Poslije 18 godina božićna liturgija

Prvi radosni pozdrav "Mir Božji Hristos se rodi" na Kosovu i Metohiji upućen je ovog Božica iz Hrama Hrista Spasa u centru Prištine.

Srbija 07.01.2017 | 09:55
Poslije 18 godina božićna liturgija
Episkop raško-prizrenski Teodosije sa dvadesetak vernika i sveštenstvom došao je rano jutros u ovaj hram i uneo badnjak uz pevanje božicnih tropara.

Ovo je prvi put od 1999. godine da je za Božic služeno u hramu i da su se u njemu čule božićne pesme.

Episkop Teodosije je u Hram Hrista Spasa došao u pratnji sveštenstva i monaštva eparhije raško-prizrenske i vernika. Nakon unošenja badnjaka i službe u oltaru nezavršene crkve episkop je poručio da je ovo praznik radosti i mira i praznik koji oslobada od greha i straha i smrti.

“Došli smo u Hram Hrista Spasa ovde u Prištini, jer smo imali želju da prvo ''Hristos se rodi'' u našoj eparhiji izgovorimo u ovom svetom, ali i mučenickom hramu, koji su neki zatvorili i zaključali da ne bi sveštenici i pravoslavni vernici ulazili u njega i isto tako hramu koji se nalazi u gradu gde danas nema pravoslavnih Srba. Samo je desetina ostala i oni žive u strahu”, rekao je episkop Teodosije.

On je dodao da današnji pozdrav "Hristos se rodi" iz Hrama Hrista Spasa ima poseban značaj i poruku za sve koji žive na Kosovu i Metohiji i sve Srbe širom sveta, jer podseća da ne smemo zaboraviti i ostale naše hramove i manastire širom Kosova i Metohije

“Ne smemo zaboraviti ni ovaj grad ni svetu kosovsko-metohijsku zemlju na kojoj živimo”, kazao je Teodosije.

Hram u Prištini je mnogo puta skrnavljen i devastiran, a eparhija raško-prizrenska je prošle jeseni uredila dvorište i unutrašnjost crkve. Poslednji u nizu incidenata dogodio se pre oko mesec dana kada su još nepoznati počinioci promenili katance na ulaznim vratima i onemogućili ulaz u Hram. Episkop Teodosije danas je postavio nove katance i zaključao crkvu.

Jutros su u Prištinu došli i zamenik premijera samoproglašenog Kosova Branimir Stojanovic i oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević.

“Na ovo božićno jutro šaljemo poruku mira sa jednom ispruženom rukom pomirenja, rukom na kojoj nema ni lanaca ni katanaca, isto kao što ih više nema ovom hramu”, rekao je Dejan Pavićević.

Zamenik premijera samoproglašenog Kosova Branimir Stojanović kaže da je iz Prištine danas poslata poruka mira.

“Želimo da živimo u ljubavi i miru sa svima, ovo je poruka da nećemo odustati ni od jednog svog kamena gde god se nalazio, a kamoli od naše crkve”, rekao je Stojanović.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

MIR BOZIJI HRISTOS SE RODI

07.01.2017 11:17

MIR BOZIJI HRISTOS SE RODI! BRACO DRAGA DA NASE MOLITVE USLUSI SVEVISNJI I DA VRATIMO STO JE NASE , SRBI U BOGA I U SLOGU , NEPRIJATELJA JE MNOGO A MI MORAMO MUDRO I PAMETNO , NEK NAS SVEVISNJI CUVA!

ODGOVORITE
Name

korni

07.01.2017 11:31

A sta je to do sad uslisio?

Name

Драшко

07.01.2017 13:00

Присетимо се наших пораза на данашњи Божић. Пораз и нестанак Срба у Хрватској, губитак Косова и Метохије, губитак Црне Горе и губитак Македоније. Са оним са чиме можемо бити релативно задовољни, али не у потпуности је аутономија Републике Српске у БиХ. Наш велики народ је доживио таква страдања од некадашњих комшија Хрвата, муслимана, Црногораца, Македонаца... којима смо не једном дали слободу и територију коју нису имали. И што је још апсурдније те измишљене нације (осим Хрвата) још нас оптужују за агресију, геноцид... Срећом, вријеме је пред нама да се то поправи и исправи у некој другој историјској околности и прилици.

Name

Neso

07.01.2017 14:30

E moj Drasko, ne znam odakle si, i sta si video, ali nas narod se nije pokazao bas tako fino prema svojim komsijama..