Терористи, путеви и мине као опасност

Опасност од терористичких удара, минских поља и експлозивних средстава заосталих из рата, етничког насиља, те опасних слабо одржаваних цеста и сиромаштва главна су упозорења на страницама министарстава спољних послова многих земаља кад је у питању путовање у БиХ.

Босна и Херцеговина 31.07.2018 | 08:31
Терористи, путеви и мине као опасност
Истине ради, многе земље су избациле опасност од тероризма са својих страница за упозорење, али то још нису учиниле Сједињене Државе и Уједињено Краљевство. Тако Стејт департмент својим држављанима савјетује сталну будност кад су у питању опасност од тероризма и минских поља.

"Терористичке групе и даље планирају могуће нападе у БиХ. Терористи могу напасти без упозорења, циљати на туристичке локације, саобраћајне центре, тржнице и шопинг-центре, владине институције, хотеле, клубове, ресторане, богомоље, паркове, велике спортске и културне манифестације, образовне институције, аеродроме и друге јавне просторе", истичу у Стејт департменту.

Ако амерички држављани путују у БиХ, Стејт департмент им савјетује сталну будност, посебно ако присуствују великим догађајима или посјећују туристичке атракције, а савјетују им да стално прате информативни програм.

"Не удаљавајте се од асфалтираних путева и не прилазите напуштеним зградама због могуће опасности од мина", истакли су они.

Британци такође упозоравају своје држављане да је извјесно да би терористи могли извести нападе у БиХ, те посебно наглашавају и опасност од минских поља. Ипак, како наводе, од око 9.000 британских држављана који годишње посјете БиХ, велика већина прође без икаквих проблема. Истичу да је стопа криминала у БиХ релативно ниска, али упозоравају да су странци вјероватнија мета ситних криминалаца.

Њемачко Министарсво спољних послова скинуло је директна упозорења на тероризам са странице о БиХ. Минска поља, међутим, и даље су за њих главна безбједносна опасност. Осим ових пријетњи, посебно упозоравају на лоше цесте, често с лошом хоризонталном и вертикалном сигнализацијом, због чега савјетују да се не путује ноћу.

"Снажно сугеришемо да не примате стопере у аутомобил. Таквим поступањем ризикујете да будете криви за кривично дјело трговине људима, посебно ако прелазите државну границу", наводе у Министарству. Упозоравају и на то да здравствени систем не испуњава стандарде ЕУ, а проблематичан је у смислу техничке опремљености, хигијенских услова и обучености.

Аустрија стање безбједности у БиХ оцјењује "повећаним ризиком", посебно због минских поља.

"Минска поља у великом дијелу нису очишћена ни уздуж цеста, а знакови упозорења често нису видљиви. Напуштање асфалтираних путева чак и у близини главног града може бити опасно по живот", истакнуто је у упозорењу.

Ни Швајцарци не спомињу тероризам, али минска поља и неексплодиране гранате и даље виде као велики проблем. Иако наводе да је од краја рата постигнут велики напредак, као велику опасност виде етничке тензије и социјалне немире усљед сиромаштва, па због тога својим држављанима савјетују да избјегавају велике скупове и културне манифестације. Што се тиче саобраћаја и типичних упозорења због лоше одржаваних цеста, додатан ризик, према њима, представљају и агресивни возачи с брзим стилом вожње. Минска поља главна су опасност и на страници Министарства спољних послова Канаде, а своје држављане упозоравају да су сами одговорни за своје поступке током боравка.

НЕКЕ ОД ПРЕПОРУКА

Праћење информативног програма
Стална будност
Не удаљавати се од путева
Не примати стопере
Ноћу не треба путовати
Избјегавати велике скупове и манифестације

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

децко

31.07.2018 08:11

Све док год је етницких тензија, бице и сиромаства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

31.07.2018 09:09

Па ови немају појма ...код нас су возови убили висе људи него Све ово сто ду они набројали..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

31.07.2018 10:56

Зато ови на западу исмијавају нашу,, господу из БиХ,, кад виде од куд су а како се понашају

ОДГОВОРИТЕ