Почаст "Младој Босни"

Испред спомен-капеле припадницима ''Младе Босне'' на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву данас је одата почаст учесницима Сарајевског атентата, на годишњицу тог догађаја.

Босна и Херцеговина 28.06.2017 | 16:13
Почаст "Младој Босни"
Цвијеће су положили и почаст одали руководство и чланови Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Сарајево, представници Амбасаде Републике Србије у БиХ те Српске православне цркве - Црквене општине Сарајево и Хуманитарног удружења "Добротвор".

Члан Управног одбора ''Просвјете'' Слободан Шоја је казао да се дуго година окупља ''шачица људи'' да би поздравила младобосанце који су живјели своју идеју која је, сматра, модернија него што се данас може и замислити.

"Можда је у томе тајна зашто ми њих довољно не разумијемо, због тога што нисмо довољно свјесни њихове жртве и њихове величине", рекао је Шоја.

Својевремено је, тврди, учињено нешто што се данас не цијени.

"То је била жртва за БиХ, Југославију и Европу", поручио је Шоја те додао да се не ради о причи о српском дугу, о Видовдану, те да је ово прича свих људи без обзира на нацију и религију који су жељели више слободе и правде него што су имали.

Нагласио је да не треба никада у њима величати оне који су убили некога јер убити оца и мајку троје дјеце није никакво херојство.

"То је била младалачка лудост, али у њима треба и у том чину цијенити љубав према својој домовини и слободи", истакао је Шоја.

Уиме Амбасаде Србије у БиХ Дамир Ковачевић је казао да су данас дошли да одају почаст људима који су дали највредније што сваки човјек има, а то је живот.

Члан ''Младе Босне'' Гаврило Принцип 28. јуна 1914. године извршио је у Сарајеву атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, а од посљедица рањавања преминула је и његова супруга Софија. Сарајевски атентат био је повод за почетак Првог свјетског рата.

Сви атентатори ухапшени су и суђено им је од 12. до 28. октобра 1914. године. Њихови посмртни остаци преузети су из затвора земаља бивше Аустроугарске монархије у којима су тамновали, након чега су 7. јула 1920. године сахрањени у заједничкој гробници у Сарајеву. Спомен-капела посвећена њима отворена је 19 година касније.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драгутин

28.06.2017 15:02

Само да се зна да је Гаврило Принцип пуцао у аустругарског престолонаследника на својој земљи у БиХ-и,а не у Бечу?!Као што је и Милош Обилић убио Мурата на Косову Пољу,а не у Анкари и то на исти датум?!Али су нас Србе,опет те исте западне силе изманипулисале 1918-те заједно са Крађорђевићима...Шта вреди кад су на простору некадашње Југославије само Срби ратовали и проливали своју крв, ослобађајући територију од свих врста окупатора,а западне силе додељивале ту исту ослобођену територију онима који су били на страни тог истог окупатора или су седели код куће и чекали да се рат заврши,а њима запад доделио после највише,све оно што су Срби муком ослободили?!И ником ништа?Данас сви узимају туђе,а кад је требала земља да се ослобађа нигде никог осим Срба?А где је данас Српско море?А Срби ослободили целу данашњу хрватску и Словеначку обалу?Где је згазио Српски опанак 1918-те ту је данашња словенија, македонија,хрватска и наравно БиХ...Превари нас и оте нам НАТО,ЕУ и САД све крвљу и тешком муком што стекоше наши преци Срби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре драгутин

28.06.2017 15:30

Па несто нисам примјетио да је у Србији током 2 свјетског рата било неки битака,,офанзива..некако то бас и непије воде...вецина битних борби и офанзива је одиграна у БиХ...Десант на Дрвар,,битка на Сутјесци,,Козара..битка на Неретви...

Name

Сведска

28.06.2017 15:32

Прескоцио си терапију Драгутине.

Name

Ре

28.06.2017 15:34

Кме кме ста кмецис нон стоп...

Name

ЖУЋО

28.06.2017 15:55

РЕ, ТА МЛАДА БОСНА НАС ЈЕ КОШТАЛА ПУНО. ТРЕБАЛИ СМО ПУСТИТИ А.УГАРСКУ ДА ОСТАНЕ ОВДЕ И ДА ВЛАДАЈУ ЈЕР СВАКАКО СВИ ЖЕЛЕ ДА ИДУ НА ЗАПАД ДА РАДЕ. ГАВРИЛО ЈЕ БИО ЗАВЕДЕН И НАИВАН И НИШТА НАМ НИЈЕ ДОБРО ДОНИО.

Name

@Драгутин

28.06.2017 16:08

Тако буде кад се уци кафанска историја,митови гусле,легенде,небески народ итд.

Name

Др

28.06.2017 19:18

Стета сто се ослободисмо. Давно би били дио Европе овакп нисмо јос ни на капији а камо ли у куци. Стета стварно стета.

Name

Офанзиве

28.06.2017 20:04

Све офанзиве у Другом свјетском рату које си ти навео су биле на територији коју је насељавао српски народ у вецини. Ста ти то говори, а? Ни једна није била у Зеници и Високом, Бихаћу...а зашто, шта мислиш?

Name

Зворник

28.06.2017 15:28

Драгане ј.... ли ти ста ван свог села матерети хахахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

28.06.2017 15:37

Да је остале аустрија нико неби исо да ради тамо свако би радио код своје куце а сто смо глуп народ нико нам није Крив цитам глупости о додику и коментаре глупе а у преводу ко је..:бе народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј лудост

28.06.2017 20:19

"То је била младалачка лудост, али у њима треба и у том чину цијенити љубав према својој домовини и слободи", истакао је Шоја. Није то никаква младалацка лудост била.

ОДГОВОРИТЕ