Шефица УИО БиХ и остали ухапшени остају у притвору

За Јелену Мајсторовић, шефицу Групе за спречавање прекршаја и кријумчарења Регионалне канцеларије Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у Бањалуци, и њеног радног колегу Раденка Поповића Тужилаштво БиХ тражи продужење притвора за још два мјесеца.

Босна и Херцеговина 20.01.2023 | 08:24
Шефица УИО БиХ и остали ухапшени остају у притвору

Подсјећамо да им је као и њиховом колеги Стеви Савићу Суд БиХ раније одредио притвор од мјесец због постојања сумње да су починили кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела и злоупотреба положаја или овлаштења, односно због сатраха да ће, уколико се нађу на слободи, ометати кривични поступак утицајем на свједоке, као и због страха да ће поновити кривично дјело.

Поред њих троје, у акцији Бренд ИВ ухапшени су и службеници УИОБиХ Владимир Ђурђевић, Владимир Пузић и Елвис Џаферагић, који су пуштени да се бране са слободе.

Ослобођење је више пута писало о томе да су инспекторица и њене колеге имали уходан начин рада, тражили су новац како не би контролисали пословање трговаца, а онима који одбију, незаконито су одузимали робу. Због боје униформе познати су и као црнокошуљаши.

Јучерашње суђење почело је захтјевом осумњичених. Наиме, њихов адвокат Александар Јокић је од Суда БиХ тражио да суђење не буде јавно, односно да се не објављују снимци из суднице због, како је навео, притиска јавности. Судијско вијеће је одбило захтјев, уз констатацију “да се ради о паушалним наводима”.

Тужитељица Тужилаштва БиХ Елвира Станојловић подвукла је да за Мајсторовићку и Поповића и даље постоје разлози за притвор, “због хијерархије, они су били главни, а остали су поступали како они кажу. Очигледно је да је Поповић био особа од повјерења Мајсторовић, њена десна рука.”

Подсјетила је да је саслушано више од 20 свједока, да су многи од њих или оштећени или били присутни када су осумњичени вршили дјела која им се стављају на терет. Истакла је да су осумњичени службеници УИО поступали незаконито ради прибављања протуправне имовинске користи, да из исказа свједока произлази да је осумњичена Мајсторовић била предводник, да је имала ауторитет, те да је ословљавана са “шефица”.

- У контроли аутоплацева никада нису предочавани радни налози. Говорили су “у великом сте прекршају” и без увида у службену документацију. Увијек се поступало на исти начин, понуде се двије опције, одузимање предмета или договор. Тражили су од 600 до 1.000 еура, а некада су пристајали и на мање. Увијек су провјеравали је ли постављен видеонадзор, а након узимања новца кажу: Мирни сте годину, рекла је тужитељица.

ЦИН је раније писао да су Мајсторовић и Поповић у љето 2018. године дошли на Зелену пијацу у Добоју, која је у надлежности другог регионалног центра. Власницима штандова са текстилом и обућом пријетили су одузимањем робе ако не дају новац. Цијели случај је откривен када је неко од трговаца са пијаце изнуду пријавио добојској полицији. Сви оштећени били су позвани да дају изјаве, али су, страхујући од одмазде, рекли да нису дали новац.

Тужитељица Станојловић јуче је казала како је од одређивања притвора Тужилаштво БиХ добило пуно информација “од људи који су сада увјерени да могу дати исказе без страха.”

Адвокат Јокић тражио је да се приједлог за продужење притвора одбије у цијелости, наводећи да су докази о којима говори тужитељица субјективне природе, “такви су да вјерујемо некоме на ријеч”. Подвукао је да су све радње службеника УИО документоване, а осврнуо се и на неке случајеве који се тичу аутоплацева.

- Постоји радни налог, потврда о привременом одузимању предмета, захтјев за покретање прекршајног поступка, касније је лице проглашено кривим. Па, ако је одговарао, какву је заштиту имао?!, рекао је Јокић, напомињући да је немогуће да осумњичени понове кривична дјела, између осталог, због тога што су суспендовани.

(Ослобођење   Фото:Фацебоок)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

XXXЛ

20.01.2023 07:50

Ста је са Дзакулом? Како је он од толико кандидата запослио бас ову, па како је бас ова три пута напредовала у три године? Гдје и како је Ђакула запослио кћерку? Гдје и како је Ђакула запослио мужа од ове? Ста је Ђакула урадио за протууслугу том директору те агенције? Има још питања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.01.2023 08:04

Мене интересује колика је њихова дневница у затвору и колико це им бити остета када изадју на слободу.

Name

трагац

20.01.2023 08:30

У праву си. Има још питања али нема коректних и истинитих одговора.

Name

#

20.01.2023 09:29

Има пуно сваког дана "Лутки са насловних страна" неке хапсе неке не а за газде раде све

Name

УИЈО

20.01.2023 08:17

Кад долазе по Невенку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

20.01.2023 09:01

Пустит зену, много веце рибе ходају слободно и дају изјаве у јавности!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

20.01.2023 10:34

Виде поноса СНСДа, виде репрезентативке,виде патриоте, виде препостене насе драге директорице, виде насе Лијевцање дјевојке...насег напаценог борца за оцување Републике Српске...а ја би рекао, иде сљама и смеца сто српска мајка некада није могла ни да у сну досања да це радјати овакав олос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана Путник

20.01.2023 14:10

Ста је са Драганом Путник... Када чете њу хапсити?

ОДГОВОРИТЕ