СОА нелегално прати Словенце?

Још прије неколико дана словеначки портал "24ур. цом" објавио је да хрватска Сигурносно-обавјештајна агенција (СОА) стоји иза прислушкивања словеначког представника у Арбитражном суду за међудржавне спорове Јернеја Секолца и словеначког посланика пред судом из Министарства иностраних послова Симоне Дреник из маја 2015.

Босна и Херцеговина 08.04.2019 | 20:10
СОА нелегално прати Словенце?
"Упркос многим претпоставкама да иза тога стоји америчка или њемачка обавјештајна служба која тиме дисциплинује Словенију због кокетирања с Русијом, хрватска СОА стоји иза континуираних илегалних прислушкивања. Вођа операције био је Давор Франић", објавио је "24ур".

Данас су објавили да је хрватска влада преко посредника покушала да утиче на "ПОП ТВ" која припада истој медијској кући као и "24ур.цом".

Портал пише да су вече прије објаве приче о Франићу примили позив у којем су "тражили и предложили" да не објављују причу. Даље пишу да је намјера објављивања приче била позната изузетно малом кругу људи. Тачније, то су знала само два новинара те сматрају да је то доказ да је Хрватска то могла да сазна искључиво прислушкивањем.

"Лобиста који нас је звао није знао ко стоји иза покушаја утицаја на словеначку независну телевизију. То је био само један од три неспретна хрватска покушаја да се прича не објави. Очигледно је да је Хрватска покушала учинити све да спријечи објаву имена Давора Франића, познатог као Давор Механичар, као што је покушала да учини све да СОА-ина завјера остане скривена пред словеначком и међународном јавношћу", пише "24ур".

"Хрват који је близак с Пленковићем и с предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић, привремени члан Управног одбора и представник власника неколико важних хрватских медија, покушао је да дође до једног од главних директора мултинационалне медијске компаније. Он је познат у Словенији, а још више у Хрватској, и радио је с високопозиционираним политичарима у обје земље", описује "24ур" Хрвата који је, како тврде, у име хрватске владе покушао да заустави причу.

"Имам понуду наше владе, хрватске владе. Имате ли још увијек утицаја на ПОП ТВ?" питао је тог директора који није прво разумио о чему се ради па му је Хрват објаснио како "ПОП ТВ" припрема причу о хрватској обавјештајној служби и Пирану те о Давору Франићу и арбитражи.

"Ако можете помоћи, то би било врло корисно, знате", рекао је.

Портал "24ур" је најавио да ће ускоро објавити име тог Хрвата.

(Индеx.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар