Vladika molitvenik zamijenio telefonom

Vladika šumadijski Jovan ne odvaja se od mobilnog telefona.

Srbija 08.12.2016 | 20:01
Vladika molitvenik zamijenio telefonom
Foto: Hilandar.org

Ta naklonost bila bi samo vladičin problem da episkop ne koristi mobilni u crkvi i na događajima gde je to neprimereno.
 
Vladičino čačkanje mobilnog usred liturgije na Hilandaru, dok se patrijarh Irinej moli, prvi je zabeleženi slučaj da jedan episkop na takav način nepoštuje molitvu i svetinju. "Blic" je, međutim, istražio i pronašao da se vladika šumadijski Jovan, umesto od molitvenika, zapravo ne odvaja od svog mobilnog marke "samsung".


Foto: SPC

Tako se vladika posle nedeljne slave Hilandara obreo u grčkom manastiru Vatopedu. U tom jednom od najstarijih i najvećih manastira na Svetoj gori, patrijarh Irinej zagledan je u freskopis. Vladika, međutim, u telefon.

Da episkop šumadijski koji je na Svetoj gori boravio u pratnji patrijarha nije samo poslednjih dana skoncentrisan na telefon svedoče fotografije sa zvaničnog sajta SPC. Čak i slučajno fotografisanje, vladiku stalno zatiče u istoj pozi. Tako je i na fotografiji sa Velikog pravoslavnog Sabora na Kritu održanog tokom juna. Dok ostali crkveni velikodostojnici slušaju izlaganje, ispred njih beležnice, neki i sa hemijskama u rukama, nije teško pogoditi šta radi naš vladika. Kucka...


Foto: SPC

Na većini crkava nalazi se dobronamerno obaveštenje za one koji ne znaju - počev od načina oblačenja do upotrebe mobilnog telefona. Tako i vladika šumadijski Jovan ume da prekori druge, da nema ničeg goreg nego kad se usred crkve uzme telefon.

Izvor: Blic

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bn

08.12.2016 20:19

Zna on da je vjera sprdnja

ODGOVORITE
Name

zumba

08.12.2016 20:50

Pravoslavac.

ODGOVORITE
Name

Vjernik

08.12.2016 20:55

Nedopustivo ipak i neprimjerno.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

08.12.2016 21:11

Monasi kazu bez razlike na svoj cin da su oni izasli iz ovog gresnog svjeta koji sav u zlu lezi. Medjutim to nazalost cesto puta nije tako. Preko mobilnih telefona oni jos uvijek borave u svjetu a da mnogi toga nisu ni svjesni. Vecina svesteni lica monaskog i mirskog reda vole ovaj svijet vise od svega, i oni zbog toga nemogu ovog svijeta lako da se odreknu niti na Svetoj Gori niti u manastirima. Mnogi monasu imaju svoje privatne mobilne telefone sa internetom preko kojih oni razgledaju ovaj svijet i razgovaraju sa svojom "duhivnom djecom" djeleci njima u svijetu iz kojeg su samo prividno izasli savjete o moralnom postenju i pravilima zivota kao Pravoslavnih hriscana u svjetu. Saznanje koja vjernici steknu tako preko telefona sire se dalje bez nadzora, jer njihova duhovna djeca: sinovi i kceri bez licnog duhovnog iskustvu prenose dalje svoja saznanja koja su culi i tako lazu i sebe i druge. Prosle godine jedna hriscanka iz Novod Sada je pogresno kazala da vjernici koji stalno u crkvu idu mogu da se Priceste na svakoj Liturgiji bez posta i ispovjesti. Kada sam joj rekao da je to pogresna praksa i upitao od koga je ona to cula sa ponosom je odgovorila "cula sam sinoc preko telefona od mog duhovnog Oca sa Svete Gore". Zbog toga monasima koji zive u manastirima ili na Svetoj Gori kao i svestenicima i vladikama, i mirjanima kada dolaze u posjete na poklonjenje u Pravoslavne Svetinje treba zabraniti da oni koriste mobilne telefone po manastirima i drugim osvecenim mjestima osim u hitnim slucajevima. Mobilni telefon je velika pomoc svojim vlasnicima u danadnje vreme ali oni netrebaju da budu robovi telefona i interneta i da bez telefona nemogu da budemo ni u crkvi dok se BOGU mole, ako se oni uopste nekom mole?!

ODGOVORITE
Name

Mihailo

08.12.2016 21:32

De bogati reci mi odakle si, ovo nije moguce sta sve pises covjece bozi, pa nisi ti bog da sve znas.

Name

Mihailo Mikic

08.12.2016 22:36

Ja nisam Bog da sve znam ali jesam SRBin koji je mnogo toga preturio preko svoje glave i dobrog i loseg. Ako zelus da saznas vise o meni pitaj nekog starog UDBASA. On ce rado da ti kaze koliko je mene puno UDBA "voljela." Ako neces sa UDBOM POSLA DA IMAS idi tada na internet i ukucaj moje ime pa ces tada saznati ponesto o meni. odakle sam i sta sam radio dok sam Bogu i SRBskom NARODU svojim uzvisenim djelima sluzio. Sada se samo prisecam prosli dana i pokusavam da rastavim Istinu od lazi, Dobro od zla i da svoje zivotno iskustvo prenrsem na mladje narastaje. Neki SRBi hoce da cuju istinu pravu, a neki i nece. Od volje im kao sokcu post. Mogu da poste i uce ako hoce ali i nemoraju. Niko nikoga u Carstvo Bozije nemoze na silu utjerati i srecnim napraviti!

Name

Kapitalizam

08.12.2016 22:31

Kakvi vjerski poglavari takav i narod,na svim frontovima je ovakva slika,neki locu i krkaku Krmetinu kojima vjera ne dozvoljava,jedni kerebace itd da ne pricam dalje.Zbog cega se vi narode raspravljae vama je zivjet,bio ti ili ne bio Sribn,Bosnjo i Hrvat .To je samo da su ovce na okupu i laksem broju.

ODGOVORITE
Name

Parok Grga

08.12.2016 22:34

Mobilni telefon je Bozijih ruku djelo,kao i sve oko nas.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

08.12.2016 23:14

Parog Grga treba da zna da sve zavisi od toga kao se sta koristi. Ako se mobilni telefon koristi za sluzbene i hitne razgovore tada je telegon u redu. Medjutim, ako se telefon koristimo tamo gde telefonu nije mjesto kao sto je crkva, tada je telefon stetan po nas. Od telefonskog zracenja mozete i rak da dobijete!

Name

MI6

08.12.2016 23:04

U Manastiru Hilandar nema mreze za mobilni

ODGOVORITE
Name

milo

09.12.2016 06:11

Sve nam je na volju dato samo nije sve na korist

Name

Dana

09.12.2016 13:18

Covjek slika mozaik koji je napravljen na zitu ispred njega... nemojte biti glupi kolektivno i samo pljuvat po svima.

ODGOVORITE