БиХ је у раљама криминалне политичке елите

"БиХ је спаљена земља, остављена на милост и немилост криминалној политичкој елити коју не интересује напредак и бољи живот грађана".

Босна и Херцеговина 22.01.2020 | 09:02
БиХ је у раљама криминалне политичке елите

Ово је у интревуу порталу Вијести.ба, рекао Милован Јовановић, новинар и политички коментатор, говорећи о стању у БиХ.

"БиХ је разапета између руског и турског утицаја, прије свега али и утицаја појединих земаља са Блиског истока. Босни су потребни нови људи, некомпромитовани, неоптерећени прошлошћу, образовани и способни да од БиХ направе пристојно мјесто за живот. Због тога што таквих нема БиХ је талац СДА, ХДЗ, СНСД али и других политичких партија, организација и цркава/религија", казао је Јовановић.

На питање како види нови састав Савјета министара БиХ, одговорио је да "докле год Изетбеговић, Додик и Човић и њихове странке буду водиле главну ријеч у БиХ напретка бити неће, "наводећи да то мора да знају и схвате сви они који живе или намјеравају да живе у БиХ".

"Рекао сам још у јулу мјесецу да ће Савјет министара бити формиран онда када се господари живота и смрти договоре око подјеле плијена. Договорили су се, резултат тога ће бити такав да ће по ко зна који пут профитирати они и њихова клика, а изгубити сви грађани БиХ", казао је Јовановић.

Коментаришући стање у региону, он је рекао да је чињеница да су се односи у региону закомпликовали у посљедњем периоду, а главни разлог је срамна одлука ЕУ да не дозволи Сјеверној Македонији и Албанији отпочињање преговора.

Навео је и да избори који слиједе у Хрватској, Црној Гори, Србији и Сјеверној Македонији су допринијели погоршању ситуације.

Јовановић каже да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић процијенио, да ће доношењем закона о слободи вјероисповијести у овом тренутку склонити фокус са бројних афера са којима је суочен, завртјети причу у другом смјеру и тако хомогенизовати бирачко тијело пред парламентарне изборе који слиједе.

"Очекујем, да ће на предстојећим парламентарним изборима ДПС остварити побједу и да ће Душко Марковић остати премијер. Не искључујем могућност да СДП поново постане дио владајуће коалиције након избора. Искрено се надам, да ће власт у Црној Гори, заједно са СПЦ доћи до рјешења, које ће бити свима прихватљиво, јер даље тензије не би биле добре", казао је Јовановић.

Он подсјећа да чим се у региону нешто деси посљедице се одмах прелијевају и на друге земље региона.

"Србија, а поготово њен предсједник понашају се врло одговорно, мудро и сталожено. То не може нико да оспори", казао је он.

На питање каква је перспектива земаља региона, Јовановић каже да је тренутно лоша.

"Неспособна, корумпирана и компромитована ЕУ бирократија није у стању ништа да уради. Пре неколико година сам јавно саопштио да ће овај дио Европе бити или какво такво пристојно мјесто за живот или ћемо постати Лаос, Камбоџа или Вијетнам Европе", казао је Јовановић,додајући да ЕУ већ пуну деценију нема јасне одговоре и рјешења за бројне проблеме који су је задесили.

Према његовим ријечима, криза европског јединства, јаз између старих и нових чланица, одлучивање консензусом, тероризам, корупција, криминал, мигрантска криза, популизам, тоталитарне идеје и системи који су опстали, одсуство заједничке спољне и безбједносне политике, Бреxит.

"ЕУ је постала слаба и немоћна пред руском агресијом у централној и источној Европи, паралисана корупцијом од стране одређених компанија, сумњивих лоби група, контроверзних појединаца и ауторитарних политичара углавном са Истока", навео је Јовановић.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

боби

22.01.2020 08:34

Ама кретени једни,кога јос интересује несто у филдзан творевини званој бих? Писите о уредјеној и младој дрзави Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

22.01.2020 09:20

БиХ хд једна велика ЗАБОКРЕЦИНА

Name

Само ја

22.01.2020 09:44

Али ме насмија о тој незнам ни ја како да назовем гдје нема ни свог пасоша или ауто таблица

Name

Хероин Стате

22.01.2020 10:15

Хероинска дрзава. Биједни Балкан.

Name

ре боби

22.01.2020 12:17

Сањати није забрањено.

Name

Баке

22.01.2020 12:33

Овдје се и говори о Републици Српској,која је опљацкана и налази се пред гасењем.

