Листа напада на новинаре у БиХ се стално повећава

Поводом 2. новембра, Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, данас су у Сарајеву, Делегација Европске уније и Мисија ОЕБС-а у БиХ, представили мрежу контакт тачака у тужилаштвима и полицијским управама у БиХ посвећених безбједности новинара.

Босна и Херцеговина 02.11.2023 | 20:54
Листа напада на новинаре у БиХ се стално повећава

Лица именована као контакт тачке при тужилаштвима и полицијама у Босни и Херцеговини имаће задатак да комуницирају са новинарима и агенцијама за спровођење закона укљученим у истрагу и процесуирање кривичних дјела почињених против новинара и других медијских радника. 

Ова мрежа контакт тачака је посебно важна, јер према ријечима амбасадора Јохана Сатлера, када се ради о нападима на медијске раднике у БиХ, ситуација се не може назвати добром...

"Имамо листу забиљежених напада на новинаре у Босни и Херцеговини и нажалост она се из године у годину само повећава", рекао је Сатлер.
 
Према подацима Удружења БХ новинари, у првих девет мјесеци ове године било је 57 различитих облика напада и кршења новинарских права, што је у односу на исти период прошле године повећање за сто посто... 

Новинар Слађан Томић каже да успостављање мреже контакт тачака значајно олакшава пријављивање напада.

"Знамо ко је та особа са којом треба прво да поразговарамо. Која ће нам рећи шта да радимо и да ли у случају неког физичког или вербалног напада на новинаре и новинарке има елемената кривичног дјела", каже Томић.

Међутим, власт и правосуђе до сада нису увјерили новинаре у то да ће они који иницирају нападе на медијске раднике и бити кажњени...

"Имамо случај напада на новинара БН-а, гдје су пронађени и кажњени само починиоци, али не и налогодавци", каже Томић и истиче да остају питања ко су налогодавци и да ли ће они "сутра" пронаћи нове починиоце и нову жртву.

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тако је то

03.11.2023 00:29

у мафијаским дрзавама

ОДГОВОРИТЕ
Name

било и бице

05.11.2023 12:33

Страдају они који су на првим линијама.

ОДГОВОРИТЕ