Nema prečica na putu ka EU

EU ostaje uz BiH koja mora završiti svoj dio posla da bi joj se pomoglo. Bez dileme, budućnost zemlje je u evropskoj političkoj i ekonomskoj porodici. Do tada, političari u zemlji trebaju obaviti svoj dio posla, rekao je šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark za interview. ba.

Bosna i Hercegovina 28.06.2017 | 11:27
Nema prečica na putu ka EU
Vigemark naglašava da neophodan nastavak napretka po Reformskoj agendi, kao i borba protiv korupcije.

"BiH napreduje na evropskom putu. Zemlja već ima koristi od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i liberalizacije trgovine s EU. Ono što je podjednako važno jeste da BiH nastavi s napretkom po Reformskoj agendi. Sljedeći važni koraci su reforme javne uprave i zdravstva. Svako ko radi u politici i institucijama ima odgovornost za provođenje strukturnih reformi koje će otvoriti više radnih mjesta, adekvatnije koristiti javna sredstva i olakšati poslovanje", kaže šef Delegacije EU u BiH.

Vigemark smatra da pravosuđe, uprava, ekonomija, te ključna infrastruktura, moraju biti spremni da ispune visoke zahtjeve članstva u EU, da budu konkurentni i dobivaju finansijsku i tehničku podršku EU.

"Bosna i Hercegovina je evropska zemlja, a njena je budućnost u Evropskoj uniji. To je zemlja nevjerojatnih različitosti, kao što je i Evropska unija. Za članstvo u Evropskoj uniji, zemlja mora ispuniti ekonomske i političke uslove kojima se traži stabilna demokratska država koja poštuje temeljne vrijednosti Evropske unije u smislu ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, slobode, demokratije, jednakosti i vladavine zakona", rekao je Vigemark.

Evropske integracije treba da budu kvalitetno sprovedene, smatra Vigemark, naglašavajući da je to obaveza svih političkih subjekata u BiH.

"Na putu evopskih integracija nema prečica. Sada je najvažnije da Bosna i Hercegovina aktivno radi na dostavljaju sveobuhvatnih, preciznih i koordinisanih odgovora na upitnik Evropske komisije i u tom smislu kvalitet je važniji od brzine. Takođe, očekujemo od svih političkih stranaka i njihovih lidera da postupaju u skladu s preuzetim obavezama i pomognu u provođenje Reformske agende kojom se može obezbijediti napredak BiH na evropskom putu", rekao je Vigemark.

Vigemark smatra da je EU dokazala svoju posvećenost BiH, ali i da domaće vlasti treba da nastave proces prilagođavanja evropskom zakonodavstvu.

"EU je najveći donator Bosni i Hercegovini. Pružali smo i pružamo različite vrste finansijske pomoći, od infrastrukturne obnove nakon rata do ulaganja u bolje obrazovne, pravne, administrativne i socijalne usluge, uključujući i pomoć tokom i nakon poplava. EU je uložila preko 30 miliona evra u poljoprivredni sektor Bosne i Hercegovine, a za nastavak ove podrške potrebno je usvojiti strategiju za poljoprivredu i ruralni razvoj cijele zemlje. Značajan dio posla već je urađen, a sada se treba donijeti politička odluka o usvajanju Strategije", dodao je Vigemark.

Posebno zabrinjavajuća činjenica po BiH, prema mišljenju Vigemarka, jeste i velika migracija stanovništva prema zemljama EU.

"Građani žele posao, pristojan život i odgovarajuću zdravstvenu zaštitu. Ovaj trend takođe pokazuje da zapravo žele i alternativu političkom zastoju i ekonomskom padu. Zemlja bi se trebala nastaviti fokusirati na reforme koje su neophodne za rješavanje socioekonomskih izazova i koje mogu povesti BiH dalje na njenom evropskom putu", ističe Vigemark.

EU, prema riječima Vigemarka, pozdravlja njemačku inicijativu, tzv. Berlinski proces, koji se već sada naziva nekom vrstom Maršalovog plana za Balkan u smislu ekonomskog jačanja ovog prostora.

"EU ponovo ističe svoje opredjeljenje evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja sve inicijative svojih zemalja članica koje podržavaju ovaj cilj. Investicioni okvir za Zapadni Balkan ustanovljen je 2009. godine, a okuplja Evropsku komisiju, 20 bilateralnih donatora (od kojih su mnogi zemlje članice EU-a i članice EFTA-e) i vodeće međunarodne finansijske institucije, kao i same zemlje Zapadnog Balkana", zaključio je šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

(interview.ba)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ma

28.06.2017 09:46

Ovaj ce nas Gunar, gurnuti u bunar...

ODGOVORITE
Name

incko

28.06.2017 10:18

Ovim strancima odgovara Dodik, Čović i Izetbeg i haos

ODGOVORITE
Name

medjed

28.06.2017 13:30

Ma samo da nam kaze hocel biti akciza ili nece i da nam jos jednom pojasni zasto je to dobro za nas da nam plata ostane ista, a sve cijene skoce samo da bi se vozili nekim autoputem jednom godisnje.

Name

haos u RS

28.06.2017 10:32

Haos u RS održava režim sa ministrima, direktorima javnih ustanova JP, sudovima ...

ODGOVORITE
Name

maršalov plan

28.06.2017 10:58

u Geodetskoj upravi-RUGIPP je davno Maršalov plan iskorišten (krediti Svetske banke, donacije Švedske, Norveške ..), oko 80 miliona i sve je potrošeno nenamjenski (siftveri, džipovi, potovanja, posl. prostori), na čelu sa "Guzovačom", Deurom, Stankovićem, Ćanom, Bajićem, Stojčinom, Miškom, Rakuljem...

ODGOVORITE
Name

Prointer

28.06.2017 11:33

Sad mi uzimamo.

Name

Dr

28.06.2017 13:51

Ti stitis Dodika a on koci sve procese reformi sa Covicem i Bakirom. Skini nam se s vrata Vigemark.

ODGOVORITE
Name

popara

28.06.2017 14:05

A bilo je precica za Rumuniju,Bugarsku i ostalu ciganiju.

ODGOVORITE