Нема пречица на путу ка ЕУ

ЕУ остаје уз БиХ која мора завршити свој дио посла да би јој се помогло. Без дилеме, будућност земље је у европској политичкој и економској породици. До тада, политичари у земљи требају обавити свој дио посла, рекао је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк за интервиеw. ба.

Босна и Херцеговина 28.06.2017 | 11:27
Нема пречица на путу ка ЕУ
Вигемарк наглашава да неопходан наставак напретка по Реформској агенди, као и борба против корупције.

"БиХ напредује на европском путу. Земља већ има користи од Споразума о стабилизацији и придруживању и либерализације трговине с ЕУ. Оно што је подједнако важно јесте да БиХ настави с напретком по Реформској агенди. Сљедећи важни кораци су реформе јавне управе и здравства. Свако ко ради у политици и институцијама има одговорност за провођење структурних реформи које ће отворити више радних мјеста, адекватније користити јавна средства и олакшати пословање", каже шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Вигемарк сматра да правосуђе, управа, економија, те кључна инфраструктура, морају бити спремни да испуне високе захтјеве чланства у ЕУ, да буду конкурентни и добивају финансијску и техничку подршку ЕУ.

"Босна и Херцеговина је европска земља, а њена је будућност у Европској унији. То је земља невјеројатних различитости, као што је и Европска унија. За чланство у Европској унији, земља мора испунити економске и политичке услове којима се тражи стабилна демократска држава која поштује темељне вриједности Европске уније у смислу људског достојанства и људских права, слободе, демократије, једнакости и владавине закона", рекао је Вигемарк.

Европске интеграције треба да буду квалитетно спроведене, сматра Вигемарк, наглашавајући да је то обавеза свих политичких субјеката у БиХ.

"На путу евопских интеграција нема пречица. Сада је најважније да Босна и Херцеговина активно ради на достављају свеобухватних, прецизних и координисаних одговора на упитник Европске комисије и у том смислу квалитет је важнији од брзине. Такође, очекујемо од свих политичких странака и њихових лидера да поступају у складу с преузетим обавезама и помогну у провођење Реформске агенде којом се може обезбиједити напредак БиХ на европском путу", рекао је Вигемарк.

Вигемарк сматра да је ЕУ доказала своју посвећеност БиХ, али и да домаће власти треба да наставе процес прилагођавања европском законодавству.

"ЕУ је највећи донатор Босни и Херцеговини. Пружали смо и пружамо различите врсте финансијске помоћи, од инфраструктурне обнове након рата до улагања у боље образовне, правне, административне и социјалне услуге, укључујући и помоћ током и након поплава. ЕУ је уложила преко 30 милиона евра у пољопривредни сектор Босне и Херцеговине, а за наставак ове подршке потребно је усвојити стратегију за пољопривреду и рурални развој цијеле земље. Значајан дио посла већ је урађен, а сада се треба донијети политичка одлука о усвајању Стратегије", додао је Вигемарк.

Посебно забрињавајућа чињеница по БиХ, према мишљењу Вигемарка, јесте и велика миграција становништва према земљама ЕУ.

"Грађани желе посао, пристојан живот и одговарајућу здравствену заштиту. Овај тренд такође показује да заправо желе и алтернативу политичком застоју и економском паду. Земља би се требала наставити фокусирати на реформе које су неопходне за рјешавање социоекономских изазова и које могу повести БиХ даље на њеном европском путу", истиче Вигемарк.

ЕУ, према ријечима Вигемарка, поздравља њемачку иницијативу, тзв. Берлински процес, који се већ сада назива неком врстом Маршаловог плана за Балкан у смислу економског јачања овог простора.

"ЕУ поново истиче своје опредјељење европској перспективи Западног Балкана и поздравља све иницијативе својих земаља чланица које подржавају овај циљ. Инвестициони оквир за Западни Балкан установљен је 2009. године, а окупља Европску комисију, 20 билатералних донатора (од којих су многи земље чланице ЕУ-а и чланице ЕФТА-е) и водеће међународне финансијске институције, као и саме земље Западног Балкана", закључио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

(интервиеw.ба)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ма

28.06.2017 09:46

Овај це нас Гунар, гурнути у бунар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

инцко

28.06.2017 10:18

Овим странцима одговара Додик, Човић и Изетбег и хаос

ОДГОВОРИТЕ
Name

медјед

28.06.2017 13:30

Ма само да нам казе хоцел бити акциза или неце и да нам јос једном појасни засто је то добро за нас да нам плата остане иста, а све цијене скоце само да би се возили неким аутопутем једном годисње.

Name

хаос у РС

28.06.2017 10:32

Хаос у РС одржава режим са министрима, директорима јавних установа ЈП, судовима ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маршалов план

28.06.2017 10:58

у Геодетској управи-РУГИПП је давно Маршалов план искориштен (кредити Светске банке, донације Шведске, Норвешке ..), око 80 милиона и све је потрошено ненамјенски (сифтвери, џипови, потовања, посл. простори), на челу са "Гузовачом", Деуром, Станковићем, Ћаном, Бајићем, Стојчином, Мишком, Ракуљем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проинтер

28.06.2017 11:33

Сад ми узимамо.

Name

Др

28.06.2017 13:51

Ти ститис Додика а он коци све процесе реформи са Цовицем и Бакиром. Скини нам се с врата Вигемарк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

28.06.2017 14:05

А било је прецица за Румунију,Бугарску и осталу циганију.

ОДГОВОРИТЕ