Pričešće i grip: Opravdan strah?

Pričešće jednom kašikom večita je enigma za sve one koji se pitaju kako je moguće da svi uzimaju vino i naforu istom kašikom, a da se na taj način ne prenese nikakva bolest.

Srbija 06.01.2017 | 14:03
Pričešće i grip: Opravdan strah?
Dok jedni smatraju da je to neprimereno i potpuno nehigijenski, vernici bez straha odlaze na pričest, a u redovima za sveto pričešće stoje i majke sa bebama, deca, trudnice, odrasli, bake, deke, zdravi i bolesni...
 
Božićni post koji je trajao 40 dana završava se sutra, a nakon ispovedanja vernici se spremaju za sveto pričešće, kome mogu pristupiti na ponoćnoj liturgiji u noći između 6. i 7. januara.

Protojerej Miodrag Pavlović, sveštenik Sabornog hrama u Nišu u razgovoru za "Blic" brani tezu da se svetim pričešćem niko nije razboleo.



"Ono što mogu da kažem u vezi sa korišćenjem iste kašike jeste da se i ja na kraju, nakon svih vernika pričestim, tom istom kašikom, a vredi pomenuti da je Patrijarh Pavle pričešćivao bolesne pa je i on nakon njih sam koristio istu kašiku", kaže protojerej Pavlović.

Za pričest istom kašikom ni lekari nemaju šta da kažu osim da rizik postoji, ali adekvatno objašnjenje zašto se niko ne razboli posle pričešća ne postoji.

I lekari bez objašnjenja

Poznati epidemiolog prof. dr Bratislav Tiodorović u razgovoru za "Blic" objasnio je da se on ne seća da je imao slučaj da se neko na ovaj način razboleo.



"Religiju se ne bih usudio da menjam niti komentarišem, a način pričešća je jasno definisan - istom kašikom. Postoje stvari u nauci koje se ne mogu objasniti, a to je upravo ovaj slučaj. E sad, da li je u pitanju vera ili imunitet ljudi, to ne znam", kaže poznati epidemiolog.

On dodaje da je veoma važno to što je kašičica na pričešću metalna, pa su, kako objašnjava, šanse da se bakterije zdrže na njoj veoma male, što nije slučaj sa plastičnim priborom.

"Ako mene pitate i ja se sutra pričešćujem, i mogu slobodno da kažem da među lekarima ima mnogo onih koji veruju. Rizik uvek postoji, kao što postoji rizik da je neko ko je bolestan u kafiću pre vas pio iz iste šolje koja nije dobro oprana", objašnjava Tiodorović.

Direktor infektivne klinike u niškom Kliničkom centru i specijalista za zarazne bolesti prof dr Žarko Ranković pak smatra da korišćenje iste kašike nije primereno.



"Moje mišljenje je da to nije primereno i da bi trebalo dezinfikovati svaki put nakon upotrebe", kaže Ranković.

Redovan post i pričest

Sveštenici navode da je pričešće vrhunac ljubavi i zajendištva između Boga i čoveka, i da preko hleba i vina hrišćanin prima "pravo telo i pravu krv Isusa Hrista". Kako su hleb i vino potrebni su za okrepljenje čovekova tela, tako i prišešće okrepljuje dušu čovekovu.

Vernici koji pravilno poste (4 posta, sredu i petak) mogu se pričešćivati kad god osete potrebu.

Za svakog pravog vernika važno je da posti, da se ispoveda i pričešćuje redovno, što znači da posti sva četiri posta - Vaskršnji post (27. februara do Uskrsa 16. aprila - za ovu godinu), Božićni post (28. novembra do 7. januara - do Božića), Apostolski post ili Petrovski post (od Nedelje Svih Svetih do Petrovdana kraj juna - početak jula) i Bogorodični post (Uspenski ili Gospojinski - avgust).



Takođe pravi vernik posti svake srede i petka tokom cele godine, a povrh svega, sve vreme suzdržava se od loših misli i dela, što i jeste suština vere - "ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga".

