Штрајковали радници ЈП "Лука Брчко": Траже веће плате

Штрајкови у Брчком се настављају. Своје незадовољство исказују и радници Луке Брчко дистрикта. Траже своја права и најављују генерални штрајк уколико се она не испуне.

Босна и Херцеговина 21.03.2023 | 17:42
Штрајковали радници ЈП "Лука Брчко": Траже веће плате

Талас незадовољства радника у јавном сектору преплавио је Брчко дистрикт. Штрајкују сви, од комуналних радника, љекара, судија, па све до запослених у Луци Брчко дистрикта. Једночасовим штрајком упозорења, радници Луке у Брчко дистрикту затражили су:

„Повећање плата за 250 КМ линеарно, усвајање колективног уговора који је проблем у Брчко дистрикту већ 20 година, повећање накнаде за топли оброк за 1% од износа просјечне плате у Брчко дистрикту, и увођење накнаде за превоз. То су ставке које би помогле радницима да преживе ову инфлацију. “ каже Александар Попржен, предсједник синдиката Лука Брчко.

Кажу радници, буџет Дистрикта Брчко повећао се за 40 милиона марака, па очекују да има новца за рјешавање проблема радничке класе.

„Моја је плата 1300 марака и не може бити мени у мојој породици у овој инфлацији. Ако поредимо вриједност садашњих 1300 марака и прије 10 година плате, тадашњих 600 је било јаче него сад 2200.“ наглашава Предраг Божић, пословођа претовара у Луци Брчко.

Срамота би била да једина лука коју Босна и Херцеговина има, пропадне због неодговорног руковођења. Од скупштине и брчанске Владе, очекују подршку.

„Скупштина као оснивач и Влада која је прати треба да буду ту да нам помогну ако мисле да ово заживи. Једина нам је ово лука у БИХ, међународно је призната и имамо све погодности да је сачувамо.“ каже Предраг Божић, пословођа претовара у Луци Брчко

Игор Бабић, предсједник синдиката Брчко дистрикта апелује: „ЈП Лука је у најтежој позицији од свих јавних предузећа у Брчком и то не својом кривицом, јер су зависни од моста који дуже вријеме није у функцији, зависни су од свих других јавних предузећа а у најтежем су стању, нарочито радници који имају мањи платни разред.“

Почетак сљедеће седмице резервисан је за преговоре. Из синдиката најављу да ако разговори буду пролонгирани, искористиће сва своја законска права, и ступити у генерални штрајк, уз сва остала предузећа која штрајкују посљедних недјеља.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брчак

21.03.2023 18:11

5100 понављам 5100 запослених ухљеба у јавној служби, због политичког тројства СНСД-ХДЗ-СДА у Брчко Дистрикту, и онда се чудите што су плате исте још од 2002 године, значи исте као и прије 20 година, не знам породицу да нема бар једног запосленог у јавној управи, на плате оде 150 милиона а плате јадне да јадније не могу бити, смањуј ухљебе и повећај људима који су неопходни, отпуштај канцеларијске штакоре и шефове шефова којих има на стотине,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

21.03.2023 20:37

А шта је са радницима у реалном сектору? Какве су њихове плате? Гдје ће они правду да траже? Колко чујем само Бимал донекле прати ал опет недовољно.

ОДГОВОРИТЕ