Name

оо7

22.01.2020 08:51

Шта очекивати од БИХ,када је ЕУ корумпирана и конфузна?Смете ти "утицај" Русије на Балкану,а не сметс оно шта ради САД широм ове планете??Ова земља се почела распадати 1992,само ми то нећемо да видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

22.01.2020 09:01

Народ мора вјероват да постоји јос људи и мора бит подрска једни другим јос увјек нас је вецина Ја мајка 6 дјеце напустам РС на привремено јер имам пријетње од Дилера од супруга лијеценог алкохолицара и насмијаног Командира полиције пријетњи се не бојим видимо се кад зарадим 2000 км за прву тузбу и све сто тразе од мене знам да цу успијет јер има јос људи и раје Није све до дрзаве и до нас је јер смо СУТИЛИ и поз лопове са Добар дан дозволили лоповима да направе све ово ПАПАК ОД ЦОВЈЕКА ЈЕ ГОРИ НЕГО АТОМСКА БОМБА растурисе нас папци ситни лоповцици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наслов

22.01.2020 09:02

У наслову све речено и у првих пар реченица текста. Мени и мојој породици је доста дуго требало да ово схватимо али злочиначка полиција на челу са психопатом нам је 25.12.2018. коначно отворила очи. Иако добро ституирани одлучили смо да спасавамо живу главу и људско достојанство као и да обезбједимо нормалан живот и бољу будућност дјеци. Никада нисам био члан ни једне странке, нити планирам постати, тако да нисам пристрасан када кажем да веће зло од тренутно владајућих мафијашких структура нисмо видјели ни у рату. Прегурали смо рат и остали, али пред овим злом смо морали устукнути. Сада смо већ одавно далеко и, како ствари стоје, вјероватно се више никада нећемо вратити. Ово нека иде на душу, ако је уопште имају, свих властодржаца, пљачкаша, профитера, сјецикеса на власти и њихових улизица и ухљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

22.01.2020 09:04

Овај, онај, ма ко зна који више и увијек али баш увијек нам причају и кажу све оно што ми знамо одавно или бар онолико колико нам и они кажу. Ама нама треба неко да нам каже како да се исчупамо из овог загрљаја хоботнице, а не да нам прича шта је и ко је Додик, Човић и Изетбеговић (СНСД, ХДЗ БИХ и СДА), као и остале странке и њихови лидери или привјесци ових странака. Ало, треба нам излаз, а не ове флоскуле што нам ви новинари скупа са својим изабраним гостима потурате годинама и годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рв

22.01.2020 09:21

Једини излаз је освјешћивање народа и борба до краја. Људи се морају организовати и почети пружати отпор корумпираној мафијашкој хоботници. Када народ буде организовао не више "мирне и достојанствене" протесте и када схвати да му је беспоштедна борба једина шанса за спас и опстанак, тада ће се указати и свјетло наде. Слобода и достојанство никада нису били јефтини. Често је, на жалост, цијена у крви.

Name

Ре ПБ

22.01.2020 17:57

Тај се јос није изгледа родио сто би дао савете како се ријесити ове багре.

Name

бијељина

22.01.2020 09:18

свеје добро док срби суте али акосе подуне нема те царевине којаце их умирити

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

22.01.2020 09:22

тразилисте демократију сто сада кукате хоцете европску унију имате хоцете нато имате тостетразили добилисте нема кукања

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

22.01.2020 10:08

РС је уништена економски и демографски од стране Додикова режима, тотално опустошена, као пре стотине година од кад је од куге, или друге опаке заразе нестала насеља и градови. То је управо сада на модеран, софтверски и дигиталан начин на дјелу. Пустош се наставља несмањеном жестином, као кад надолази пожар или поплава, па се купи све што под руку дође државним мафијашима; министрима, директорима...и сарадницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругип

22.01.2020 11:12

У многим државним органима су кримоси на функцијама, неки и осуђени или им се суди. Нпр. у РУГИП-Геодетско-криминалној управи за некретнина на функцијама су све криминалци; Стојчиновић осуђен на 4,5 година-пом. дир. Деурић-мозак з.к. мафије-пом. дир. суди му се за исто дјело, Груловић-начелник, суди му се за исто. Сви су на високим функцијама и обављају исте послове за које им се суди, књиже/продају тајкунима и даље као до сада, дакле награђени за криминал.

Name

Марко

22.01.2020 13:10

Не може се то десити на нивоу БиХ никада, била је Југославија и добар оквир за све уз неки суштински договор о заједничким интересима али народности нису то хтјеле, сад уживамо у плодовима референдума о независности/неовисности ( о памети ја бих додао) .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.01.2020 13:24

Чуј сад то,па како ?

ОДГОВОРИТЕ