MMF i EU traže novi zakon - Vlast i dalje tapka u mjestu

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji je sada na snazi, Bosna i Hercegovina ima od 2015. godine. Ali je očigledno neprimjenjiv.

Bosna i Hercegovina 04.11.2023 | 19:59
MMF i EU traže novi zakon - Vlast i dalje tapka u mjestu

Usvajanje novog zakona, već godinama traže MMF i Evropska unija, a da će se u Parlamentu BiH naći do kraja ovog mjeseca, najavio je nedavno predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik.

Kako to obično biva sa obećanjima Milorada Dodika, Zakon nije usvojen, a BiH rizikuje vraćanje na sivu listu MANIVOLA. U prevodu, otežane transakcije pa i finansijske blokade za sve građane koji na bilo koji način nešto plaćaju u regionu i svijetu.

„Ostaće da se to usaglasi oko pranja novca, to je evropski Zakon, i to ne bi trebalo da bude samo dio agende ispunjavnja 14 prioriteta, nego da BiH ne bi dospjela na crnu listu", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a prije 20-tak dana.

Ni evropski zahtjevi ni mogući finansijski blokovi izgleda da nisu natjerali vladajuću koaliciju na nivou BiH da konačno donesu novi Zakon o sprječavanju pranja novca. Krajnji rok je bio do kraja oktobra, a umjesto Zakona stižu samo nova obećanja. Ovaj put od predsjedavajuće Savjeta ministara BiH.

 „Kada su u pitanju svi najavljeni, pa i taj Zakon o sprječavanju pranja novca, to je maltene završeno. Nama su bile potrebne još jedna ili dvije sjednice“, poručila je prije nekoliko dana i predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, Borjana Krišto. 

MMF i Evropska unija već godinama zahtijevaju od BiH usvajanje ovog Zakona. U suprotnom, BiH rizikuje uvrštavanje na sivu listu Manivola. A to znači finansijske, političke i ekonomske posljedice za sve građane BiH.

„To u praksi znači, osim što će BiH biti prepoznata kao nepovoljno tržište za strane investitore i onemogućava poslovanje sa privrednim subjektima, transkacije čini otežanim, jer su sva plaćanja upitna. To nanosi štetu i pojedincima, jer sve države i kompanije mogu da posumnjaju u porijeklo novca koji dolazi iz i u BiH, mogu blokirati, otežati ili poskupjeti transkacije“, rekao je Igor Gavran, ekonomista.

Osam godina nakon što je BiH skinuta sa sive liste, vraćanje na nju postaje sve izvjesnije.

„Očekujem da u što skorije vrijeme dođe do usvajanja ovog Zakona, jer su to koalicioni partneri usaglasili. Što se tiče samog zakonskog rješenja, a ukoliko dođe do njegovog usvajanja, vjerujem da će biti nedoumica i praznina, vjerujem da će u narednim mjesecima doći već do Izmjena i dopuna“, kaže Milan Petković, poslanik Ujedinjene Srpske u PD PS BIH.

„Bilo je uvjeravanja da će se to desiti u septembru, pa do kraja oktobra, evo već je kraj godine a tog Zakona nema na vidiku. I imam osjećaj da tu postoji strah od jednog dijela vladajuće koalicije, da će se usvajanjem tačno vidjeti tok novca u ovoj zemlji“, poručuje Branislav Borenović, član Komisije za borbu protiv korupcije u PD PS BIH. 

Iako se zbog manjkavosti postojećih zakonskih propisa ne može utvrditi koliki je obim problema pranja novca u BiH, iz SIPE su u svom izvještaju za prošlu godinu naveli da je samo u istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno da je kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačeno više od 35 miliona maraka nelegalno stečenog novca.

(BN) Foto: BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Realnost

04.11.2023 21:27

Da je normalna zemlja.kao.sto.to.radi.kolumbija,Njemacka,Austrija,Bolivija,sve se oduzme i u budžet i eto para svima.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

04.11.2023 22:07

Ne da mafija da joj bjelosvjetski EU zvaničnici i MMF gledaju u novčanik.Koje gnjide vode ovu zemlju,neka nam je Bog na pomoći.,a i on nam je okrenuo glavu,jer sami sebi nećemo dobra i pomoći,pa što bi on.Kuće božje pune lopova,lažova,gramzivih,bludnih..političara.S osmjehom se slikaju,s vjerskim vođama koji ih tapšaju po leđima kao da odobravaju takvo ponašanje.

ODGOVORITE
Name

Re budala

05.11.2023 08:10

Pa neće ni EU da se usvoji taj zakon. Oni najviše operu novca ovdje, saradjujući vlastima..Mi smo njima najpogodniji za ulaganje. A pogotovo sve sto dolazi od UNDIPI, koja su to pranja para...

Name

Aco

05.11.2023 08:06

Taj zakon vec imamo. Izmjene ne donose neke novitete. Tako da je sve to palamudjenje mmf-a.

ODGOVORITE
Name

Mile

05.11.2023 09:16

Sve im možete ograničiti samo im ne zabranjujte da raspolažu i kradu novac.To im je bolna tačka i tako rade 30 godina,svi koji su na vlasti bez izuzetaka..

ODGOVORITE