ММФ и ЕУ траже нови закон - Власт и даље тапка у мјесту

Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма који је сада на снази, Босна и Херцеговина има од 2015. године. Али је очигледно непримјењив.

Босна и Херцеговина 04.11.2023 | 19:59
ММФ и ЕУ траже нови закон - Власт и даље тапка у мјесту

Усвајање новог закона, већ годинама траже ММФ и Европска унија, а да ће се у Парламенту БиХ наћи до краја овог мјесеца, најавио је недавно предсједник СНСД-а, Милорад Додик.

Како то обично бива са обећањима Милорада Додика, Закон није усвојен, а БиХ ризикује враћање на сиву листу МАНИВОЛА. У преводу, отежане трансакције па и финансијске блокаде за све грађане који на било који начин нешто плаћају у региону и свијету.

„Остаће да се то усагласи око прања новца, то је европски Закон, и то не би требало да буде само дио агенде испуњавња 14 приоритета, него да БиХ не би доспјела на црну листу", рекао је Милорад Додик, предсједник СНСД-а прије 20-так дана.

Ни европски захтјеви ни могући финансијски блокови изгледа да нису натјерали владајућу коалицију на нивоу БиХ да коначно донесу нови Закон о спрјечавању прања новца. Крајњи рок је био до краја октобра, а умјесто Закона стижу само нова обећања. Овај пут од предсједавајуће Савјета министара БиХ.

 „Када су у питању сви најављени, па и тај Закон о спрјечавању прања новца, то је малтене завршено. Нама су биле потребне још једна или двије сједнице“, поручила је прије неколико дана и предсједавајућа Савјета министара БиХ, Борјана Кришто. 

ММФ и Европска унија већ годинама захтијевају од БиХ усвајање овог Закона. У супротном, БиХ ризикује уврштавање на сиву листу Манивола. А то значи финансијске, политичке и економске посљедице за све грађане БиХ.

„То у пракси значи, осим што ће БиХ бити препозната као неповољно тржиште за стране инвеститоре и онемогућава пословање са привредним субјектима, транскације чини отежаним, јер су сва плаћања упитна. То наноси штету и појединцима, јер све државе и компаније могу да посумњају у поријекло новца који долази из и у БиХ, могу блокирати, отежати или поскупјети транскације“, рекао је Игор Гавран, економиста.

Осам година након што је БиХ скинута са сиве листе, враћање на њу постаје све извјесније.

„Очекујем да у што скорије вријеме дође до усвајања овог Закона, јер су то коалициони партнери усагласили. Што се тиче самог законског рјешења, а уколико дође до његовог усвајања, вјерујем да ће бити недоумица и празнина, вјерујем да ће у наредним мјесецима доћи већ до Измјена и допуна“, каже Милан Петковић, посланик Уједињене Српске у ПД ПС БИХ.

„Било је увјеравања да ће се то десити у септембру, па до краја октобра, ево већ је крај године а тог Закона нема на видику. И имам осјећај да ту постоји страх од једног дијела владајуће коалиције, да ће се усвајањем тачно видјети ток новца у овој земљи“, поручује Бранислав Бореновић, члан Комисије за борбу против корупције у ПД ПС БИХ. 

Иако се због мањкавости постојећих законских прописа не може утврдити колики је обим проблема прања новца у БиХ, из СИПЕ су у свом извјештају за прошлу годину навели да је само у истрагама кривичних дјела прања новца утврђено да је кроз финансијски систем БиХ у легалне новчане токове убачено више од 35 милиона марака нелегално стеченог новца.

(БН) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реалност

04.11.2023 21:27

Да је нормална земља.као.сто.то.ради.колумбија,Њемацка,Аустрија,Боливија,све се одузме и у буџет и ето пара свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

04.11.2023 22:07

Не да мафија да јој бјелосвјетски ЕУ званичници и ММФ гледају у новчаник.Које гњиде воде ову земљу,нека нам је Бог на помоћи.,а и он нам је окренуо главу,јер сами себи нећемо добра и помоћи,па што би он.Куће божје пуне лопова,лажова,грамзивих,блудних..политичара.С осмјехом се сликају,с вјерским вођама који их тапшају по леђима као да одобравају такво понашање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре будала

05.11.2023 08:10

Па неће ни ЕУ да се усвоји тај закон. Они највише оперу новца овдје, сарадјујући властима..Ми смо њима најпогоднији за улагање. А поготово све сто долази од УНДИПИ, која су то прања пара...

Name

Ацо

05.11.2023 08:06

Тај закон вец имамо. Измјене не доносе неке новитете. Тако да је све то паламудјење ммф-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

05.11.2023 09:16

Све им можете ограничити само им не забрањујте да располажу и краду новац.То им је болна тачка и тако раде 30 година,сви који су на власти без изузетака..

ОДГОВОРИТЕ