Грађани на удару: Грамажа мања, цијена већа

Можда се на примјеру чоколаде најбоље и види како је грамажа смањена, а цијена остала иста или знатно већа.

Босна и Херцеговина 11.02.2023 | 08:27
Грађани на удару: Грамажа мања, цијена већа

Док су цијене све веће, посебице хране и основних намирница, грамажа производа се смањује. Примијетили су то и грађани већ одавно. У економији се ово зове скривено повећање цијена, када се мања количина производа продаје за више новца.

Можда се на примјеру чоколаде најбоље и види како је грамажа смањена, а цијена остала иста или знатно већа.

И није то присутно само у прехрамбеној индустрији већ је прате рецимо и фармацеутска индустрија, па у кутијама лијекова и суплемената више нема исти број таблета као раније.

Скривена инфлација у енормном расту цијена тако тјера грађане да пазе шта купују, али не и које количине, па је видљива инфлација увећана за скривену већа од стварно израчунате стопе инфлације. А грамажа је поред чоколаде мања и у бројним другим производима, попут кафе, грицкалица, пекарских и млијечних производа, преноси БХРТ.

Удружење грађана “Дон” радило је истраживање у фармацеутској индустрији, гдје су дошли до истог закључка, у кутијама лијекова и суплемената сада добијемо и мањи број таблета.

"Сада, када бисмо заиста истраживали, у било којој апотеци широм БиХ нашли бисмо много производа са смањеним бројем таблета. Оно што пуно људи користи су, напримјер, таблете за притисак, и оне су у већини случајева паковане по 28 комада. На годину, недостаје цијела кутија, то је само показатељ колико новца издвајамо више за лијекове", кажу у Удружењу.

Економисти истичу да скривена инфлација није гора од видљиве, али има теже посљедице када дође упоредо, што је тренутно случај и на домаћем, али и на свјетском тржишту.

Што се тиче произвођача који смјењују грамаже уз остављање истих или дизање цијена, не могу бити кажњени, јер по закону грамажа је истакнута и јасно видљива на сваком производу.

(СБ/ Фото: 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Директ

11.02.2023 07:45

Грамажа је сад мањи проблем, пошто већи проблем је цијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.02.2023 08:32

Доћи ће врло брзо време да ће грађани плаћати а шта то никоме осим генералу неће бити јасно

Name

Шишање+бријање

11.02.2023 07:51

Јесмо стока,она без репа,која не заслужује ни овај загађени ваздух,који удише!Док ћутимо,и Трпимир,црвена секта хара на свим пољима! Глупљег народа,у историји човјечанства било није,нити ће бити...Ал нам вјера,за Гиниса смо по глупости,и кукавичлука?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

На сухо бријање

11.02.2023 08:33

Али никад ми нисмо криви, увијек "страни фактор"..

Name

Овца

11.02.2023 12:50

Требаш бити овца да схватиш да за вријеме црвених није било самњења грамаже, треба да схватиш да код црвених нема да радиш 16 сати за мизерију, и оно најбитније, ово не раде црвени него црни тојест десни и десницарски шљам који је тражио капитализам и неолиберализам и слободу тржишта на којем може кила кикирикија или хљеба бити 100 марака, а то што си ти 92,е гласао за капитализам, сад уживај у њему,.

Name

Рјесење:

11.02.2023 08:14

Добијес два, а платис један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Математика

11.02.2023 09:06

Узмес све не платис ниста...хоботница

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.02.2023 10:13

УВИЈЕК НАРОД ВАРАЈУ. НА СВЕ НАЧИНЕ. БАНДА НА СВАКОМ КОРАКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лало

11.02.2023 21:50

Па ста ради удрузење за заститу потросаца?

ОДГОВОРИТЕ