CIK za nove tehnike, još samo vlast da to prihvati

Automatska identifikacija birača, proces glasanja i skeniranja glasačkih listica, te brz transfer rezultata s biračkog mjesta do Glavnog centra za brojanje, benefiti su nove tehnologije, koja bi značajno unaprijedila integritet izbornog procesa, smatraju predstavnici CiK-a.

Bosna i Hercegovina 10.10.2023 | 20:22
CIK za nove tehnike, još samo vlast da to prihvati

- Osluškujući interes javnosti, predstavnika političkih stranaka i javnog mijenja, koji vape za novinama posebno uvođenjem novih tehnologija smo i pokrenuli ovu inicijativu, nudimo javnosti da vidi ono što je tražila ,istakao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović.

On kaže da je cilj da svi zajedno na neki način apelujemo na donosioce odluka da krenu sa donošenjem neophodne normative.

"CIK nije zakonodavac, sva naša ovlaštenja proizlaze iz ovlaštenja Parlamentarne skupštine", naveo je Arnautović.

Na improvizovanom biračkom mjestu simulaciju glasanja uz pomoć savremenih tehnologija isprobali su predstavnici Partije demokratskog progresa i Liste za pravdu i red.

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa Nenad Vuković kaže da je oduševljen s onim što su vidjeli i da bi predstavnici PDP-a tehničku izmjenu Izbornog zakona podržali odmah. Međutim, podsjeća da je sav teret odgovornosti za eventualne izmjene i dopune izbornog zakona i uvođenje novih tehnologija na partijama koje čine vlast na nivou BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Grković ističe da je takođe impresioniran onim što je vidio. Podsjeća da su predstavnici Liste za pravdu i red prije mjesec dana dolazili ispred CIK-a i tražili izmjene izbornog zakona.

Dodaje da postoji interesovanje i ostalih kolega da se ta inovacija uvede, ali SNSD ima većinu glasova u Domu naroda i može da blokira svaki zakon.

Političke volje za izmjenu izbornog zakona do sada nije bilo, jer je očigledno nosiocima vlasti odgovaralo da se proces glasanja odvija na tradicionalan način. Iz CIK-a podsjećaju da od 2017. godine zagovaraju uvođenje novih tehnologija u izborni proces ali bezuspješno,a neizvjesno je da li će građani sljedeće godine glasati uz pomoć novih tehnologija.

(BN) Foto: BN

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Domaci stranac

10.10.2023 20:52

Sram da te bude!!! Kakve gluposti predlazes! Nema kradje! Smanjeni troskovi glasanja! Odbija se prijedlog. Odstupi!

ODGOVORITE
Name

Tako je stranče

11.10.2023 08:47

Onu trojicu proglasiti za doživotne,a oni svoje sluge nek postavljaju i smjenjunu i uštedicemo na tom lažnom cik.u i da nam ne tuku glasače koji misle svojom glavom

Name

Re

11.10.2023 15:30

Ha, ha. Stalo u dvije riječi. CIK bi, vlast ne bi.

Name

Čik, pogodi

10.10.2023 20:53

Može li Šmit da nametne i ovaj zakon i da li to uopšte i želi?

ODGOVORITE
Name

nego sta

11.10.2023 16:25

Naravno da moze Smidt zakon nametnuti,ako politicari to ne prihvate a nece zbg toga jer im ovaj zakon omogucava da kradu izbore godinama.Ukoliko Gosp.Smidt nehtjedne da nametne novi zakon o glasanju stvarno ga treba iztjerati jer onda je i on ucesnik u kradji glasova.Onda treba organizirati referendum gradjana u oba entiteta pa da se vidi,glasace 80% gradjana za novi zakon sa skenerima i tako pokazati politicarima da manipulisu sa narodima a ne da ih stite.

Name

BOBA

10.10.2023 21:06

SAMO BUDALA MOZE TO DA NE PRIHVATI.TRIDESET GODINA JE PROSLO OD RATA A MI IMAMO NAJPRIMITIVNIJE GLASANJE GDJE RADI KO STA HOCE I GDJE SE NE ZNA KO JE SVE NA BIRACKIM SPISKOVIMA. KONTROLA SE VRSI RUCNO UZ CJEPANJE I DOPISIVANJE.VELIKA PODRSKA ZA OVAKAV NACIN GLASANJA .

