Анализа: Прошле су двије године, а ништа се не зна о Шумију!

Пре тачно две године седмоструки светски шампион Михаел Шумахер је доживео тешку несрећу током скијања, а правих информација о његовом стању и даље нема.

Остали спортови 29.12.2015 | 23:20
Анализа: Прошле су двије године, а ништа се не зна о Шумију!

Испред Шумахерове породице, оглашавала се само његова менаџерка Забине Кем, која је у последњих годину дана више пута истицала да легендарни Немац напредује, ако се у обзир узме озбиљност његових повреда.

Последњих месеци смо били сведоци покушаја одређених медија да се утркују ексклузивним информацијама, али је једина истина да нико осим његових најближих не зна шта се тачно дешава са Шумахером.

Међутим, тишина која влада око Шумахера није ништа ново, пошто је његова породица од првог дана наглашавала да ће се оглашавати само када буде имала новости. Још 7. јануара прошле године његова супруга Корина је апеловала на медије да поштују њихову приватност, што је и већина поштовала.

Али, увек постоје изузеци, па се тако прошле недеље појавила информација да Шумахер може самостало да хода и помера руке. Та вест је многима улила наду, али се дан касније Кемова огласила и поново истакла да утркивање ко ће први објавити нешто, без обзира да ли је тачно или не, само даје лажну наду онима којима је стало до њега.

Шумахер је несрежу доживео у Марибелу, у Француској, када је током скијања пао и ударио главом у камен. Легендарни Немац је пребачен у болницу у Греноблу, где је хитно оперисан, а потом је шест месеци провео у коми. Шумахеров опоравак је потом настављен у Лозани, пре него што је у септембру прошле године пребачен на кућно лечење у швајцарском Гланду.

Од тада се Шумахерова породица практично оглашавала само да би демантовала писање појединих медија, а она тешко да могу да открију његово право стање. Сигурно је да ће тако остати и у наредном периоду, док заиста не буде видљив прави помак, којем се сви надају.

Шумахер је без сумње један од најбољих возача у историји Формуле 1, што статистички званично и јесте. Осим њега нико до сада није освојио седам титула светског шампиона, а легендарни Немац држи мноштво рекорда. Неки од њих су и број победа, најбржих кругова и пол позиција, а колико је у своје време био доминантан говори и чињеница да ће и Себастијану Фетелу, који има највише победа међу актуелним возачима (39) бити потребно много времена да га стигне.

Током каријере Шумахер је бранио боје Џордана, Бенетона, Ферарија и Мерцедеса, а највеће успехе постигао је као возач Скудерије. Прве две титуле освојио је возећи за Бенетон 1994. и 1995. године, али је апсолутну доминацију остварио у Ферарију, са којим је био неприкосновен од 2000. до 2004. године. Званично се повукао 2006. године, али се у Формулу 1 вратио као возач Мерцедеса почетком 2010. године, да би коначно збогом рекао на крају прошлогодишњег шампионата, са само једним подијумом у немачком тиму.

Легендарни Немац је имао укупно 307 стартова током каријере, остварио је 91 победу и укупно 155. пута се нашао на подијуму. Са пол позиције је стартовао 68. пута, а најбржи круг трке остварио је 77. пута. Освојио је укупно 1.566 бодова током 19 сезона, а тај рекорд надмашио је тек ове сезоне Фернандо Алонсо, али треба нагласити да је у време Шумахерове доминације важило потпуно другачије бодовање.

Шумахер је један од најпопуларнијих возача у историји Формуле 1 и најзаслужнији је за поновно рођење Ферарија, пошто је италијански тим пре његове титуле 2000. године последњу титулу освојио 1979. године захваљујући Џодију Шектеру. Немачки возач током тих пет година није имао праву конкуренцију, а о његовој доминацији говоре и сезоне из 2002. и 2004. године. До своје пете титуле, којом је изједначио дотадашњи рекорд Хуана Мануела Фанђа, дошао је тако што је постао једини возач који је све трке завршио на подијуму. Две године касније чак 13 пута се нашао на највишем степенику победничког постоља, а то је још једино пошло за руком Фетелу, и то прошле године.

Иако је на стази у већини случајева био маестралан, његову каријеру су пратиле контроверзе, посебно због два удеса који су директно одлучили о титули. До своје прве титуле, 1994. године, Шумахер је дошао пошто је на последњој трци, у Аустралији, избацио Дејмона Хила са стазе, а слична ситуација је виђена три године касније, али са другачијем исходом. У Хересу, Шумахер је покушао да изгура Жака Вилнева са стазе, али је сам одустао, док је Канађанин наставио даље и освојио своју једину титулу. Немцу је касније одузето друго место у шампионату због тог потеза, али су му резултати остали.

Ван стазе, Шумахер је одувек био миран породични човек, од 1995. године је ожењен Корином, са којом има двоје деце, Ђина-Марију и Мика. До несреће се бавио хуманитарним радом и десетине милиона долара је дао бројним организацијама, био је амбасадор УНЕСЦО и борио се за безбедност возача на друмовима. И његов млађи брат Ралф је возио у Формули 1, а занимљиво је да су њих двојица прва и једина браћа која су заузела прво и друго место на некој трци. Први пут браћа Шумахер су то учинила у Канади 2001. године, а потом су то поновили на још четири трке.

Коментари / 0

Оставите коментар