Нова пријетња Хрвата на путу Србије ка ЕУ

Хрватска ће ускоро послати Србији захтев за суспензију закона о универзалној надлежности и одредити рок до када то Београд мора да уради.

Србија 20.07.2016 | 07:07
Нова пријетња Хрвата на путу Србије ка ЕУ
Ова нова претња Србији долази двадесет и четири часа након што су у Бриселу отворена поглавља 23. и 24., а Загреб је дао “зелено светло” у последњи час. Из Загреба поручују да ће у противном спречити напредовање Србије према ЕУ, али није наведено како.

Истовремено је и хрватска Влада одлучила да оснује поверенство које ће пратити спровођење прелазних мерила у поглављима 23. и 24. стиме да ће посебна пажња бити посвећена, како се из Загреба тврди, “спровођењу обавезе укидања законодавства којим Србија проширује своју надлежност за процесуирање ратних злочина на суседне земље”.

Чланови овог тела су министри спољних послова, одбране, бранитеља, финансија и унутарњих послова, те саветници премијера и председнице државе, те главни државни тужилац.

За који дан Хрватска ће тражити од Србије да се изјасни и око изјаве Милана Петровића из српског Тужилаштва за ратне злочине, који је рекао да Србија нема намеру да мења или повлачи закон о универзалној надлежности.

Та је изјава изазвала бројне реакције бранитељских удружења која замерају садашњој власти што није тражила одгађање отварања поглавља 23. и 24.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

идиоти!

20.07.2016 05:42

Сви смо ми идиоти, од народа до политицара... уопцено сви ми на Балкану! Свако неког коци за напредак и свако воли да комсији умре крава није битно ако и моја умре. БиХ коци РС у смислу напредка да постане дрзава, РС коци БиХ и ако је дрзава, Србија коци БиХ подрзавајуци РС, Хрватска коци и БиХ и Србију јер су у најбољој позицији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

20.07.2016 06:22

Сумњам ја да је до нас, страни фактор само нико од политицара нема петљу да то саопсти народу. Сви они узивају неке стране плате и сопствену земљу су продали за саку злата. Њихови унуци це бити странци у сопственој земљи а ако покусају да оду у неку трецу земљу заувијек це бити странци јер су имигранти бy дефаулт. Народ да је паметан одавно би нама било боље.

Name

хрватски ултиматум Србима

20.07.2016 05:54

Имате неколико тиједана, да сви приједјете у "царску вијеру", а као награду цете сви добити по килограм брасна! П.С. - Ако је могло нас неколико милијуна уцинити то исто, мозете и ви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

20.07.2016 05:57

ХА, ХА, ХА.... УПЛАШИО САМ СЕ !!! САДА ОНАЈ ВУЧИЋ НЕКА ОДВОЈИ МАЛО НОВЦА И ОМОГУЋИ ИЗБЈЕГЛИЧКИМ УДРУЖЕЊИМА СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ ДА ПОКРЕНУ ПРОТИВ ХРВАТСКЕ МЕХАНИЗМЕ КОЛЕКТИВНЕ ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА ПРЕД ИНСТИТУЦИЈАМА ЕУ (СТЕЧЕНА ИМОВИНСКА ПРАВА, ПРАВА ИЗ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ, ПРВА ПОВОДОМ НЕЗАКОНИТИХ ОТКАЗА 1991-1997 И ПРАВА ИЗ ПЕНЗИЈСКОГ И ИНВАЛИДСКОГ ОСИГУРАЊА). ПРЕПАЛИ СЕ ХРВАТИ - ЕТО МАСОВНО СРБА НАЗАД У СВОЈ ЗАВИЧАЈ, АКО СРБИЈА УЂЕ У ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стразбур

20.07.2016 06:20

Не разумем да фасисти могу и смију условљавати неког када су протјерали пола милион Срба из земље која припада ЕУ. Узели им и узурпирали имовину. По закону ЕУ сву имовину Хрватска мора вратити у првобитно стање или платити одстету људима.

Name

Мојсије

20.07.2016 06:02

Свијет тоне у тоталитаризам. Граница ЕУ ће бити гдје је била Аустро Угарска граница. Османлије ће доћи до границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

20.07.2016 06:09

Слазем се у потпуности. А мајка Русија подрзава Ердогана због интереса. Као и увијек це нас оставити на цједилу због интереса. Ко нам је крив кад смо пропалице и вијековима овце . Ко не зна за себе и треба да нестане.

Name

Окар

21.04.2018 07:55

,Хрватска није никога протјерала,веч су бјежали злочинци и њихове фамилије за њима..што сте радили ви србски злочинци нама хрватима,неби ви бјежали да нисте злочинци,и да нисте криви.Многи срби и нису бјежали а зашто?Цисто јасно јер сматрају да је њихова домовина и да је треба бранитинити .сматрали су србију и србе из србије агресорима на њихову хрватску домовину,свака част.

Name

НЕЗНАЈУ ШТА РАДЕ

20.07.2016 06:14

Све што раде хрвати је политика. Он са овим изјавама ублажују проблеме који обичан народ има у Хрватској. Доће швабо по своје паре, ММФ по своји итд. Доће вријеме када ће они молити Србију. То ће бити за маx. 5 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.07.2016 06:18

Хрвати су маргиналан народ са тешким комплексима. Добиће ћушку од великих, па ће да се примире неко време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

20.07.2016 06:42

ДАЈТЕ ДРАГАНЕ - А МИ СРБИ КАО НИСМО МАРГИНАЛНИ... МА МИ СМО И МАРГИНАЛНИ И ЈОШ ТВРДОГЛАВИ ТОЛИКО ДА НАС МОРАЈУ БОМБАРДОВАТИ ШЕСТ МЈЕСЕЦИ ДА СХВАТИМО И ПРИХВАТИМО КО ЈЕ ГАЗДА НА ПЛАНЕТИ ЗЕМЉИ... А О НАШЕМ ЛОПОВЛУКУ И КРИМИНАЛУ СНИМАЈУ СЕ ФИЛМОВИ... И НИЈЕ ТО ПРОПАГАНДА ИЗ ВАТИКАНА - МИ СМО СТВАРНО ТАКВИ...

Name

вирус

20.07.2016 14:12

Па није ни цудо када гледате хтв, купујете хр. производе, идете у хр. на море да то смо ми одани СРБИ пуни братства и јединства

Name

Васо

20.07.2016 07:32

НДХ им је крајњи циљ и не одустају од тога.Хрватска у Авнојевским границама је само прво полувријеме.Раде и други за њих.Званична Бањалука је мали Загреб у ствари,а Београд само декларативно прокламују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европејац

20.07.2016 07:33

Ма ста цете ви Хрвати?! Поклопите се по усима и цутите инаце це вас Меркелица нарузити. Ви сте једна мала и јадна земља балкана и знате да је Србија веца и мицнија у свему па вам то смета.

ОДГОВОРИТЕ