Lista napada na novinare u BiH se stalno povećava

Povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, danas su u Sarajevu, Delegacija Evropske unije i Misija OEBS-a u BiH, predstavili mrežu kontakt tačaka u tužilaštvima i policijskim upravama u BiH posvećenih bezbjednosti novinara.

Bosna i Hercegovina 02.11.2023 | 20:54
Lista napada na novinare u BiH se stalno povećava

Lica imenovana kao kontakt tačke pri tužilaštvima i policijama u Bosni i Hercegovini imaće zadatak da komuniciraju sa novinarima i agencijama za sprovođenje zakona uključenim u istragu i procesuiranje krivičnih djela počinjenih protiv novinara i drugih medijskih radnika. 

Ova mreža kontakt tačaka je posebno važna, jer prema riječima ambasadora Johana Satlera, kada se radi o napadima na medijske radnike u BiH, situacija se ne može nazvati dobrom...

"Imamo listu zabilježenih napada na novinare u Bosni i Hercegovini i nažalost ona se iz godine u godinu samo povećava", rekao je Satler.
 
Prema podacima Udruženja BH novinari, u prvih devet mjeseci ove godine bilo je 57 različitih oblika napada i kršenja novinarskih prava, što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje za sto posto... 

Novinar Slađan Tomić kaže da uspostavljanje mreže kontakt tačaka značajno olakšava prijavljivanje napada.

"Znamo ko je ta osoba sa kojom treba prvo da porazgovaramo. Koja će nam reći šta da radimo i da li u slučaju nekog fizičkog ili verbalnog napada na novinare i novinarke ima elemenata krivičnog djela", kaže Tomić.

Međutim, vlast i pravosuđe do sada nisu uvjerili novinare u to da će oni koji iniciraju napade na medijske radnike i biti kažnjeni...

"Imamo slučaj napada na novinara BN-a, gdje su pronađeni i kažnjeni samo počinioci, ali ne i nalogodavci", kaže Tomić i ističe da ostaju pitanja ko su nalogodavci i da li će oni "sutra" pronaći nove počinioce i novu žrtvu.

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tako je to

03.11.2023 00:29

u mafijaskim drzavama

ODGOVORITE
Name

bilo i bice

05.11.2023 12:33

Stradaju oni koji su na prvim linijama.

ODGOVORITE