Četiri skakaonice: Frojnd pokorio Oberstdorf!

Nemac Zeverin Frojnd pobednik je ski skokova u Oberstodrfu kojim je počela turneja Četiri skakaonice.

Ostali sportovi 29.12.2015 | 20:00
Četiri skakaonice: Frojnd pokorio Oberstdorf!

Frojnd je fenomenalno skočio u drugoj seriji – leteo je 137,5 metara i na kraju skupio 307,2 boda, tri više od drugoplasiranog Mihaela Hajbeka.

Hajbek je imao najduži skok od 139 metara u drugoj seriji, ali su ga bolji uslovi prilikom zaleta koštali trijumfa na prvoj stanici Novogodišnje turneje.

Pred početak najvažnijeg takmičenja u ski skokovima, kao glavni favorit izdvojio se mladi Slovenac Peter Prevc, trijumfom na poslednja tri takmičenja u kojima je bio klasa za sebe. To je potvrdio u kvalifikacijama kada je bio najbolji i skokom u prvoj seriji od 125,5 metara, što mu je donelo 147,7 bodova i prvu poziciju pred nastavak.

Međutim, veliki pritisak očigledno je mnogo uticao na Slovenca čiji je drugi skok izmeren okruglo 130 metara za treće mesto u Oberstdorfu.

Pored Frojnda, Hajbeka i Prevca, prvih 10 kompletiraju Anders Fanemel, Norijaki Kasai, Kenet Gangnes, Štefan Kraft, Johan Andre Forfang, Rihard Frajtag i Danijel Andre Tande.

Upravo je mlađani Norvežanin bio najveće razočaranje finalnih skokova jer je u drugu seriju ušao kao drugoplasirani (skok od 133 metra bio je najduži u prvoj seriji). Pad koncentracije značio je dužinu od samo 119 metara zbog čega je morao da se zadovolji tek desetim mestom.

Takmičenje 50 najboljih skakača na turneji Četiri skakaonice počela je novim Razočaranjem Jurija Tepeša, Slovenca koji je najavljivao veliku karijeru. On je skočio samo 90 metara i ostao poslednji.

Do drugog skoka nije stigao ni Gregor Šlirencauer, ali su Austrijanci zadržali dobre izglede da nastave dominaciju koja traje već sedam godina, jer su Hajbek i Kraft visoko plasirani.

Poslednjih desetak skokova u Oberstdorfu donelo nam je mnogo uzbuđenja – legendarni Norijaki Kasai (43 godine) probudio je navijače, ali i suparnike kada je dostigao 133,5, da bi se potom ređali fenomenalni rezultati Fanemela, Hajbeka, Frojnda...

Hajbek je imao treći najduži skok prve i najduži skok druge serije, ali je na kraju ostao drugoplasirani. Kada je semafor pokazao 139 metara, uz 304,2 boda, činilo se da imamo pobednika. Tako nije mislio Frojnd koji je zabeležio skok koji mu je bio potreban i doneo Nemačkoj prvi trofej u Oberstdorfu od sezone 2002/2003.

Tada je Legendarni Sven Hanavald vezao peti trijumf na Novogodišnjoj turneji jer je 12 meseci ranije postao prvi čovek u istoriji koji je pokorio sve četiri stanice. Niko od Nemaca nije uspevao da se uključi u borbu, sve do Frajtaga prošle godine.

Drugog dana takmičenja u kojem svi uživaju tokom praznika bilo je problema zbog nestanka struje, ali spektakl u Nemačkoj nije izostao. Najbolji ski skakači sveta se odmah sele u Garmiš Partenkirhen gde već u četvrtak od 14 časova počinju kvalifikacije.

Dan kasnije na programu je završno takmičenje na drugoj stanici (14.00), posle kojeg slede Insbruk i Bišofshofen.

Komentari / 0

Ostavite komentar