Crkvene knjige: Isus Hrist o pričešću

"Zaista, zaista, kažem vam, ako ne jedete tela Sina Čovečijega i ne pijete krvi Njegove nemate života u sebi. Ko jede moje telo i pije moju krv – ima život večni, i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan. Jer moje je telo pravo jelo, i moja je krv pravo piće. Ko jede moje telo i pije moju krv – ostaje u meni i ja u njemu."

Izvor: Blic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Srećan Badnji dan!

06.01.2017 14:37

Niko i nikada se nece razboleti na ovaj način. Ko vjeruje, vjeruje, ko ne vjeruje, njemu sve smeta. Srećan Badnji dan i sutrašnje rođenje Hristovo, spasioca čovječanstva!

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

06.01.2017 15:21

Pricesce vjernika istom kasikom je znak jednakosti pred Bogom svih vjernika koji se Pricescuju bez razlike na njihov polozaj u drustvu. Pred Bogom su ljudi svi isti i bogati i nisci i mocni i slabi. Za skoro dvije hiljade godina nikada se nije desili koliko se zna da je neko od vjernika obolio zbog koriscenja iste kasike na Svetoj Tajni Pricesti. To je zbog toga sto su vjernici vjerom svojom dobijenom od Boga zasticeni na Svetoj Tajni Pricesti od svih bolesti i zato sto je Kasikica za Pricest i Putir u kome stoji Krv i Tjelo Hristovo pod vidom Hleva i Vina napravljeni od zlata ili srebra koji ne primaju i ne prenose nikakvu zaraze. Osim toga vino pod cijim vidom vjernici primaju Istinitu Krv Hristovu se pravi od grozdja, i zato vino u sebi ima alkohola koje ubija nepozeljne bakterije. SRBi, ne razmusljajte zato o glupostima i izmisljotinama neprijatelha Hristovi vec u ove radosne blagdane Rodjenja Sina Bozijeg, Starog SRBskog Rodjaka Gospoda naseg Isusa Hrista, Istinitog Boga i Istinitog covjeka pozurite u Crkvu na Bizic na Svetu Pricest na kojoj pod vidom hleba i vina primate Istinito Tjelo i Krv Hristovu. Ovo je Velika Tajna bez koje nema spasenja i zivota vjecnog za vjernike koji vjeruju u Boga Hrista ziveci po Zakonima Bozjim. MIR BOZJI, HRISTOS SE RODI! VAISTINU SE HRISTOS RODI!!

ODGOVORITE
Name

Kovic

06.01.2017 16:03

Sve sto je receno razumijem i prhvatam. Ali, pristalica sam kao obrazovan covjek, reprezentativnih i naucnih istrazivanja. Takva istrazivanja koliko znam nisu sprovodjena. Ako znamo da postoje bolesti koje su iskljucivo prenosne, kao sto je TBC, zasto onda to ne bi bio slucaj i sa pricescem. Ako procitamo upute Svjetske zdravstvene organizacije koja savjetuje kako treba da se ponasa osoba sa TBCeom, vidjecemo da se istoj savjetuje da upotrevljava striktno svoju kasiku, casu, solju itd. Nasta sugerisu ove upute?

ODGOVORITE
Name

re kovic

06.01.2017 18:04

Slicnog sam razmisljanja...nije mi bas jasna tvrdnja da se nikad niko nije zarazio na ovaj nacin iz prostog razloga sto postoji odredjen period inkubacije...znaci prvi simptomi se javljaju sutradan ili za par dana...evidencije o tome nema.Mozda i gresim...

Name

Istinito

06.01.2017 21:07

Ova tema nije za vrijeme najveceg pravoslavnog praznika Bozica.ne mozete i necete otjerati vjernike s tom propagandom od svoje vjere i svetog pricesca.ONAJ KOJI IDE U SVETI HRAM SA STRAHOM OD ZARAZE I BOLESTI TAJ NE ZIVI PO BOZIJIM ZAKONIMA.

ODGOVORITE