И даље неизвјестан Закон о акцизама?

Савјет министара БиХ није данас разматрао Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода и Приједлог закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.

Босна и Херцеговина 22.03.2017 | 13:58
И даље неизвјестан Закон о акцизама?
Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић изјавио је новинарима након сједнице да приједлози ових закона нису били на дневном реду данашње сједнице Савјета министара БиХ.

Према његовим ријечима, на данашњој сједници није био министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Вјекослав Беванда који је службено одсутан, те наведене тачке нису разматране.

Он је напоменуо да је неизвјесно када ће ово питање доћи на ред, да су рокови за доношење ових закона врло упитни и да је усвајање измјена и допуна Закона о акцизама свакако један од предуслова наставка сарадње са ММФ-ом.

“Што се тиче Савеза за промјене и мене лично као министра ми немамо став Владе Републике Српске да ли она подржава овај закон о акцизама, да ли јој требају средства ММФ-а и наставак и проширење сарадње са ЕБРД-ом и Свјетском банком. То је за нас релевантно када се будемо одлучивали да ли ћемо гласати за овај закон или не”, рекао је Шаровић.

Он је навео да нема става Владе Републике Српске с обзиром на то да би додатних 15 фенинга на цијену горива сигурно погодило пољопривредни сектор у цијелој БиХ, па и Српској, а не зна се ни да ли Влада има одговарајући план којим би умањила штете које би пољопривредни сектор усвајањем овог закона претрпио.

“Важно је за овај закон да имамо мишљења надлежних институција ентитетских влада и других институција, јер ће они у највећој мјери бити корисници ових средства која ће бити добијена измјенама Закона о акцизама. Посебно је важно и да имамо став Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ као кључне институције у овом процесу”, сматра Шаровић.

На питање Срне да ли је Влада Федерације БиХ доставила свој став о измјенама и допунама закона о акцизама, Шаровић је одговорио да нема информације о томе и да је то мање важно јер та тачка није била на дневном реду.

Шаровић је саопштио да на данашњој сједници нису разматране ни измјене Кривичног закона БиХ.

“Има много проблематичних одредаба и чланова. Ријеч је о веома важном закону и неопходно је прибавити мишљење свих надлежних и релевантних институција. Оног тренутка када та мишљења буду достављена Савјету министара БиХ путем ресорног министарства биће предмет расправе на сједници Савјета министара БиХ”, појаснио је Шаровић.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Стока је врло ефикасна

22.03.2017 13:22

Црвена стока је врло ефикасна када се треба договорити о пљачки грађана и условима да се добије кредит од ММФ.Три дана се извјештавало на РТРС како је Република Српска испунила све услове за кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2017 14:16

Дзаба им све,пара нема док Бакир не дозволи.

Name

Ре ре

23.03.2017 05:04

А и ако додју опет никакве среце за БиХ одосе за исил