ЦИК за нове технике, још само власт да то прихвати

Аутоматска идентификација бирача, процес гласања и скенирања гласачких листица, те брз трансфер резултата с бирачког мјеста до Главног центра за бројање, бенефити су нове технологије, која би значајно унаприједила интегритет изборног процеса, сматрају представници ЦиК-а.

Босна и Херцеговина 10.10.2023 | 20:22
ЦИК за нове технике, још само власт да то прихвати

- Ослушкујући интерес јавности, представника политичких странака и јавног мијења, који вапе за новинама посебно увођењем нових технологија смо и покренули ову иницијативу, нудимо јавности да види оно што је тражила ,истакао је предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић.

Он каже да је циљ да сви заједно на неки начин апелујемо на доносиоце одлука да крену са доношењем неопходне нормативе.

"ЦИК није законодавац, сва наша овлаштења произлазе из овлаштења Парламентарне скупштине", навео је Арнаутовић.

На импровизованом бирачком мјесту симулацију гласања уз помоћ савремених технологија испробали су представници Партије демократског прогреса и Листе за правду и ред.

Генерални секретар Партије демократског прогреса Ненад Вуковић каже да је одушевљен с оним што су видјели и да би представници ПДП-а техничку измјену Изборног закона подржали одмах. Међутим, подсјећа да је сав терет одговорности за евентуалне измјене и допуне изборног закона и увођење нових технологија на партијама које чине власт на нивоу БиХ.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Грковић истиче да је такође импресиониран оним што је видио. Подсјећа да су представници Листе за правду и ред прије мјесец дана долазили испред ЦИК-а и тражили измјене изборног закона.

Додаје да постоји интересовање и осталих колега да се та иновација уведе, али СНСД има већину гласова у Дому народа и може да блокира сваки закон.

Политичке воље за измјену изборног закона до сада није било, јер је очигледно носиоцима власти одговарало да се процес гласања одвија на традиционалан начин. Из ЦИК-а подсјећају да од 2017. године заговарају увођење нових технологија у изборни процес али безуспјешно,а неизвјесно је да ли ће грађани сљедеће године гласати уз помоћ нових технологија.

(БН) Фото: БН

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Домаци странац

10.10.2023 20:52

Срам да те буде!!! Какве глупости предлазес! Нема крадје! Смањени троскови гласања! Одбија се приједлог. Одступи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је странче

11.10.2023 08:47

Ону тројицу прогласити за доживотне,а они своје слуге нек постављају и смјењуну и уштедицемо на том лажном цик.у и да нам не туку гласаче који мисле својом главом

Name

Ре

11.10.2023 15:30

Ха, ха. Стало у двије ријечи. ЦИК би, власт не би.

Name

Чик, погоди

10.10.2023 20:53

Може ли Шмит да наметне и овај закон и да ли то уопште и жели?

ОДГОВОРИТЕ
Name

него ста

11.10.2023 16:25

Наравно да мозе Смидт закон наметнути,ако политицари то не прихвате а неце збг тога јер им овај закон омогуцава да краду изборе годинама.Уколико Госп.Смидт нехтједне да наметне нови закон о гласању стварно га треба изтјерати јер онда је и он уцесник у крадји гласова.Онда треба организирати референдум градјана у оба ентитета па да се види,гласаце 80% градјана за нови закон са скенерима и тако показати политицарима да манипулису са народима а не да их стите.

Name

БОБА

10.10.2023 21:06

САМО БУДАЛА МОЗЕ ТО ДА НЕ ПРИХВАТИ.ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ЈЕ ПРОСЛО ОД РАТА А МИ ИМАМО НАЈПРИМИТИВНИЈЕ ГЛАСАЊЕ ГДЈЕ РАДИ КО СТА ХОЦЕ И ГДЈЕ СЕ НЕ ЗНА КО ЈЕ СВЕ НА БИРАЦКИМ СПИСКОВИМА. КОНТРОЛА СЕ ВРСИ РУЦНО УЗ ЦЈЕПАЊЕ И ДОПИСИВАЊЕ.ВЕЛИКА ПОДРСКА ЗА ОВАКАВ НАЦИН ГЛАСАЊА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

10.10.2023 21:17

Е овај закон треба на силу наметнути јер је то једино право рјешење. Онда не би више могли јаукат укро је гласове онај, укро је гласове овај него ко стварно добије више гласова нек прави већину и влада. А ко изгуби нек се поклопи ушима до следећих избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.10.2023 22:09

Дзаба вам техника кад ва, је предсједник ЦИК-а коруптан

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЛЛ

10.10.2023 22:59

Арнаутовић,нешто да каже !!Лопина,добио новац на задњим исборима,упропастио нам живот за још 4 године ! Само се надам да це лажни предсједник завршити прије мандат ,иначе ће опет бити поткивања у ситним сатима изборне ноћи .Чувена реченица :,,Сачекаћемо још"лажног предсједника ,одзвања ,као опомена !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неда

11.10.2023 04:21

Вецу глупост нисмо процитали, предлазу нови нацин гласања гдје неце бити крадје, ал ето мозе снсд да не прихвати сто знаци мозе бити стари нацин гласања гдје се мозе красти, па ако се мозе красти нетреба ни излазити на гласање дајте власт снсд

Name

Ре

11.10.2023 03:54

Чланове ЦИК-а изузев члана Владе Рогића треба све у затвор због њиховог незаконитог избора у Парламентарној скупштини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

11.10.2023 10:14

Зар није Суд већ једном расправио ту тему? Лаж је да су изабрани незаконито! Друга је прича што СНСД ботови не признају судове, признају само суд своје партије!

Name

Ре за Јоле

11.10.2023 21:28

Приупитај једне прилике Суада Арнаутовића колико је пута сједио код Ранка Дебевца у Суду БиХ да би нашли подобне чланове судског вијећа који би пресудили по њиховој жељи, и сконтај онда зашто су тужбе за поништење чекале у ладици двије године да по њима буде одлучено, и приупитај га колико је пута прије него што су пронашли подобне чланове вијећа рекао свом колеги Ахмету Шантићу "изгледа да је Амете наше отпјевало"! Сад ти је ваљда јасније како је од класичног незаконитог избора њихов избор постао у складу са законом!

Name

МД

11.10.2023 05:25

Боље је да бројимо листиће 15 дана и то да раде "побједници" избора. Са овим сопоћалом, ко зна који би резултат био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

11.10.2023 07:06

Наслов је све рекао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправно

11.10.2023 07:42

Ове измјене Изборног закона требао би наметнути високи представник,јер то домаће власти не желе,а повратило би повјерење грађана у изборни процес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

11.10.2023 07:59

Прво требате ријешити прошле такозване изборе , гдје сте све наштимали и од народа направили будале , а нисте то морали радити и ко да вам нешто вјерује .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милокрад

11.10.2023 09:41

Е то це мало тезе бити изводљиво, нису се стекли услови за то ,морамо покрасти бар јос једне изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово,

11.10.2023 11:24

Би била одлична ствар, и чланови бирачких одбора и посматрачи би имали много мање посла, поготово приликом бројања гласова, али колко то кошта, и ко би то платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.10.2023 12:24

Ако овај закон не прихвати Власт. ОНДА И НЕ ТРЕБАЈУ ИЗБОРИ. ДА СЕ ТРОШЕ ДАНИ СРЕДСТВА. НЕ ОВИ ОСТАНУ, КАДА СУ ЈАЧИ И ОД ПРАВДЕ И ОД НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