Побољшати у региону сарадњу

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас да ће БиХ у наредном периоду потписати и реализовати одређене споразуме са Србијом, Црном Гором, Македонијом и Албанијом, с циљем побољшања регионалне сарадње.

Босна и Херцеговина 15.12.2017 | 18:46
Побољшати у региону сарадњу
Црнадак је данас у Бањалуци, након састанка са амбасадорима Србије у БиХ Станимиром Вукићевићем, Црне Горе Миланом Лакићем, Албаније за БиХ Илиром Мелом и отправником послова Македоније у БиХ Александром Крстевским, рекао новинарима да је приоритет Министарства на чијем је челу изградња што бољих односа у региону.

Он је навео да је на састанку разговарано о заједничким активностима у току године, те о успостављању динамике за наредни период, у којем је планиран велики број споразума.

Црнадак је рекао да БиХ има интензивну сарадњу са Србијом, са којом планира да почетком наредне године потпише споразум о сарадњи у области европских интеграција.

Он је додао да је у припреми и неколико споразума са Македонијом, међу којима и споразум којим ће грађанима бити омогућено да путују из једне у другу земљу само са личном картом.

"Имамо план да и са Албанијом и Црном Гором реализујемо одређене споразуме, који су у процедури. Углавном је ријеч о стварима које ће директно утицати на побољшање односа и биће веома практични за грађане", рекао је Црнадак.

Црнадак је истакао да БиХ предстоје озбиљне реформе, међу којима је и наставак реформи у области економије.

"Веома је важно и да помјеримо ствари у правосуђу, јер је очигледно да оно има потешкоћа да се избори са питањима, прије свега, о ратним злочинима, као и о корупцији и организованом криминалу", навео је Црнадак.

На питање новинара да ли има информација о документу који ЕУ припрема у вези са приступом земаља западног Балкана у ЕУ, гдје би, наводно БиХ била у трећој групи заједно са /самопроглашеним/ Косовом, Црнадак је рекао да има одређене информације да се ради на таквом документу, али да га неће коментаристати јер је у настајању.

Разговору са амбасадорима, присуствовао је и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Након састанка, Црнадак је са гостима прошетао до бањалучке новогодишње атракције "Зимзограда", те позвао туристе из сусједних и из земаља региона да посјете Бањалуку у току новогодишњих празника.

Амбасадор Вукићевић оцијенио је да је ово била прилика за промоцију Бањалуке.

"Чињеница је да морамо водити рачуна о стабилности и сарадњи у региону и овакви сусрети су управо намењени том циљу, да би на овом нивоу ми показали шта мислимо о односу наших земаља са БиХ, као и да разговарамо шта би могли да урадимо у наредном периоду", рекао је Вукићевић.

Он је истакао да је потребно да сви заједно раде на поправљању ситуације, да би овај регион био регион стабилности и мира, а не сукоба и неспоразума.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

хмммммм

15.12.2017 19:12

Веле македонци ко нема за пасош,неће имати ни за хотел,храну,пице,коке,нек’ не долази са личном картом,то су босански кокузи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

17.12.2017 09:01

А КО тебе ста пита ево три године иста прица уцврсцује удносе дали ико примијети неку корист öд тога једино сто си радио је то да си луто по свијету и наносио стету РС својим лапрдањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

17.12.2017 09:02

Ма ово је будалетина невидјена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сирцо

17.12.2017 09:07

Овај је нанио висе стете РС него и један до сада искористио је прилику да врља и престави РС као кривца за све у бих

ОДГОВОРИТЕ