Беванда: Лични ставови Звиздића

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда у упутио је данас писмо предсједнику Владе Хрватске Андреју Пленковићу поводом изградње Пељешког моста.

Босна и Херцеговина 31.07.2018 | 13:25
Беванда: Лични ставови Звиздића
Писмо преносимо у цијелости:

Поштовани предсједниче Владе,

Желим Вас упознати са чињеницама везаним за писмо предсједавајућег Савјета министара БиХ г. Звиздића упућеног Вама 30. јула. 2018. године, на тему изградње Пељешког моста.

Ставови исказани у писму не представљају службене ставове Савјета министара БиХ, него су то искључиво лични ставови потписника писма и ставови његове странке, односно Странке демократске акције (СДА).

Битно је истакнути да је Савјет министара БиХ на 108.сједници одржаној 19. јула. 2017.године једногласно усвојио извјештај министра саобраћаја и комуникација БиХ г. Јуске, гдје стоји да нема формалних препрека за изградњу Пељешког моста и да то не треба повезивати са конвенцијом о праву мора.

Нагласио бих такође да г. Звиздић, и овом приликом слања писма није извршио нити консултације са члановима колегијума Савјета министара БиХ ради усаглашавања ставова које износи, нити је наведено писмо понудио на изјашњавање Савјету министара БиХ.

Наведено писмо упућено је једнострано од једног члана Савјета министара БиХ те ни на који начин не представља службени став Савјета министара БиХ. Такође, наводи г. Звиздића о "посљедњим званичним ставовима надлежних органа Босне и Херцеговине" представљају једностране потезе искључиво једне политичке странке и то Странке демократске акције (СДА).

Ту наглашавам да су писма г. Османовића од 28. августа. 2017.године, г. Звиздића од 6. септембра. 2017.године и г. Џаферовића и г. Софтића од 6.августа. 2017.године њихови лично ставови за које нису добили сагласности како Савјета министара Босне и Херцеговине тако ни Представничког дома нити Дома народа Босне и Херцеговине.

Истичем да је 7. јула. 2017.године одржана заједничка сједница Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Хрватске. Пељешки мост био је једна од тема о којој се расправљало. Г.Звиздић никад није дао на усвајање Савјету министара Босне и Херцеговине усаглашене закључке по тачкама ове сједнице о којима су се сви изјаснили.

Сматрам да је моја дужност као замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ, указати на евентуалне штетне посљедице које могу наступити по Босну и Херцеговину, с обзиром да је писмо у једном дијелу босанскохерцеговачких медија представљено као службени став Босне и Херцеговине.

Надам се да наведено писмо, које изражава став искључиво појединца и једне политичке странке, неће нарушити добросусједске односе између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске те да овакви појединачни ставови неће додатно негативно утјецати на кредибилитет Босне и Херцеговине и наш пут ка чланству у Европској унији.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

децко

31.07.2018 11:28

Ниста не функционисе у овој тзв дрзави Босни! Или подијелите пола Србији, пола Хрватској, или централисите власт тако да се трецеразредни политицари не питају ни за ста! Људи, па ми овдје зивимо на "брисаном простору"! Без реда и поретка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема дрзаве

31.07.2018 11:52

Све док Хрвати и Срби из Босне висе се боре за циљеве сусједних земаља , нама нема напредка. Нек смо браца али нам новцаници нису. Немоземо ваљда виљети нихову децу висе него своју. Опаметите се народо и крените градири земљу за своје боље и боље своје деце.

Name

Зворник

31.07.2018 12:05

Има боља варијанта јаране сви који неволе БИХ Могу слободно да иду гдје им је воља а нас да пусте да зивимо који је воле и мирна Босна и да напоменем ја лицно као Босњак нејмам ниста против тог моста само нек се гради и ради несто а мислим даце и Неуму лахнути стосе тице саобрацаја и гузви тако да мислим даце свима бити потамам

Name

Скептик

31.07.2018 12:09

Нема државе, у томе и јесте ствар, требамо да градимо државу са неким с ким смо четири године ратовали и ко нас и даље назива агресором и геноцидним!?

Name

Напред брацо тифусари!

31.07.2018 12:21

Нека ми останемо на европском путу - да ли неко зна ста то знаци, улазак у ЕУ? - остало је мање вазно за корисне идиоте! Преко воде до слободе!

Name

ре Скептик

31.07.2018 14:13

А како ми њих све називамо? Ајде мало да реално размислимо и да будемо искрени и према себи ипрема другима. Јесмо ли гресили и ми као и они? Дали је било злоцина и код нас и код других? Због цега су ти злоцини врсени. Колике су ЦИВИЛНЕ ЗРТВЕ на свим странама. И на крају крајева треба себи поставити питање ста је био циљ политика које су водјене у то време. Када сами себи дамо одговор бице нам много лаксе и тек тада моземо наставити даље.

