Шта ће бити са дјечаком који је починио масакр?

На данашњи дан прије тачно два мјесеца, тог кобног 3. маја, Србију је задесила језива трагедија која нас је заувијек промијенила и од које ћемо се тешко икада у потпуности опоравити.

Србија 03.07.2023 | 08:09
Шта ће бити са дјечаком који је починио масакр?

Још се Београд није био поштено ни пробудио, а нешто прије девет сати почела је да се шири вијест о пуцњави у школи, у самом срцу престонице.

Многи су помислили да се ради о “пуцњима упозорења”, рањавању неког локалног дилера који је оперисао око школе…

Међутим, онда су кренуле да стижу незваничне информације да има и страдалих, па да међу жртвама има и дјеце, да би убрзо било откривено да се у Београду десило оно што смо мислили да нама никада не може да се догоди, преноси Блиц.

Да се догодило убиство, масовно убиство, масакр. У ОШ “Владислав Рибникар”.

И да су скоро све жртве недужна дјеца. И да је починилац ни мање ни више него 13-годишњи дјечак, ученик школе, дијете из угледне породице, који је постао најмлађи масовни убица на свијету, а да су већина убијених његови другари из одјељења или вршњаци које је веома добро познавао.

Родитељи су тог 3. маја испратили дјецу у школу, неки због обавеза чак нису ни стигли да се поздраве.

Нису знали да је то посљедњи пут да виде своје дијете. Након тога, десет породица је остало без својих најближих – родитељи дјеце која су похађала ОШ “Владислав Рибникар” више никада неће видјети своје кћерке и синове.

Дјеца која иду у школу са Врачара више никада неће угледати своје вршњаке, као ни њиховог чувара и хероја – чика Драгана.

О дечаку убици...

У стравичном злочину који је почињен 3. маја тринаестогодишњи дечак је усмртио 10 особа и ранио још шест. На лицу места је страдало осморо ученика и школски чувар, док је девојчица А. А. преминула 15. маја од задобијених повреда.

Истрага је одмах утврдила да је дечак-убица злочин до детаља планирао месец дана, да је имао скице школе и списак потенцијалних жртава, па чак и да су неки означени као “приоритети”.

Тинејџер који је усмртио десет особа одлично је баратао оружјем, пошто га је отац још од 12. године водио у стрељану, вежбао је и ерсофт, а криминолози тврде да је “пуцао као професионалац”.

Дечак-убица је био под притиском родитеља који су у њему видели “малог генијалца”, уписали су га у музичку школу, на часове глуме, језика, али и разне спортове.

Када га је 2021. ударио други дечак, у Тиршовој му је урађена психолошка евалуација и оцењен је као изузетно паметан, васпитан, морално и етички оријентисан, амбициозан.

Пошто нема напуњених 14 година, убица не може кривично да одговара, не може да буде у притвору нити да буде осуђен на затворску казну, али може на дуже време да буде смештен у установу затвореног типа.

Тринаестогодишњи дечак-убица постао је најмлађи масовни убица на свету, а за разлику од других случајева у свету, он ниједног тренутка није ни помишљао да може да буде убијен, а камоли да дигне руку на самог себе.

О породици...

Дечак убица потиче из угледне београдске породице, отац му је познати лекар радиолог, а мајка професорка микробиологије. Има и десетогодишњу сестру која је такође похађала ОШ “Владислав Рибникар”.
Отац дечака убице приведен је истог дана након језивог злочина и њему је одређен притвор јер је дечак-убица у масакру користио оружје које је отац држао у сефу у њиховом стану. Два пута му је продужаван притвор.

Након што је мајка почела да обилази нотаре по Београду, а отац тражио да га један посети у притвору, суд је одлучио прво оцу да забрани располагање имовином, а нешто касније и мајци.

Виши суд је пописао имовину која је у власништву породице дечака убице. Суд је утврдио да породица има у власништву четири стана, гаражно место, део пословног простора и један аутомобил.

Мајка дечака убице и њена десетогодишња ћерка пре десетак дана су враћени са граничног прелаза Прохор Пчинсјки пошто им није дозвољен излазак из Србије

Оцу се ставља на терет извршење кривичног дела - тешко дело против опште сигурности, односно да није држао обезбеђено оружје којег се докопао дечак убица пре него што је извршио масакр.

