I dalje neizvjestan Zakon o akcizama?

Savjet ministara BiH nije danas razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Bosna i Hercegovina 22.03.2017 | 13:58
I dalje neizvjestan Zakon o akcizama?
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović izjavio je novinarima nakon sjednice da prijedlozi ovih zakona nisu bili na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara BiH.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici nije bio ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji je službeno odsutan, te navedene tačke nisu razmatrane.

On je napomenuo da je neizvjesno kada će ovo pitanje doći na red, da su rokovi za donošenje ovih zakona vrlo upitni i da je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama svakako jedan od preduslova nastavka saradnje sa MMF-om.

“Što se tiče Saveza za promjene i mene lično kao ministra mi nemamo stav Vlade Republike Srpske da li ona podržava ovaj zakon o akcizama, da li joj trebaju sredstva MMF-a i nastavak i proširenje saradnje sa EBRD-om i Svjetskom bankom. To je za nas relevantno kada se budemo odlučivali da li ćemo glasati za ovaj zakon ili ne”, rekao je Šarović.

On je naveo da nema stava Vlade Republike Srpske s obzirom na to da bi dodatnih 15 feninga na cijenu goriva sigurno pogodilo poljoprivredni sektor u cijeloj BiH, pa i Srpskoj, a ne zna se ni da li Vlada ima odgovarajući plan kojim bi umanjila štete koje bi poljoprivredni sektor usvajanjem ovog zakona pretrpio.

“Važno je za ovaj zakon da imamo mišljenja nadležnih institucija entitetskih vlada i drugih institucija, jer će oni u najvećoj mjeri biti korisnici ovih sredstva koja će biti dobijena izmjenama Zakona o akcizama. Posebno je važno i da imamo stav Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH kao ključne institucije u ovom procesu”, smatra Šarović.

Na pitanje Srne da li je Vlada Federacije BiH dostavila svoj stav o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, Šarović je odgovorio da nema informacije o tome i da je to manje važno jer ta tačka nije bila na dnevnom redu.

Šarović je saopštio da na današnjoj sjednici nisu razmatrane ni izmjene Krivičnog zakona BiH.

“Ima mnogo problematičnih odredaba i članova. Riječ je o veoma važnom zakonu i neophodno je pribaviti mišljenje svih nadležnih i relevantnih institucija. Onog trenutka kada ta mišljenja budu dostavljena Savjetu ministara BiH putem resornog ministarstva biće predmet rasprave na sjednici Savjeta ministara BiH”, pojasnio je Šarović.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Stoka je vrlo efikasna

22.03.2017 14:22

Crvena stoka je vrlo efikasna kada se treba dogovoriti o pljački građana i uslovima da se dobije kredit od MMF.Tri dana se izvještavalo na RTRS kako je Republika Srpska ispunila sve uslove za kredit

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2017 15:16

Dzaba im sve,para nema dok Bakir ne dozvoli.

Name

Re re

23.03.2017 06:04

A i ako dodju opet nikakve srece za BiH odose za isil