Ивана Шпановић: Вријеме је за олимпијску медаљу!

Од бронзе коју је освојила на Светском првенству у Москви 2013. години не постоји велико такмичење на којем није освојила медаљу. Година иза нас била је најуспешнија у каријери, освојила је европско злато у дворани и одбранила светску бронзу на отвореном, а што је најважније, испунила је свој циљ и скочила преко седам метара.

Остали спортови 29.12.2015 | 23:00
Ивана Шпановић: Вријеме је за олимпијску медаљу!

Константно је напредовала, што потврђују и резултати у Дијамантској лиги, па се с правом убраја међу фаворите пред Олимпијске игре у Рио де Жанеиру наредне године. У интервјуу за Б92, Ивана Шпановић је резимирала годину иза нас, али и открила какав јој је услов поставио тренер пред једно од најважнијих такмичења у њеној каријери.

После злата на Европском дворанском првенству у Прагу и бронзе на Светском првенству у Пекингу, Ивана је заслужено понела признање најбоље спортисткиње Србије у избору Олимпијског комитета. Сама каже да је привилегија бити најбоља у години која је била сјајна за српске спортисте.

„Осећам се феноменално као најбоља спортисткиња. Посебно јер је за мене ово била фантастична година, а српски спортисти су остварили сјајне резултати. У таквој конкуренцији сам поносна на себе јер сам била најбоља међу најбољима“.

На питање који резултат или медаљу би издвојила током најбоље сезоне своје досадашње каријере, Ивана је рекла:

„Што се тиче медаље, издвојила бих злато на Европском првенству, а од резултата онај који сам остварила у Дијамантској лиги, када сам одмах после Светског првенства скочила 7.02 метара. Остварила сам све оно што смо зацртали за ову годину, а оно што ми је било посебно важно јесте да из године у годину све више напредујем. То нас храбри пред Рио, где ћемо бити на нивоу да се боримо за најсјајније одличје“.

На планетарном шампионату у Пекингу Ивана је први пут у каријери прескочила седам метара, и то два пута. То јој је било довољно за бронзу, па је изгледало као да је разочарана тиме, али је на крају схватила да је то био сјајан резултат.

„Схватила сам да је у таквој конкуренцији било тешко освојити бронзану медаљу и да оно што сам успела да урадим у првој серији да поновим у последњој само показатељ да сам се потпуно борила за оно за шта сам се спремала. Мислила сам да резултатски вредим више, али једноставно тог дана сам вредала толико и поносна сам на медаљу више него икада раније“.

Чињеница да је на последњих пет великих такмичења била на победничком постољу посебно храбри Ивану пред искушења која је чекају наредне године.

„Оно што ми је најбитније што се резултата тиче јесте да континуитет буде на све већем нивоу и то је оно што ми потврђује да сам увек способна да се борим за медаље. Медаља некад може да дође скоком од седам метара, некад од 6,70, али ми је најбитније да знам да сам резултатски на најбољем нивоу онда када је то најпотребније“.

Пре Олимпијских игара у Рију, најбоље атлетичаре данашњице очекују Светско дворанско првенство у Портланду, у марту, и Европско првенство на отвореном, у јулу. Та такмичења ће уз Дијамантску лигу свима послужити као припрема за Рио, а Ивана уз осмех открива да је добила ултиматум од тренера који мора да испуни да би учествовала на тим првенствима.

„Тренер ме је условио да ћемо ићи на Светско првенство у дворани и Европско првенство ако се не будем нервирала и не будем све то емотивно доживљавала јер не желимо ни на који начин да се празнимо пред Рио који је главни циљ. Свакако нам је неко тако велико такмичење потребно као провера тренутне форме, што због себе, што због конкуренције. У фебруару ми креће сезона и полако се припремамо за то“.

За крај, најбоља српска атлетичарка истакла је да верује да је време да после светских и европских медаља освоји и неку олимпијску.

„Заиста сматрам да је време за олимпијску медаљу. После оваквих резултата и континуитета медаља могу да се надам одличју у Рију, а сигурно ћу учинити све да будем најспремнија тамо“, рекла је Ивана Шпановић за Б92.

Коментари / 0

Оставите коментар