Osvrt - video na start 2015.: Nole dominira, Ivanine zlatne suze i krvavi derbi!

Cela 2015. godina protekla je onako kako je i počela, u dominaciji Novaka Đokovića. Najbolji teniser sveta je osvajanjem Australijan opena utabao put ka sezoni u kojoj se pisala istorija, a u rekapitulaciji od januara do kraja aprila, zauzima centralno mesto.

Ostali sportovi 30.12.2015 | 00:00
Osvrt - video na start 2015.: Nole dominira, Ivanine zlatne suze i krvavi derbi!

Pa da krenemo...

Đoković se odomaćio u Melburnu, rekorder je Open ere sa pet titula Australijan opena, i to pošto je u finalu pobedio Endija Mareja sa 7:6(7:5), 6:7(4:7), 6:3, 6:0. Put do trofeja nije bio lak, posle Bedenea, Kuznjecova, Verdaska, Milera i Raonića usledio je duel sa Stanom Vavrinkom, koji je pao tek posle pet setova. Taj duel podsetio je na brojne prethodne maratone sa Švajcarcem, inače tada braniocem trofeja.

Posle toga, Novak je osvojio Indijan Vels u martu i Majami u aprilu. Za prvi trofej pao je Rodžer Federer, dok je na Floridi još jednom poklekao Endi Marej.

Što se košarke tiče, Crvena zvezda je u februaru najavila dominantnu godinu ovenčanu triplom krunom. Prvi korak bilo je februarsko osvajanje Kupa Radivoja Koraća u Nišu, pošto je pobeđen Partizan u polufinalu, a Mega Leks u finalu. Jaka Blažič je bio inspirisan protiv crno-belih sa 15 poena, mnogi važni su postignuti u prelomnim momentima, dok je duel sa timom Dejana Milojevića obeležio Luka Mitrović sa 21 poenom i 12 skokova. U Top 16 fazi Evrolige, Zvezda je bila pretposlednja u grupi E na sedmom mestu, uz učinak 4-10. Top 8 je ipak bio preveliki zalogaj, ali će se pamtiti lekcija aktuelnom prvaku Makabiju u Areni i trijumf nad Panatinaikosom pod vođstvom Duška Ivanovića u Pioniru.

U superligaškom ciklusu Partizan je koračao ka tituli uz smenu trenera Marka Nikolića, kog je u martu nasledio Zoran Milinković. Posle nešto slabijih rezultata na startu prolećne polusezone strahovalo se od gubitka titule, pa je Milinkoviću ukazano poverenje, koje je kasnije opravdano trofejem, ali ne baš i pristupom. Naročito je ziheraška bila taktika u večitom derbiju krajem aprila, koji je okončan bez golova.

Crvena zvezda pod vođstvom Nenada Lalatovića nije igrala kao da je domaćin na stadionu "Rajko Mitić", dok se ni gosti nisu proslavili, pa je odigran jedan od najgorih derbija u novijoj istoriji. Nažalost, jedino po čemu će se taj meč pamtiti bili su neredi na istočnoj tribini, kada su "grobari" sa juga krenuli ka severu, posle čega je usledila reakcija i tuča sa pripadnicima policije zbog čega je dugo trajao prekid.

Nažalost, ostalo je zabeleženo i da muška rukometna reprezentacija Srbije nije učestvovala na Svetskom prvenstvu u Kataru, dok je mart pripao atletičarima. Asmir Kolašinac je u poslednjoj seriji bacanja kugle došao do evropskog srebra u Pragu sa hicem od 20,90 metara, dok je Ivana Španović postala šampionka u skoku u dalj skokom od 6,98. Nakon toga, emotivno, uz suze je slušala himnu "Bože pravde".

Komentari / 0

Ostavite komentar