Analiza: Prošle su dvije godine, a ništa se ne zna o Šumiju!

Pre tačno dve godine sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher je doživeo tešku nesreću tokom skijanja, a pravih informacija o njegovom stanju i dalje nema.

Ostali sportovi 29.12.2015 | 23:20
Analiza: Prošle su dvije godine, a ništa se ne zna o Šumiju!

Ispred Šumaherove porodice, oglašavala se samo njegova menadžerka Zabine Kem, koja je u poslednjih godinu dana više puta isticala da legendarni Nemac napreduje, ako se u obzir uzme ozbiljnost njegovih povreda.

Poslednjih meseci smo bili svedoci pokušaja određenih medija da se utrkuju ekskluzivnim informacijama, ali je jedina istina da niko osim njegovih najbližih ne zna šta se tačno dešava sa Šumaherom.

Međutim, tišina koja vlada oko Šumahera nije ništa novo, pošto je njegova porodica od prvog dana naglašavala da će se oglašavati samo kada bude imala novosti. Još 7. januara prošle godine njegova supruga Korina je apelovala na medije da poštuju njihovu privatnost, što je i većina poštovala.

Ali, uvek postoje izuzeci, pa se tako prošle nedelje pojavila informacija da Šumaher može samostalo da hoda i pomera ruke. Ta vest je mnogima ulila nadu, ali se dan kasnije Kemova oglasila i ponovo istakla da utrkivanje ko će prvi objaviti nešto, bez obzira da li je tačno ili ne, samo daje lažnu nadu onima kojima je stalo do njega.

Šumaher je nesrežu doživeo u Maribelu, u Francuskoj, kada je tokom skijanja pao i udario glavom u kamen. Legendarni Nemac je prebačen u bolnicu u Grenoblu, gde je hitno operisan, a potom je šest meseci proveo u komi. Šumaherov oporavak je potom nastavljen u Lozani, pre nego što je u septembru prošle godine prebačen na kućno lečenje u švajcarskom Glandu.

Od tada se Šumaherova porodica praktično oglašavala samo da bi demantovala pisanje pojedinih medija, a ona teško da mogu da otkriju njegovo pravo stanje. Sigurno je da će tako ostati i u narednom periodu, dok zaista ne bude vidljiv pravi pomak, kojem se svi nadaju.

Šumaher je bez sumnje jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, što statistički zvanično i jeste. Osim njega niko do sada nije osvojio sedam titula svetskog šampiona, a legendarni Nemac drži mnoštvo rekorda. Neki od njih su i broj pobeda, najbržih krugova i pol pozicija, a koliko je u svoje vreme bio dominantan govori i činjenica da će i Sebastijanu Fetelu, koji ima najviše pobeda među aktuelnim vozačima (39) biti potrebno mnogo vremena da ga stigne.

Tokom karijere Šumaher je branio boje Džordana, Benetona, Ferarija i Mercedesa, a najveće uspehe postigao je kao vozač Skuderije. Prve dve titule osvojio je vozeći za Beneton 1994. i 1995. godine, ali je apsolutnu dominaciju ostvario u Ferariju, sa kojim je bio neprikosnoven od 2000. do 2004. godine. Zvanično se povukao 2006. godine, ali se u Formulu 1 vratio kao vozač Mercedesa početkom 2010. godine, da bi konačno zbogom rekao na kraju prošlogodišnjeg šampionata, sa samo jednim podijumom u nemačkom timu.

Legendarni Nemac je imao ukupno 307 startova tokom karijere, ostvario je 91 pobedu i ukupno 155. puta se našao na podijumu. Sa pol pozicije je startovao 68. puta, a najbrži krug trke ostvario je 77. puta. Osvojio je ukupno 1.566 bodova tokom 19 sezona, a taj rekord nadmašio je tek ove sezone Fernando Alonso, ali treba naglasiti da je u vreme Šumaherove dominacije važilo potpuno drugačije bodovanje.

Šumaher je jedan od najpopularnijih vozača u istoriji Formule 1 i najzaslužniji je za ponovno rođenje Ferarija, pošto je italijanski tim pre njegove titule 2000. godine poslednju titulu osvojio 1979. godine zahvaljujući Džodiju Šekteru. Nemački vozač tokom tih pet godina nije imao pravu konkurenciju, a o njegovoj dominaciji govore i sezone iz 2002. i 2004. godine. Do svoje pete titule, kojom je izjednačio dotadašnji rekord Huana Manuela Fanđa, došao je tako što je postao jedini vozač koji je sve trke završio na podijumu. Dve godine kasnije čak 13 puta se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a to je još jedino pošlo za rukom Fetelu, i to prošle godine.

Iako je na stazi u većini slučajeva bio maestralan, njegovu karijeru su pratile kontroverze, posebno zbog dva udesa koji su direktno odlučili o tituli. Do svoje prve titule, 1994. godine, Šumaher je došao pošto je na poslednjoj trci, u Australiji, izbacio Dejmona Hila sa staze, a slična situacija je viđena tri godine kasnije, ali sa drugačijem ishodom. U Heresu, Šumaher je pokušao da izgura Žaka Vilneva sa staze, ali je sam odustao, dok je Kanađanin nastavio dalje i osvojio svoju jedinu titulu. Nemcu je kasnije oduzeto drugo mesto u šampionatu zbog tog poteza, ali su mu rezultati ostali.

Van staze, Šumaher je oduvek bio miran porodični čovek, od 1995. godine je oženjen Korinom, sa kojom ima dvoje dece, Đina-Mariju i Mika. Do nesreće se bavio humanitarnim radom i desetine miliona dolara je dao brojnim organizacijama, bio je ambasador UNESCO i borio se za bezbednost vozača na drumovima. I njegov mlađi brat Ralf je vozio u Formuli 1, a zanimljivo je da su njih dvojica prva i jedina braća koja su zauzela prvo i drugo mesto na nekoj trci. Prvi put braća Šumaher su to učinila u Kanadi 2001. godine, a potom su to ponovili na još četiri trke.

Komentari / 0

Ostavite komentar