Građani na udaru: Gramaža manja, cijena veća

Možda se na primjeru čokolade najbolje i vidi kako je gramaža smanjena, a cijena ostala ista ili znatno veća.

Bosna i Hercegovina 11.02.2023 | 08:27
Građani na udaru: Gramaža manja, cijena veća

Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno. U ekonomiji se ovo zove skriveno povećanje cijena, kada se manja količina proizvoda prodaje za više novca.

Možda se na primjeru čokolade najbolje i vidi kako je gramaža smanjena, a cijena ostala ista ili znatno veća.

I nije to prisutno samo u prehrambenoj industriji već je prate recimo i farmaceutska industrija, pa u kutijama lijekova i suplemenata više nema isti broj tableta kao ranije.

Skrivena inflacija u enormnom rastu cijena tako tjera građane da paze šta kupuju, ali ne i koje količine, pa je vidljiva inflacija uvećana za skrivenu veća od stvarno izračunate stope inflacije. A gramaža je pored čokolade manja i u brojnim drugim proizvodima, poput kafe, grickalica, pekarskih i mliječnih proizvoda, prenosi BHRT.

Udruženje građana “Don” radilo je istraživanje u farmaceutskoj industriji, gdje su došli do istog zaključka, u kutijama lijekova i suplemenata sada dobijemo i manji broj tableta.

"Sada, kada bismo zaista istraživali, u bilo kojoj apoteci širom BiH našli bismo mnogo proizvoda sa smanjenim brojem tableta. Ono što puno ljudi koristi su, naprimjer, tablete za pritisak, i one su u većini slučajeva pakovane po 28 komada. Na godinu, nedostaje cijela kutija, to je samo pokazatelj koliko novca izdvajamo više za lijekove", kažu u Udruženju.

Ekonomisti ističu da skrivena inflacija nije gora od vidljive, ali ima teže posljedice kada dođe uporedo, što je trenutno slučaj i na domaćem, ali i na svjetskom tržištu.

Što se tiče proizvođača koji smjenjuju gramaže uz ostavljanje istih ili dizanje cijena, ne mogu biti kažnjeni, jer po zakonu gramaža je istaknuta i jasno vidljiva na svakom proizvodu.

(SB/ Foto: 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Direkt

11.02.2023 07:45

Gramaža je sad manji problem, pošto veći problem je cijena.

ODGOVORITE
Name

Tatar

11.02.2023 08:32

Doći će vrlo brzo vreme da će građani plaćati a šta to nikome osim generalu neće biti jasno

Name

Šišanje+brijanje

11.02.2023 07:51

Jesmo stoka,ona bez repa,koja ne zaslužuje ni ovaj zagađeni vazduh,koji udiše!Dok ćutimo,i Trpimir,crvena sekta hara na svim poljima! Glupljeg naroda,u istoriji čovječanstva bilo nije,niti će biti...Al nam vjera,za Ginisa smo po gluposti,i kukavičluka?????

ODGOVORITE
Name

Na suho brijanje

11.02.2023 08:33

Ali nikad mi nismo krivi, uvijek "strani faktor"..

Name

Ovca

11.02.2023 12:50

Trebaš biti ovca da shvatiš da za vrijeme crvenih nije bilo samnjenja gramaže, treba da shvatiš da kod crvenih nema da radiš 16 sati za mizeriju, i ono najbitnije, ovo ne rade crveni nego crni tojest desni i desnicarski šljam koji je tražio kapitalizam i neoliberalizam i slobodu tržišta na kojem može kila kikirikija ili hljeba biti 100 maraka, a to što si ti 92,e glasao za kapitalizam, sad uživaj u njemu,.

Name

Rjesenje:

11.02.2023 08:14

Dobijes dva, a platis jedan!

ODGOVORITE
Name

Matematika

11.02.2023 09:06

Uzmes sve ne platis nista...hobotnica

ODGOVORITE
Name

+

11.02.2023 10:13

UVIJEK NAROD VARAJU. NA SVE NAČINE. BANDA NA SVAKOM KORAKU.

ODGOVORITE
Name

Lalo

11.02.2023 21:50

Pa sta radi udruzenje za zastitu potrosaca?

ODGOVORITE