Štrajkovali radnici JP "Luka Brčko": Traže veće plate

Štrajkovi u Brčkom se nastavljaju. Svoje nezadovoljstvo iskazuju i radnici Luke Brčko distrikta. Traže svoja prava i najavljuju generalni štrajk ukoliko se ona ne ispune.

Bosna i Hercegovina 21.03.2023 | 17:42
Štrajkovali radnici JP "Luka Brčko": Traže veće plate

Talas nezadovoljstva radnika u javnom sektoru preplavio je Brčko distrikt. Štrajkuju svi, od komunalnih radnika, ljekara, sudija, pa sve do zaposlenih u Luci Brčko distrikta. Jednočasovim štrajkom upozorenja, radnici Luke u Brčko distriktu zatražili su:

„Povećanje plata za 250 KM linearno, usvajanje kolektivnog ugovora koji je problem u Brčko distriktu već 20 godina, povećanje naknade za topli obrok za 1% od iznosa prosječne plate u Brčko distriktu, i uvođenje naknade za prevoz. To su stavke koje bi pomogle radnicima da prežive ovu inflaciju. “ kaže Aleksandar Popržen, predsjednik sindikata Luka Brčko.

Kažu radnici, budžet Distrikta Brčko povećao se za 40 miliona maraka, pa očekuju da ima novca za rješavanje problema radničke klase.

„Moja je plata 1300 maraka i ne može biti meni u mojoj porodici u ovoj inflaciji. Ako poredimo vrijednost sadašnjih 1300 maraka i prije 10 godina plate, tadašnjih 600 je bilo jače nego sad 2200.“ naglašava Predrag Božić, poslovođa pretovara u Luci Brčko.

Sramota bi bila da jedina luka koju Bosna i Hercegovina ima, propadne zbog neodgovornog rukovođenja. Od skupštine i brčanske Vlade, očekuju podršku.

„Skupština kao osnivač i Vlada koja je prati treba da budu tu da nam pomognu ako misle da ovo zaživi. Jedina nam je ovo luka u BIH, međunarodno je priznata i imamo sve pogodnosti da je sačuvamo.“ kaže Predrag Božić, poslovođa pretovara u Luci Brčko

Igor Babić, predsjednik sindikata Brčko distrikta apeluje: „JP Luka je u najtežoj poziciji od svih javnih preduzeća u Brčkom i to ne svojom krivicom, jer su zavisni od mosta koji duže vrijeme nije u funkciji, zavisni su od svih drugih javnih preduzeća a u najtežem su stanju, naročito radnici koji imaju manji platni razred.“

Početak sljedeće sedmice rezervisan je za pregovore. Iz sindikata najavlju da ako razgovori budu prolongirani, iskoristiće sva svoja zakonska prava, i stupiti u generalni štrajk, uz sva ostala preduzeća koja štrajkuju posljednih nedjelja.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brčak

21.03.2023 18:11

5100 ponavljam 5100 zaposlenih uhljeba u javnoj službi, zbog političkog trojstva SNSD-HDZ-SDA u Brčko Distriktu, i onda se čudite što su plate iste još od 2002 godine, znači iste kao i prije 20 godina, ne znam porodicu da nema bar jednog zaposlenog u javnoj upravi, na plate ode 150 miliona a plate jadne da jadnije ne mogu biti, smanjuj uhljebe i povećaj ljudima koji su neophodni, otpuštaj kancelarijske štakore i šefove šefova kojih ima na stotine,.

ODGOVORITE
Name

Realno

21.03.2023 20:37

A šta je sa radnicima u realnom sektoru? Kakve su njihove plate? Gdje će oni pravdu da traže? Kolko čujem samo Bimal donekle prati al opet nedovoljno.

ODGOVORITE