Без Видовдана нема ни Срба

На Равној Романији данас је одржана централна прослава Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука. Одржан је парастос за све погинуле српске војнике од Косова боја до данас, које је служио епископ бихаћко-петровачки Атанасије. Након литругије и помена одржана је и церемонија ломљења славког колача.

Босна и Херцеговина 28.06.2017 | 15:32
Без Видовдана нема ни Срба
Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је Видовдан дан који је обиљежио српску историју и који све Србе обавезује да му се стално враћају.

"Без Видовдана нема Срба још од Косова. Видовдан је обиљежио и наше коријене и нашу историју и наше темеље", истакао је Иванић обраћајући се званицама на централној прослави обиљежавања Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Честитајући војницима и официрима крсну славу - Видовдан, Иванић је изразио задовољство што данас присуствује овој манифестацији на Равној Романији.



"Драго ми је да сам данас овдје из два разлога - први јер је Видовдан дан који је крсна слава ВРС, а други разлог јер се крсна слава обиљежава на Романији, планини која је понос српског народа, која је дала људе који су били кључни стубови ВРС и јединице које нису губиле него побјеђивале", истакао је Иванић.

Он је поручио да Романија због тога може да буде веома поносна.

За предсједника Републике Српске Милорада Додика Видовдан је дан када се срећу људи са различитим погледима и политичким опредјељењима, али сви јединствени у ономе што је најважније - а то је очување Републике Српске.



"Видовдан је дан и када сви морамо ту нашу јединственост да подигнемо и ојачамо", поручио је предсједник Српске на Равној Романији у обраћању на централној прослави обиљежавања Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Напомињићи да је о Видовдану много тога речено, Додик је нагласио да је имао част, задовољство и ријетку животну прилику да је као посланик Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци гласао за закон о формирању Војске Републике Српске која је изникла из народ и која је показала све своје способности да одбрани свој народ и српска огњишта током протеклог рата.

"Воља ВРС и српског народа да брани огњишта, домовину, отаџбину, српски народ, наш идентитет, језик, вјеру, право на крсну славу увијек је овдје на Романији била на високом нивоу. Та воља данас мора да буде још јача", поручио је Додик.

Он је истакао да сви морамо да будемо окупљени око Републике Српске и да максимално искористимо све шансе за њен развој и раст.

Додик је нагласио да је као предсједник Републике поносан на рад предсједника Борачке организације Српске у настојању да обезбиједи бољи статус бораца, али и чињенице да се као организација издигне изнад политичких и других процеса, те постане мјесто моралног процјењивања онога што се ради у име и за добробит Републике Српске.

"То је оно што желим да подржим. Улога бораца треба да буде у том смјеру јер сви смо из различитих политичких опција али нас све окупаља Република Српска, српски народ и борба за нашу Републику", поручио је предсједник Српске.

Подсјетивши да не припада људима који вјерују у БиХ, предсједник Републике је поручио да грађани Српске треба да се припреме да Српска на миран начин добије свој статус.

"То је моја жеља, јер је БиХ вјежбалиште странаца и разних дипломата који су за високе плате дошли да подрже причу о БиХ која је уствари немогућа држави", рекао је Додик.

Због тих њихових настојања и зарад њихових високих плата, истакао је он, Српска је платила висок цех разним трансферима надлежности, који се нису добро показали и који су били на њену штету.

"Свијет се мијења, морамо и ми да се мијењамо, као и наша свијест у смислу да знамо шта хоћемо и да не смијемо стати, јер смо значајан дио пута већ прешли. Мјера било какве БиХ може да буде само слово Дејтонског споразума, а не насиље високих представника који су то чинили годинама уназад. Не смијемо бити они који ће легализовати оно што су радили високи представници уназад 10-15 година", упозорио је Додик.

Представници "Ноћник вукова" из Русије, који су присуствовали данас централној прослави на Равној Романији, уручили су данас предсједнику Српске икону поклон вође руских "Ноћних вукова" Александра Залдастанова Хирурга.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.

(Срна) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ТРН

28.06.2017 14:45

Тек сад видим која сте сиротиња двајес људи се бори за комад круха срамота за Милу могао је сваком по крух донијети од оних 200 000 еура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРЕЦНА СЛАВА

28.06.2017 15:35

А БЕЗ ДОДИКА НЕМА КРИМИНАЛА И ЕКОНОМСКЕ ПРОПАСТ, КАКО ГОД ОКРЕНЕС НЕМОЗЕ НАМ ПОМОЦИ НИ СВЕТО ПИСМО СРБИН ЈЕ ДОЊИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жалост

28.06.2017 16:04

Многоје важан говор генерала РОНХИЛА јабруке јасрамоте чист доказ дамује образ ђон очему он можепричати оВРС какоје стеко унапређење РОНХИЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСА

28.06.2017 18:34

Сваки дан,само србовање,србовање и србовање.Ово ни један народ у свијету не ради,сам пристаје да буде обезврједјен,ради ситних нестварних снова.

ОДГОВОРИТЕ