Причешће и грип: Оправдан страх?

Причешће једном кашиком вечита је енигма за све оне који се питају како је могуће да сви узимају вино и нафору истом кашиком, а да се на тај начин не пренесе никаква болест.

Србија 06.01.2017 | 14:03
Причешће и грип: Оправдан страх?
Док једни сматрају да је то непримерено и потпуно нехигијенски, верници без страха одлазе на причест, а у редовима за свето причешће стоје и мајке са бебама, деца, труднице, одрасли, баке, деке, здрави и болесни...
 
Божићни пост који је трајао 40 дана завршава се сутра, а након исповедања верници се спремају за свето причешће, коме могу приступити на поноћној литургији у ноћи између 6. и 7. јануара.

Протојереј Миодраг Павловић, свештеник Саборног храма у Нишу у разговору за "Блиц" брани тезу да се светим причешћем нико није разболео.



"Оно што могу да кажем у вези са коришћењем исте кашике јесте да се и ја на крају, након свих верника причестим, том истом кашиком, а вреди поменути да је Патријарх Павле причешћивао болесне па је и он након њих сам користио исту кашику", каже протојереј Павловић.

За причест истом кашиком ни лекари немају шта да кажу осим да ризик постоји, али адекватно објашњење зашто се нико не разболи после причешћа не постоји.

И лекари без објашњења

Познати епидемиолог проф. др Братислав Тиодоровић у разговору за "Блиц" објаснио је да се он не сећа да је имао случај да се неко на овај начин разболео.



"Религију се не бих усудио да мењам нити коментаришем, а начин причешћа је јасно дефинисан - истом кашиком. Постоје ствари у науци које се не могу објаснити, а то је управо овај случај. Е сад, да ли је у питању вера или имунитет људи, то не знам", каже познати епидемиолог.

Он додаје да је веома важно то што је кашичица на причешћу метална, па су, како објашњава, шансе да се бактерије здрже на њој веома мале, што није случај са пластичним прибором.

"Ако мене питате и ја се сутра причешћујем, и могу слободно да кажем да међу лекарима има много оних који верују. Ризик увек постоји, као што постоји ризик да је неко ко је болестан у кафићу пре вас пио из исте шоље која није добро опрана", објашњава Тиодоровић.

Директор инфективне клинике у нишком Клиничком центру и специјалиста за заразне болести проф др Жарко Ранковић пак сматра да коришћење исте кашике није примерено.



"Моје мишљење је да то није примерено и да би требало дезинфиковати сваки пут након употребе", каже Ранковић.

Редован пост и причест

Свештеници наводе да је причешће врхунац љубави и зајендиштва између Бога и човека, и да преко хлеба и вина хришћанин прима "право тело и праву крв Исуса Христа". Како су хлеб и вино потребни су за окрепљење човекова тела, тако и пришешће окрепљује душу човекову.

Верници који правилно посте (4 поста, среду и петак) могу се причешћивати кад год осете потребу.

За сваког правог верника важно је да пости, да се исповеда и причешћује редовно, што значи да пости сва четири поста - Васкршњи пост (27. фебруара до Ускрса 16. априла - за ову годину), Божићни пост (28. новембра до 7. јануара - до Божића), Апостолски пост или Петровски пост (од Недеље Свих Светих до Петровдана крај јуна - почетак јула) и Богородични пост (Успенски или Госпојински - август).



Такође прави верник пости сваке среде и петка током целе године, а поврх свега, све време суздржава се од лоших мисли и дела, што и јесте суштина вере - "љуби ближњег свог као себе самога".

Црквене књиге: Исус Христ о причешћу

"Заиста, заиста, кажем вам, ако не једете тела Сина Човечијега и не пијете крви Његове немате живота у себи. Ко једе моје тело и пије моју крв – има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер моје је тело право јело, и моја је крв право пиће. Ко једе моје тело и пије моју крв – остаје у мени и ја у њему."

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Срећан Бадњи дан!

06.01.2017 14:37

Нико и никада се неце разболети на овај начин. Ко вјерује, вјерује, ко не вјерује, њему све смета. Срећан Бадњи дан и сутрашње рођење Христово, спасиоца човјечанства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

06.01.2017 15:21

Прицесце вјерника истом касиком је знак једнакости пред Богом свих вјерника који се Прицесцују без разлике на њихов полозај у друству. Пред Богом су људи сви исти и богати и нисци и моцни и слаби. За скоро двије хиљаде година никада се није десили колико се зна да је неко од вјерника оболио због корисцења исте касике на Светој Тајни Прицести. То је због тога сто су вјерници вјером својом добијеном од Бога застицени на Светој Тајни Прицести од свих болести и зато сто је Касикица за Прицест и Путир у коме стоји Крв и Тјело Христово под видом Хлева и Вина направљени од злата или сребра који не примају и не преносе никакву заразе. Осим тога вино под цијим видом вјерници примају Истиниту Крв Христову се прави од гроздја, и зато вино у себи има алкохола које убија непозељне бактерије. СРБи, не размусљајте зато о глупостима и измисљотинама непријателха Христови вец у ове радосне благдане Родјења Сина Бозијег, Старог СРБског Родјака Господа насег Исуса Христа, Истинитог Бога и Истинитог цовјека позурите у Цркву на Бизиц на Свету Прицест на којој под видом хлеба и вина примате Истинито Тјело и Крв Христову. Ово је Велика Тајна без које нема спасења и зивота вјецног за вјернике који вјерују у Бога Христа зивеци по Законима Бозјим. МИР БОЗЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ! ВАИСТИНУ СЕ ХРИСТОС РОДИ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ковиц

06.01.2017 16:03

Све сто је рецено разумијем и прхватам. Али, присталица сам као образован цовјек, репрезентативних и науцних истразивања. Таква истразивања колико знам нису спроводјена. Ако знамо да постоје болести које су искљуциво преносне, као сто је ТБЦ, засто онда то не би био слуцај и са прицесцем. Ако процитамо упуте Свјетске здравствене организације која савјетује како треба да се понаса особа са ТБЦеом, видјецемо да се истој савјетује да употревљава стриктно своју касику, цасу, сољу итд. Наста сугерису ове упуте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ковиц

06.01.2017 18:04

Слицног сам размисљања...није ми бас јасна тврдња да се никад нико није заразио на овај нацин из простог разлога сто постоји одредјен период инкубације...знаци први симптоми се јављају сутрадан или за пар дана...евиденције о томе нема.Мозда и гресим...

Name

Истинито

06.01.2017 21:07

Ова тема није за вријеме највецег православног празника Бозица.не мозете и нецете отјерати вјернике с том пропагандом од своје вјере и светог прицесца.ОНАЈ КОЈИ ИДЕ У СВЕТИ ХРАМ СА СТРАХОМ ОД ЗАРАЗЕ И БОЛЕСТИ ТАЈ НЕ ЗИВИ ПО БОЗИЈИМ ЗАКОНИМА.

ОДГОВОРИТЕ