Name

Кога су питали за мост

01.08.2018 13:40

Ја више не знам шта сам, не желим тако себе сврстати, битно да сам човјек! А ваљда кад је неко човјек онда му је битно да га се пита за нешто, па тако и народ наше државе. Одакле неком храброст правити, градити нешто ако нема дозволу за ту градњу? Па какво је то да извинете, али буквално господско пишање по нама? Поред свег свог мора ту се сјатили на наш "излаз", која смјехурија! Прије пар дана гледам у Дубровнику цијена паркинг мјеста 75 куна, пуно Кинеза, испред мене, иза мене, поред мене.. Хало Кинези нам праве мост, Хрвати нам праве мост?Требамо бити пресрећни кад нам на граници не дају прећи, чекамо у колони по неколико сати? То слабо ко овдје коментарише, скоро НИКО! Колико ће нам наплаћивати прелазак ПРЕКО тог моста? Колико ће нам наплаћивати пролазак ИСПОД моста? Доста нас троши новац код њих свако љето и овако кад иде у Хрватску. Баш је њих брига гдје је наша Босна у свему томе. А шта се хватати за злочинце наше њихове, ко је кога тјерао у глупи рат, ко је кога тјерао да врши страхоте злочиначке над било којим људима, сад нека плати! Злочин је злочин и нема расправе, зар не видите поред очију. Мислите нас кињити и понижавати! Можемо ли бити јаднији него што јесмо??? Све ово да се раскупуса, докрајчите нас, убијате нам дјецу, баш ме брига шта хоће Србија, Хрватска, желим да се живи слободно, а не да страхујем од Господе злочинаца који слободно ходају и возе се јер они могу шта год пожеле, а ми да се смирујемо и маштамо о бољем. Ајде пођите магистралом, погледајте мало у Широком Бријегу како су хрватске куће уредне, дотјеране, улице имају расвјету, људи се кажу помажу. Зар не би било лијепо да су сва села, градови тако уређени, организовани, поносни, дајте сконтајте Босна је срце наше, а хоћете да је убијемо, осакатимо за сва времена.

Name

АТИФ ДЗАФО

01.08.2018 22:45

Колике су уси код овога браћо мила и још мендзусу има, и то политичар xаxаxаxаааа

Name

попара

31.07.2018 11:31

Види му само фаце,види се кога он представља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

има беванда

31.07.2018 11:50

Подрску једино од додика

Name

Ц

31.07.2018 18:14

За септика које засто у Дејтон исао Тудјман иМилосевиц.

Name

Буенос Бандитос

31.07.2018 11:41

У преводу.Ми Хрвати смо за,Срби такодје јер смо обецали Додику онај мост код Градиске ал добице ону ствар као и свих ових година само да ми направимо овај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

31.07.2018 20:44

Па засто Хрватској или Србији. Мозе Турској или Аустрији. Какве су доброте направиле те сусједње републике за БиХ, какве заслуге имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

01.08.2018 06:32

То је навика СДА политичара јер они сматрају да само они чине ту јадну и биједну БиХ, и догод се буду тако понашали бошњачки политичари БиХ ће бити јадна и биједна ,Ваљда ће се појавит неки бошњачки политичари да ће то сватит да босну граде три костутивна народа и остали ,а не само они,Ако се такви политичари не појаве од БиХ нема ништа ,Јер БиХ је као сто са четири ногара ,и ако све четири ногара не држе сто свакоме паметноме је јасно да га један ногар неможе одржати ,100% ће се срушити ,што нај мање паше бошњацима али стаћеш они су криви ако се деси јер воде погресну политику ,моја жеља је да промјене политику и да нам се БиХ одржи али брез четири ногара сигурно неће ,браћо бошњаци мало мудрије водите политику и БиХ це бити стабилнија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босно моја

01.08.2018 12:51

Ево нисам ја бошњак и мислим да им не треба дати градњу моста! Пљују по нашој Босни и Херцеговини, пљују по нама. Поред свег свог природног богатства нису срећни, нису задовољни, имају отворено море уз наше врхове планина. Све су то добили давне неке када се кројило Југославије, значи све су добили! Ни тада се нико није могао побунити да Босни припадне више од оног што су јој дали. Босна стоји као ❤️ у цијелој бившој Југославији, а тако газити наш народ, наше срце, па докле људи божји! Ко је Беванда да он нешто прича у име нас, одакле право Хрватима градити мост без нашег одобрења! Погледајмо шта раде са Словенцима. Своју лијепу не дају, своју не би дали никоме. А међу првима су за Косово које се одвојило од Србије. А шта би они дали своје! Ништа! Ужасава ме помисао да нам чине овакве ствари! Пођи уз магистралу и види их само, нека њима њиховог богатства које им је дао наш Тито, а којег пљују! Нека им, али нека не дирају у нас и наше што имамо! Није у реду, није!

Name

Ре Д

01.08.2018 22:24

Ти си један јад, БиХ је било и бит це, а нас неће, а треба да је градимо и бранимо. Ја сам србин и БиХ је моја, кад би рекао другачије, онда би муслимани били господари БиХ, зашто да се свога одрекнемо, ко су нама Хрвати? Научили да отимају само, нас Србе су уназадили за 500 г.и ти их суфту подрзавас? Јад си јадни и теби слицни

Name

Д за РЕ

02.08.2018 04:51

Које овде јад то види сваки писмен човјек али ако тебе задовољава да јад будем ја нека тако буде,ја са тим немам проблема ,мозеш ме назват како хоћеш али чињеница је једно а твоја примитивности је друго,Ја ту нај мање подржавам Хрвате и појента није у томе појента је да немозе само један човјек давати изјаве као Звиздић а да се не костатује са друга два народа ту је појента