Владика молитвеник замијенио телефоном

Владика шумадијски Јован не одваја се од мобилног телефона.

Србија 08.12.2016 | 20:01
Владика молитвеник замијенио телефоном
Фото: Хиландар.орг

Та наклоност била би само владичин проблем да епископ не користи мобилни у цркви и на догађајима где је то непримерено.
 
Владичино чачкање мобилног усред литургије на Хиландару, док се патријарх Иринеј моли, први је забележени случај да један епископ на такав начин непоштује молитву и светињу. "Блиц" је, међутим, истражио и пронашао да се владика шумадијски Јован, уместо од молитвеника, заправо не одваја од свог мобилног марке "самсунг".


Фото: СПЦ

Тако се владика после недељне славе Хиландара обрео у грчком манастиру Ватопеду. У том једном од најстаријих и највећих манастира на Светој гори, патријарх Иринеј загледан је у фрескопис. Владика, међутим, у телефон.

Да епископ шумадијски који је на Светој гори боравио у пратњи патријарха није само последњих дана сконцентрисан на телефон сведоче фотографије са званичног сајта СПЦ. Чак и случајно фотографисање, владику стално затиче у истој пози. Тако је и на фотографији са Великог православног Сабора на Криту одржаног током јуна. Док остали црквени великодостојници слушају излагање, испред њих бележнице, неки и са хемијскама у рукама, није тешко погодити шта ради наш владика. Куцка...


Фото: СПЦ

На већини цркава налази се добронамерно обавештење за оне који не знају - почев од начина облачења до употребе мобилног телефона. Тако и владика шумадијски Јован уме да прекори друге, да нема ничег горег него кад се усред цркве узме телефон.

Извор: Блиц

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бн

08.12.2016 19:19

Зна он да је вјера спрдња

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

08.12.2016 19:50

Православац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерник

08.12.2016 19:55

Недопустиво ипак и непримјерно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

08.12.2016 20:11

Монаси казу без разлике на свој цин да су они изасли из овог гресног свјета који сав у злу лези. Медјутим то назалост цесто пута није тако. Преко мобилних телефона они јос увијек бораве у свјету а да многи тога нису ни свјесни. Вецина свестени лица монаског и мирског реда воле овај свијет висе од свега, и они због тога немогу овог свијета лако да се одрекну нити на Светој Гори нити у манастирима. Многи монасу имају своје приватне мобилне телефоне са интернетом преко којих они разгледају овај свијет и разговарају са својом "духивном дјецом" дјелеци њима у свијету из којег су само привидно изасли савјете о моралном постењу и правилима зивота као Православних хрисцана у свјету. Сазнање која вјерници стекну тако преко телефона сире се даље без надзора, јер њихова духовна дјеца: синови и кцери без лицног духовног искуству преносе даље своја сазнања која су цули и тако лазу и себе и друге. Просле године једна хрисцанка из Новод Сада је погресно казала да вјерници који стално у цркву иду могу да се Прицесте на свакој Литургији без поста и исповјести. Када сам јој рекао да је то погресна пракса и упитао од кога је она то цула са поносом је одговорила "цула сам синоц преко телефона од мог духовног Оца са Свете Горе". Због тога монасима који зиве у манастирима или на Светој Гори као и свестеницима и владикама, и мирјанима када долазе у посјете на поклоњење у Православне Светиње треба забранити да они користе мобилне телефоне по манастирима и другим освеценим мјестима осим у хитним слуцајевима. Мобилни телефон је велика помоц својим власницима у данадње време али они нетребају да буду робови телефона и интернета и да без телефона немогу да будемо ни у цркви док се БОГУ моле, ако се они уопсте неком моле?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

08.12.2016 20:32

Де богати реци ми одакле си, ово није могуце ста све писес цовјеце бози, па ниси ти бог да све знас.

Name

Михаило Микиц

08.12.2016 21:36

Ја нисам Бог да све знам али јесам СРБин који је много тога претурио преко своје главе и доброг и лосег. Ако зелус да сазнас висе о мени питај неког старог УДБАСА. Он це радо да ти казе колико је мене пуно УДБА "вољела." Ако нецес са УДБОМ ПОСЛА ДА ИМАС иди тада на интернет и укуцај моје име па цес тада сазнати понесто о мени. одакле сам и ста сам радио док сам Богу и СРБском НАРОДУ својим узвисеним дјелима слузио. Сада се само присецам просли дана и покусавам да раставим Истину од лази, Добро од зла и да своје зивотно искуство пренрсем на младје нарастаје. Неки СРБи хоце да цују истину праву, а неки и неце. Од воље им као сокцу пост. Могу да посте и уце ако хоце али и неморају. Нико никога у Царство Бозије немозе на силу утјерати и срецним направити!

Name

Капитализам

08.12.2016 21:31

Какви вјерски поглавари такав и народ,на свим фронтовима је оваква слика,неки лоцу и кркаку Крметину којима вјера не дозвољава,једни керебаце итд да не прицам даље.Због цега се ви народе расправљае вама је зивјет,био ти или не био Срибн,Босњо и Хрват .То је само да су овце на окупу и лаксем броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парок Грга

08.12.2016 21:34

Мобилни телефон је Бозијих руку дјело,као и све око нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

08.12.2016 22:14

Парог Грга треба да зна да све зависи од тога као се ста користи. Ако се мобилни телефон користи за слузбене и хитне разговоре тада је телегон у реду. Медјутим, ако се телефон користимо тамо где телефону није мјесто као сто је црква, тада је телефон стетан по нас. Од телефонског зрацења мозете и рак да добијете!

Name

МИ6

08.12.2016 22:04

У Манастиру Хиландар нема мрезе за мобилни

ОДГОВОРИТЕ
Name

мило

09.12.2016 05:11

Све нам је на вољу дато само није све на корист

Name

Дана

09.12.2016 12:18

Цовјек слика мозаик који је направљен на зиту испред њега... немојте бити глупи колективно и само пљуват по свима.

ОДГОВОРИТЕ