Осврт - видео на старт 2015.: Ноле доминира, Иванине златне сузе и крвави дерби!

Цела 2015. година протекла је онако како је и почела, у доминацији Новака Ђоковића. Најбољи тенисер света је освајањем Аустралијан опена утабао пут ка сезони у којој се писала историја, а у рекапитулацији од јануара до краја априла, заузима централно место.

Остали спортови 30.12.2015 | 00:00
Осврт - видео на старт 2015.: Ноле доминира, Иванине златне сузе и крвави дерби!

Па да кренемо...

Ђоковић се одомаћио у Мелбурну, рекордер је Опен ере са пет титула Аустралијан опена, и то пошто је у финалу победио Ендија Мареја са 7:6(7:5), 6:7(4:7), 6:3, 6:0. Пут до трофеја није био лак, после Беденеа, Кузњецова, Вердаска, Милера и Раонића уследио је дуел са Станом Вавринком, који је пао тек после пет сетова. Тај дуел подсетио је на бројне претходне маратоне са Швајцарцем, иначе тада браниоцем трофеја.

После тога, Новак је освојио Индијан Велс у марту и Мајами у априлу. За први трофеј пао је Роџер Федерер, док је на Флориди још једном поклекао Енди Мареј.

Што се кошарке тиче, Црвена звезда је у фебруару најавила доминантну годину овенчану триплом круном. Први корак било је фебруарско освајање Купа Радивоја Кораћа у Нишу, пошто је побеђен Партизан у полуфиналу, а Мега Лекс у финалу. Јака Блажич је био инспирисан против црно-белих са 15 поена, многи важни су постигнути у преломним моментима, док је дуел са тимом Дејана Милојевића обележио Лука Митровић са 21 поеном и 12 скокова. У Топ 16 фази Евролиге, Звезда је била претпоследња у групи Е на седмом месту, уз учинак 4-10. Топ 8 је ипак био превелики залогај, али ће се памтити лекција актуелном прваку Макабију у Арени и тријумф над Панатинаикосом под вођством Душка Ивановића у Пиониру.

У суперлигашком циклусу Партизан је корачао ка титули уз смену тренера Марка Николића, ког је у марту наследио Зоран Милинковић. После нешто слабијих резултата на старту пролећне полусезоне страховало се од губитка титуле, па је Милинковићу указано поверење, које је касније оправдано трофејем, али не баш и приступом. Нарочито је зихерашка била тактика у вечитом дербију крајем априла, који је окончан без голова.

Црвена звезда под вођством Ненада Лалатовића није играла као да је домаћин на стадиону "Рајко Митић", док се ни гости нису прославили, па је одигран један од најгорих дербија у новијој историји. Нажалост, једино по чему ће се тај меч памтити били су нереди на источној трибини, када су "гробари" са југа кренули ка северу, после чега је уследила реакција и туча са припадницима полиције због чега је дуго трајао прекид.

Нажалост, остало је забележено и да мушка рукометна репрезентација Србије није учествовала на Светском првенству у Катару, док је март припао атлетичарима. Асмир Колашинац је у последњој серији бацања кугле дошао до европског сребра у Прагу са хицем од 20,90 метара, док је Ивана Шпановић постала шампионка у скоку у даљ скоком од 6,98. Након тога, емотивно, уз сузе је слушала химну "Боже правде".

Коментари / 0

Оставите коментар