ODGOVORITE
Name

Petar

10.10.2023 21:17

E ovaj zakon treba na silu nametnuti jer je to jedino pravo rješenje. Onda ne bi više mogli jaukat ukro je glasove onaj, ukro je glasove ovaj nego ko stvarno dobije više glasova nek pravi većinu i vlada. A ko izgubi nek se poklopi ušima do sledećih izbora.

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.10.2023 22:09

Dzaba vam tehnika kad va, je predsjednik CIK-a koruptan

ODGOVORITE
Name

DLL

10.10.2023 22:59

Arnautović,nešto da kaže !!Lopina,dobio novac na zadnjim isborima,upropastio nam život za još 4 godine ! Samo se nadam da ce lažni predsjednik završiti prije mandat ,inače će opet biti potkivanja u sitnim satima izborne noći .Čuvena rečenica :,,Sačekaćemo još"lažnog predsjednika ,odzvanja ,kao opomena !

ODGOVORITE
Name

Neda

11.10.2023 04:21

Vecu glupost nismo procitali, predlazu novi nacin glasanja gdje nece biti kradje, al eto moze snsd da ne prihvati sto znaci moze biti stari nacin glasanja gdje se moze krasti, pa ako se moze krasti netreba ni izlaziti na glasanje dajte vlast snsd

Name

Re

11.10.2023 03:54

Članove CIK-a izuzev člana Vlade Rogića treba sve u zatvor zbog njihovog nezakonitog izbora u Parlamentarnoj skupštini!

ODGOVORITE
Name

Jole

11.10.2023 10:14

Zar nije Sud već jednom raspravio tu temu? Laž je da su izabrani nezakonito! Druga je priča što SNSD botovi ne priznaju sudove, priznaju samo sud svoje partije!

Name

Re za Jole

11.10.2023 21:28

Priupitaj jedne prilike Suada Arnautovića koliko je puta sjedio kod Ranka Debevca u Sudu BiH da bi našli podobne članove sudskog vijeća koji bi presudili po njihovoj želji, i skontaj onda zašto su tužbe za poništenje čekale u ladici dvije godine da po njima bude odlučeno, i priupitaj ga koliko je puta prije nego što su pronašli podobne članove vijeća rekao svom kolegi Ahmetu Šantiću "izgleda da je Amete naše otpjevalo"! Sad ti je valjda jasnije kako je od klasičnog nezakonitog izbora njihov izbor postao u skladu sa zakonom!

Name

MD

11.10.2023 05:25

Bolje je da brojimo listiće 15 dana i to da rade "pobjednici" izbora. Sa ovim sopoćalom, ko zna koji bi rezultat bio.

ODGOVORITE
Name

maki

11.10.2023 07:06

Naslov je sve rekao

ODGOVORITE
Name

Ispravno

11.10.2023 07:42

Ove izmjene Izbornog zakona trebao bi nametnuti visoki predstavnik,jer to domaće vlasti ne žele,a povratilo bi povjerenje građana u izborni proces!

ODGOVORITE
Name

Ali

11.10.2023 07:59

Prvo trebate riješiti prošle takozvane izbore , gdje ste sve naštimali i od naroda napravili budale , a niste to morali raditi i ko da vam nešto vjeruje .

ODGOVORITE
Name

Milokrad

11.10.2023 09:41

E to ce malo teze biti izvodljivo, nisu se stekli uslovi za to ,moramo pokrasti bar jos jedne izbore

ODGOVORITE
Name

Ovo,

11.10.2023 11:24

Bi bila odlična stvar, i članovi biračkih odbora i posmatrači bi imali mnogo manje posla, pogotovo prilikom brojanja glasova, ali kolko to košta, i ko bi to platio.

ODGOVORITE
Name

+

11.10.2023 12:24

Ako ovaj zakon ne prihvati Vlast. ONDA I NE TREBAJU IZBORI. DA SE TROŠE DANI SREDSTVA. NE OVI OSTANU, KADA SU JAČI I OD PRAVDE I OD NARODA.

ODGOVORITE