БиХ у економским слободама на зачељу Европе

Босна и Херцеговина је у 2021. години по Индексу економских слобода заузела 90. мјесто на љествици од 165 земаља, чиме је погоршала прошлогодишњу позицију за пет мјеста, резултати су истраживање Института Фрасер.

Босна и Херцеговина 19.09.2021 | 13:48
БиХ у економским слободама на зачељу Европе

Босна и Херцеговина има укупан скор 6,86 , за разлику од 6,89 у прошлом извјештају.

По Индексу економских слобода БиХ се налази на зачељу Европе. БиХ је лоше оцијењена у области владавине права која је камен темељац тржишне привреде, па је тако у сегменту правног система и поштовању имовинских права рангирана на 126. мјесту.

Хонгконг и Сингапур су опет на врху Индекса, а прате их Нови Зеланд, Швицарска, Грузија, САД, Ирска, Литванија, Аустралија и Данска.

На дну индекса налазе се Централноафричка Република, ДР Конго, Сирија, Република Конго, Иран, Зимбабве, Алжир, Либија, Судан и Венецуела, а Сјеверна Кореја и Куба се не могу рангирати усљед недостатка података.

Друге важне земље заузимају сљедеће позиције: Јапан 18, Немачка 22, Италија 47, Француска 53, Мексико 75, Русија 100, Индија 108, Бразил 109. и Кина 116.

Према економским истраживањима објављеним у научним часописима, људи који живе у економски слободнијим државама имају виши стандард живота, више политичких и грађанских слобода и живе дуже. 

(Индикатор)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Семберска Икона Лабилности

19.09.2021 13:24

Другим ријецима нигдје богатије земље и лудјег народа. Ради заститете себе не мозес ниста, као у проблему 5 филозофа и 5 касика. Имају јело 5 тањира, сто, али морају имати двије касике да би јели и морају сви да једу. Разлика измедју проблема и задатака је да се проблеми не могу ријесити и мора се бавити другим стварима и моделима, задаци су када несто јасно и реализује се, односно реализација није проблем. БХ није ниста до проблема, РС ипак није проблем него несто сто јест ту постојано ... Задовољство је у градјанима, као и у тим филозофима, у смислу да висе неце форсирати немогуце, но један поједе јело, па други, а паралелизација колко мозе. Не ли. РС је богата земља, али са неутрализацијом бравомрза и осјетљивом лијецењу посрнулог народа од којих је секта ПДП примјер. СНСД има аутопут, СДС има неки оквир цасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска ОК Рим

19.09.2021 13:31

Одлазак од засуканог Комсица.

ОДГОВОРИТЕ