Против мајке је покренут поступак како би се утврдило да ли има елемената кривичног дела „запуштање и злостављање малолетног лица“.

О злочину...

Језиви злочин у “Рибникару” је, према урађеној реконструкцији, трајао између пет и седам минута, не више. Толико је прошло од момента када је 13-годишњи дечак ушао у школу, па до тренутка док је испразнио оружје и сачекао полицију да га ухапси.

Како је саопштено, он је у школу дошао са ранцем у којем су била два очева пиштоља, неколико оквира муниције и четири Молотовљева коктела која је планирао да активира како не би био спречен у свом покушају од стране полиције.

Прво је усмртио чувара школе, са којим је дошао у краћу вербалну расправу, затим дежурне ученике на ходнику, неке који су ту, нажалост, били у пролазу. А онда је ушао у кабинет историје где је било његово ВИИ/2 и почео да пуца. Насумично или не, питање је. Тек трагедија би била још већа да се неки нису спасили искакањем кроз прозор.

Шта ће бити са дечаком убицом...

Најчешће питање које постављају не само родитељи жртава, већ и комплетна јавност је: Шта ће бити са дечаком-убицом? Подсетимо, по слову важећег закона у Србији, како у моменту када је починио злочин није имао напуњених 14 година, он не може кривично за то да одговара, не може да буде осуђен за злочин, па чак ни да буде у притвору.

И ништа се не би променило чак и ако би се променио закон како је предлагано, те се граница спустила до 12 година, јер не би могао да се примењује ретроактивно, на претходне случајеве.

Тинејџер који је починио стравични масакр смештен је у установу затвореног типа, на Клиници за неуропсихијатрију за децу и омладину, на посебном одељењу, где се налази у потпуној изолацији и под 24-часовним не само медицинских радника, него и полиције. У соби без телефона, телевизора, таблета.

Теоретски, његови родитељи би требало да дају сагласност за то, али у овом случају то није неопходно пошто су лекари одмах закључили да “постоји опасност од понављања истог, сличног или још свирепијег дела”. И нико ни не помишља да га пусти.

(Блиц)  Фото: Блиц

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Па

03.07.2023 08:28

Шта ће бити са дјечаком који је починио масакр? Све шта сте написали је НА ЖАЛОСТ већ одавно познато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

03.07.2023 18:48

Непустити га иза браве,није битно које установе

Name

Ники

03.07.2023 09:28

Жалосно. Да се мене пита тај мали монструм не треба да види светлост дана на слободи. Такодје И родитеље доживотно. Тако би дали примјер да се овако нешто никада више не понови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Него како

03.07.2023 11:25

Па неће ваљда да убије деветоро људи и да прође као да се ништа није догодило; томе не гине доживотна установа затвореног типа!

Name

Баки

05.07.2023 12:56

Зашто родитеље? Дјецак је психопата и треба доживотно лијецење у установи затвореног типа.

Name

Цигла

03.07.2023 10:01

И... Ста ће бити са њим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.07.2023 12:20

Па јел могуће да држава нема механизам за овакве ситуације.

Name

Ђоле

03.07.2023 11:28

Е овдје је закон у Америци исправан.Кокнеш га и ћао.Опирао се хапшењу и метак у чело.То не треба називати дјечаком.Монструм.Да су га кокнули ту би и полиција и држава показали стабилност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

03.07.2023 11:53

Доживотна да невиди свјетлост дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

03.07.2023 18:43

Голи оток до краја зивота,,мацолу му дати да цијели зивот лупа камење.А могао би му и Татко правити друштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пека

04.07.2023 12:16

Велика залост. Недао бог никоме. Маните се људи осуде, тако је било и не поновило се. Није лако ни родитељима, а тај мали дјецко се исто сигурно вец одавно покајао. Мене неко да пита ја би га рехабитовала. Само забраните глупе медије и насиље у јавност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка

06.07.2023 08:37

Сви који би га рехабитовали нека га воде кући близу своје деце. Не пуштати га никада никада да се случно не понови! Отац који је дрзао орузије у путном коферу и обучио дете да убија је подједнако крив! Мајка која није лечила болесно дете крива!

ОДГОВОРИТЕ