Четири скакаонице: Фројнд покорио Оберстдорф!

Немац Зеверин Фројнд победник је ски скокова у Оберстодрфу којим је почела турнеја Четири скакаонице.

Остали спортови 29.12.2015 | 20:00
Четири скакаонице: Фројнд покорио Оберстдорф!

Фројнд је феноменално скочио у другој серији – летео је 137,5 метара и на крају скупио 307,2 бода, три више од другопласираног Михаела Хајбека.

Хајбек је имао најдужи скок од 139 метара у другој серији, али су га бољи услови приликом залета коштали тријумфа на првој станици Новогодишње турнеје.

Пред почетак најважнијег такмичења у ски скоковима, као главни фаворит издвојио се млади Словенац Петер Превц, тријумфом на последња три такмичења у којима је био класа за себе. То је потврдио у квалификацијама када је био најбољи и скоком у првој серији од 125,5 метара, што му је донело 147,7 бодова и прву позицију пред наставак.

Међутим, велики притисак очигледно је много утицао на Словенца чији је други скок измерен округло 130 метара за треће место у Оберстдорфу.

Поред Фројнда, Хајбека и Превца, првих 10 комплетирају Андерс Фанемел, Норијаки Касаи, Кенет Гангнес, Штефан Крафт, Јохан Андре Форфанг, Рихард Фрајтаг и Данијел Андре Танде.

Управо је млађани Норвежанин био највеће разочарање финалних скокова јер је у другу серију ушао као другопласирани (скок од 133 метра био је најдужи у првој серији). Пад концентрације значио је дужину од само 119 метара због чега је морао да се задовољи тек десетим местом.

Такмичење 50 најбољих скакача на турнеји Четири скакаонице почела је новим Разочарањем Јурија Тепеша, Словенца који је најављивао велику каријеру. Он је скочио само 90 метара и остао последњи.

До другог скока није стигао ни Грегор Шлиренцауер, али су Аустријанци задржали добре изгледе да наставе доминацију која траје већ седам година, јер су Хајбек и Крафт високо пласирани.

Последњих десетак скокова у Оберстдорфу донело нам је много узбуђења – легендарни Норијаки Касаи (43 године) пробудио је навијаче, али и супарнике када је достигао 133,5, да би се потом ређали феноменални резултати Фанемела, Хајбека, Фројнда...

Хајбек је имао трећи најдужи скок прве и најдужи скок друге серије, али је на крају остао другопласирани. Када је семафор показао 139 метара, уз 304,2 бода, чинило се да имамо победника. Тако није мислио Фројнд који је забележио скок који му је био потребан и донео Немачкој први трофеј у Оберстдорфу од сезоне 2002/2003.

Тада је Легендарни Свен Ханавалд везао пети тријумф на Новогодишњој турнеји јер је 12 месеци раније постао први човек у историји који је покорио све четири станице. Нико од Немаца није успевао да се укључи у борбу, све до Фрајтага прошле године.

Другог дана такмичења у којем сви уживају током празника било је проблема због нестанка струје, али спектакл у Немачкој није изостао. Најбољи ски скакачи света се одмах селе у Гармиш Партенкирхен где већ у четвртак од 14 часова почињу квалификације.

Дан касније на програму је завршно такмичење на другој станици (14.00), после којег следе Инсбрук и Бишофсхофен.

Коментари / 0

Оставите коментар