim spletkarenjima, glumeći stalno neku žrtvu... Srbija je danas, nažalost, jadna drzava sa najslabijim ekonomskim pokazateljima i standardom u regionu, i to trebas da znas ti i da kazes tom jadnom narodu. Sram te bilo, obecavao si kule i gradove i sve si slagao...

ODGOVORITE
Name

Zoki

20.06.2017 20:26

E moj KIKI kad tako kudis Aleksandra sto ne rece sreckane nista za Dodu i Cvijanovicku. On je barem posten i nema klikera u dzepovima,sta su uradili oni prije njega,Srbiju bar danas uvazavaju velike drzave u regionu,dok je do juce bila u zapecku. Na tone mu hvala veliki je covjek i drzavnik,a coravoj koki je dzaba zita bacati,jer nista ne vidi kao ni ti!

Name

TrazimoRjesenjeNeKrivce

20.06.2017 22:25

Apsolutno se slazem sa Zoki. Negativcima i zlobnicima nebih trebalo puno paznje posvecivati.

Name

Milorad

20.06.2017 20:11

Bravo majstore! Svaka cast, Bog si, Tito si, sve si najbolje sto postoji, da tebe nije bilo srpski narod ne bi opstao sigurno, spasio si nas, za zivota cemo ti ispeaviti spomenik, na mjestu fontane na Slaviji, uvescemo te u Slavu, Crkvu , u rodjendane u sve.. Samo se malo skloni da te ne gledamo i ne slusamo svaki dan po trista puta, molim te kao Boga! Makni se malo, samo jednu godinu, da malo prodisemo i onda se vrati i nastavi tako kako jedino znas!! Tvoji vjerni, nepismeni biraci ce te cekati, svi do jednog..

ODGOVORITE
Name

Leo

20.06.2017 20:39

Vule, Vule, prepisujes od Mile pa si za premijera postavio Anu da te sluša ko njega Željka, jedino dobro je to što Ana ne zna samo engleski jezik kao naša Željkica...

ODGOVORITE
Name

Gej=okej

20.06.2017 21:27

Kako čovjek opušteno laže, nevjerovatno. Ti nisi predsjednik Srbije, nego predsjednik Šešeljevog političkog ogranka zvanog SNS. Po Ustavu, predsjednik ne može biti ujedno i predsjednik jedne političke partije.

ODGOVORITE