Ivana Španović: Vrijeme je za olimpijsku medalju!

Od bronze koju je osvojila na Svetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godini ne postoji veliko takmičenje na kojem nije osvojila medalju. Godina iza nas bila je najuspešnija u karijeri, osvojila je evropsko zlato u dvorani i odbranila svetsku bronzu na otvorenom, a što je najvažnije, ispunila je svoj cilj i skočila preko sedam metara.

Ostali sportovi 29.12.2015 | 23:00
Ivana Španović: Vrijeme je za olimpijsku medalju!

Konstantno je napredovala, što potvrđuju i rezultati u Dijamantskoj ligi, pa se s pravom ubraja među favorite pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru naredne godine. U intervjuu za B92, Ivana Španović je rezimirala godinu iza nas, ali i otkrila kakav joj je uslov postavio trener pred jedno od najvažnijih takmičenja u njenoj karijeri.

Posle zlata na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Pragu i bronze na Svetskom prvenstvu u Pekingu, Ivana je zasluženo ponela priznanje najbolje sportistkinje Srbije u izboru Olimpijskog komiteta. Sama kaže da je privilegija biti najbolja u godini koja je bila sjajna za srpske sportiste.

„Osećam se fenomenalno kao najbolja sportistkinja. Posebno jer je za mene ovo bila fantastična godina, a srpski sportisti su ostvarili sjajne rezultati. U takvoj konkurenciji sam ponosna na sebe jer sam bila najbolja među najboljima“.

Na pitanje koji rezultat ili medalju bi izdvojila tokom najbolje sezone svoje dosadašnje karijere, Ivana je rekla:

„Što se tiče medalje, izdvojila bih zlato na Evropskom prvenstvu, a od rezultata onaj koji sam ostvarila u Dijamantskoj ligi, kada sam odmah posle Svetskog prvenstva skočila 7.02 metara. Ostvarila sam sve ono što smo zacrtali za ovu godinu, a ono što mi je bilo posebno važno jeste da iz godine u godinu sve više napredujem. To nas hrabri pred Rio, gde ćemo biti na nivou da se borimo za najsjajnije odličje“.

Na planetarnom šampionatu u Pekingu Ivana je prvi put u karijeri preskočila sedam metara, i to dva puta. To joj je bilo dovoljno za bronzu, pa je izgledalo kao da je razočarana time, ali je na kraju shvatila da je to bio sjajan rezultat.

„Shvatila sam da je u takvoj konkurenciji bilo teško osvojiti bronzanu medalju i da ono što sam uspela da uradim u prvoj seriji da ponovim u poslednjoj samo pokazatelj da sam se potpuno borila za ono za šta sam se spremala. Mislila sam da rezultatski vredim više, ali jednostavno tog dana sam vredala toliko i ponosna sam na medalju više nego ikada ranije“.

Činjenica da je na poslednjih pet velikih takmičenja bila na pobedničkom postolju posebno hrabri Ivanu pred iskušenja koja je čekaju naredne godine.

„Ono što mi je najbitnije što se rezultata tiče jeste da kontinuitet bude na sve većem nivou i to je ono što mi potvrđuje da sam uvek sposobna da se borim za medalje. Medalja nekad može da dođe skokom od sedam metara, nekad od 6,70, ali mi je najbitnije da znam da sam rezultatski na najboljem nivou onda kada je to najpotrebnije“.

Pre Olimpijskih igara u Riju, najbolje atletičare današnjice očekuju Svetsko dvoransko prvenstvo u Portlandu, u martu, i Evropsko prvenstvo na otvorenom, u julu. Ta takmičenja će uz Dijamantsku ligu svima poslužiti kao priprema za Rio, a Ivana uz osmeh otkriva da je dobila ultimatum od trenera koji mora da ispuni da bi učestvovala na tim prvenstvima.

„Trener me je uslovio da ćemo ići na Svetsko prvenstvo u dvorani i Evropsko prvenstvo ako se ne budem nervirala i ne budem sve to emotivno doživljavala jer ne želimo ni na koji način da se praznimo pred Rio koji je glavni cilj. Svakako nam je neko tako veliko takmičenje potrebno kao provera trenutne forme, što zbog sebe, što zbog konkurencije. U februaru mi kreće sezona i polako se pripremamo za to“.

Za kraj, najbolja srpska atletičarka istakla je da veruje da je vreme da posle svetskih i evropskih medalja osvoji i neku olimpijsku.

„Zaista smatram da je vreme za olimpijsku medalju. Posle ovakvih rezultata i kontinuiteta medalja mogu da se nadam odličju u Riju, a sigurno ću učiniti sve da budem najspremnija tamo“, rekla je Ivana Španović za B92.

Komentari / 0

Ostavite komentar