Послије 18 година божићна литургија

Први радосни поздрав "Мир Божји Христос се роди" на Косову и Метохији упућен је овог Божица из Храма Христа Спаса у центру Приштине.

Србија 07.01.2017 | 09:55
Послије 18 година божићна литургија
Епископ рашко-призренски Теодосије са двадесетак верника и свештенством дошао је рано јутрос у овај храм и унео бадњак уз певање божицних тропара.

Ово је први пут од 1999. године да је за Божиц служено у храму и да су се у њему чуле божићне песме.

Епископ Теодосије је у Храм Христа Спаса дошао у пратњи свештенства и монаштва епархије рашко-призренске и верника. Након уношења бадњака и службе у олтару незавршене цркве епископ је поручио да је ово празник радости и мира и празник који ослобада од греха и страха и смрти.

“Дошли смо у Храм Христа Спаса овде у Приштини, јер смо имали жељу да прво ''Христос се роди'' у нашој епархији изговоримо у овом светом, али и мученицком храму, који су неки затворили и закључали да не би свештеници и православни верници улазили у њега и исто тако храму који се налази у граду где данас нема православних Срба. Само је десетина остала и они живе у страху”, рекао је епископ Теодосије.

Он је додао да данашњи поздрав "Христос се роди" из Храма Христа Спаса има посебан значај и поруку за све који живе на Косову и Метохији и све Србе широм света, јер подсећа да не смемо заборавити и остале наше храмове и манастире широм Косова и Метохије

“Не смемо заборавити ни овај град ни свету косовско-метохијску земљу на којој живимо”, казао је Теодосије.

Храм у Приштини је много пута скрнављен и девастиран, а епархија рашко-призренска је прошле јесени уредила двориште и унутрашњост цркве. Последњи у низу инцидената догодио се пре око месец дана када су још непознати починиоци променили катанце на улазним вратима и онемогућили улаз у Храм. Епископ Теодосије данас је поставио нове катанце и закључао цркву.

Јутрос су у Приштину дошли и заменик премијера самопроглашеног Косова Бранимир Стојановиц и официр за везу Београда у Приштини Дејан Павићевић.

“На ово божићно јутро шаљемо поруку мира са једном испруженом руком помирења, руком на којој нема ни ланаца ни катанаца, исто као што их више нема овом храму”, рекао је Дејан Павићевић.

Заменик премијера самопроглашеног Косова Бранимир Стојановић каже да је из Приштине данас послата порука мира.

“Желимо да живимо у љубави и миру са свима, ово је порука да нећемо одустати ни од једног свог камена где год се налазио, а камоли од наше цркве”, рекао је Стојановић.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

МИР БОЗИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

07.01.2017 11:17

МИР БОЗИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ! БРАЦО ДРАГА ДА НАСЕ МОЛИТВЕ УСЛУСИ СВЕВИСЊИ И ДА ВРАТИМО СТО ЈЕ НАСЕ , СРБИ У БОГА И У СЛОГУ , НЕПРИЈАТЕЉА ЈЕ МНОГО А МИ МОРАМО МУДРО И ПАМЕТНО , НЕК НАС СВЕВИСЊИ ЦУВА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

корни

07.01.2017 11:31

А ста је то до сад услисио?

Name

Драшко

07.01.2017 13:00

Присетимо се наших пораза на данашњи Божић. Пораз и нестанак Срба у Хрватској, губитак Косова и Метохије, губитак Црне Горе и губитак Македоније. Са оним са чиме можемо бити релативно задовољни, али не у потпуности је аутономија Републике Српске у БиХ. Наш велики народ је доживио таква страдања од некадашњих комшија Хрвата, муслимана, Црногораца, Македонаца... којима смо не једном дали слободу и територију коју нису имали. И што је још апсурдније те измишљене нације (осим Хрвата) још нас оптужују за агресију, геноцид... Срећом, вријеме је пред нама да се то поправи и исправи у некој другој историјској околности и прилици.

Name

Несо

07.01.2017 14:30

Е мој Драско, не знам одакле си, и ста си видео, али нас народ се није показао бас тако фино према својим комсијама..