Nova prijetnja Hrvata na putu Srbije ka EU

Hrvatska će uskoro poslati Srbiji zahtev za suspenziju zakona o univerzalnoj nadležnosti i odrediti rok do kada to Beograd mora da uradi.

Srbija 20.07.2016 | 07:07
Nova prijetnja Hrvata na putu Srbije ka EU
Ova nova pretnja Srbiji dolazi dvadeset i četiri časa nakon što su u Briselu otvorena poglavlja 23. i 24., a Zagreb je dao “zeleno svetlo” u poslednji čas. Iz Zagreba poručuju da će u protivnom sprečiti napredovanje Srbije prema EU, ali nije navedeno kako.

Istovremeno je i hrvatska Vlada odlučila da osnuje poverenstvo koje će pratiti sprovođenje prelaznih merila u poglavljima 23. i 24. stime da će posebna pažnja biti posvećena, kako se iz Zagreba tvrdi, “sprovođenju obaveze ukidanja zakonodavstva kojim Srbija proširuje svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susedne zemlje”.

Članovi ovog tela su ministri spoljnih poslova, odbrane, branitelja, finansija i unutarnjih poslova, te savetnici premijera i predsednice države, te glavni državni tužilac.

Za koji dan Hrvatska će tražiti od Srbije da se izjasni i oko izjave Milana Petrovića iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine, koji je rekao da Srbija nema nameru da menja ili povlači zakon o univerzalnoj nadležnosti.

Ta je izjava izazvala brojne reakcije braniteljskih udruženja koja zameraju sadašnjoj vlasti što nije tražila odgađanje otvaranja poglavlja 23. i 24.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

idioti!

20.07.2016 05:42

Svi smo mi idioti, od naroda do politicara... uopceno svi mi na Balkanu! Svako nekog koci za napredak i svako voli da komsiji umre krava nije bitno ako i moja umre. BiH koci RS u smislu napredka da postane drzava, RS koci BiH i ako je drzava, Srbija koci BiH podrzavajuci RS, Hrvatska koci i BiH i Srbiju jer su u najboljoj poziciji!

ODGOVORITE
Name

G

20.07.2016 06:22

Sumnjam ja da je do nas, strani faktor samo niko od politicara nema petlju da to saopsti narodu. Svi oni uzivaju neke strane plate i sopstvenu zemlju su prodali za saku zlata. Njihovi unuci ce biti stranci u sopstvenoj zemlji a ako pokusaju da odu u neku trecu zemlju zauvijek ce biti stranci jer su imigranti by default. Narod da je pametan odavno bi nama bilo bolje.

Name

hrvatski ultimatum Srbima

20.07.2016 05:54

Imate nekoliko tijedana, da svi prijedjete u "carsku vijeru", a kao nagradu cete svi dobiti po kilogram brasna! P.S. - Ako je moglo nas nekoliko milijuna uciniti to isto, mozete i vi!

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

20.07.2016 05:57

HA, HA, HA.... UPLAŠIO SAM SE !!! SADA ONAJ VUČIĆ NEKA ODVOJI MALO NOVCA I OMOGUĆI IZBJEGLIČKIM UDRUŽENJIMA SRBA IZ HRVATSKE DA POKRENU PROTIV HRVATSKE MEHANIZME KOLEKTIVNE ZAŠTITE LJUDSKIH PRAVA PRED INSTITUCIJAMA EU (STEČENA IMOVINSKA PRAVA, PRAVA IZ PRIVATIZACIJE, PRVA POVODOM NEZAKONITIH OTKAZA 1991-1997 I PRAVA IZ PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA). PREPALI SE HRVATI - ETO MASOVNO SRBA NAZAD U SVOJ ZAVIČAJ, AKO SRBIJA UĐE U EU...

ODGOVORITE
Name

strazbur

20.07.2016 06:20

Ne razumem da fasisti mogu i smiju uslovljavati nekog kada su protjerali pola milion Srba iz zemlje koja pripada EU. Uzeli im i uzurpirali imovinu. Po zakonu EU svu imovinu Hrvatska mora vratiti u prvobitno stanje ili platiti odstetu ljudima.

Name

Mojsije

20.07.2016 06:02

Svijet tone u totalitarizam. Granica EU će biti gdje je bila Austro Ugarska granica. Osmanlije će doći do granice.

ODGOVORITE
Name

Igor

20.07.2016 06:09

Slazem se u potpunosti. A majka Rusija podrzava Erdogana zbog interesa. Kao i uvijek ce nas ostaviti na cjedilu zbog interesa. Ko nam je kriv kad smo propalice i vijekovima ovce . Ko ne zna za sebe i treba da nestane.

Name

Okar

21.04.2018 07:55

,Hrvatska nije nikoga protjerala,več su bježali zločinci i njihove familije za njima..što ste radili vi srbski zločinci nama hrvatima,nebi vi bježali da niste zločinci,i da niste krivi.Mnogi srbi i nisu bježali a zašto?Cisto jasno jer smatraju da je njihova domovina i da je treba branitiniti .smatrali su srbiju i srbe iz srbije agresorima na njihovu hrvatsku domovinu,svaka čast.

Name

NEZNAJU ŠTA RADE

20.07.2016 06:14

Sve što rade hrvati je politika. On sa ovim izjavama ublažuju probleme koji običan narod ima u Hrvatskoj. Doće švabo po svoje pare, MMF po svoji itd. Doće vrijeme kada će oni moliti Srbiju. To će biti za max. 5 godina.

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.07.2016 06:18

Hrvati su marginalan narod sa teškim kompleksima. Dobiće ćušku od velikih, pa će da se primire neko vreme.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

20.07.2016 06:42

DAJTE DRAGANE - A MI SRBI KAO NISMO MARGINALNI... MA MI SMO I MARGINALNI I JOŠ TVRDOGLAVI TOLIKO DA NAS MORAJU BOMBARDOVATI ŠEST MJESECI DA SHVATIMO I PRIHVATIMO KO JE GAZDA NA PLANETI ZEMLJI... A O NAŠEM LOPOVLUKU I KRIMINALU SNIMAJU SE FILMOVI... I NIJE TO PROPAGANDA IZ VATIKANA - MI SMO STVARNO TAKVI...

Name

virus

20.07.2016 14:12

Pa nije ni cudo kada gledate htv, kupujete hr. proizvode, idete u hr. na more da to smo mi odani SRBI puni bratstva i jedinstva

Name

Vaso

20.07.2016 07:32

NDH im je krajnji cilj i ne odustaju od toga.Hrvatska u Avnojevskim granicama je samo prvo poluvrijeme.Rade i drugi za njih.Zvanična Banjaluka je mali Zagreb u stvari,a Beograd samo deklarativno proklamuju.

ODGOVORITE
Name

Evropejac

20.07.2016 07:33

Ma sta cete vi Hrvati?! Poklopite se po usima i cutite inace ce vas Merkelica naruziti. Vi ste jedna mala i jadna zemlja balkana i znate da je Srbija veca i micnija u svemu pa vam to smeta.

ODGOVORITE