BiH u ekonomskim slobodama na začelju Evrope

Bosna i Hercegovina je u 2021. godini po Indeksu ekonomskih sloboda zauzela 90. mjesto na ljestvici od 165 zemalja, čime je pogoršala prošlogodišnju poziciju za pet mjesta, rezultati su istraživanje Instituta Fraser.

Bosna i Hercegovina 19.09.2021 | 13:48
BiH u ekonomskim slobodama na začelju Evrope

Bosna i Hercegovina ima ukupan skor 6,86 , za razliku od 6,89 u prošlom izvještaju.

Po Indeksu ekonomskih sloboda BiH se nalazi na začelju Evrope. BiH je loše ocijenjena u oblasti vladavine prava koja je kamen temeljac tržišne privrede, pa je tako u segmentu pravnog sistema i poštovanju imovinskih prava rangirana na 126. mjestu.

Hongkong i Singapur su opet na vrhu Indeksa, a prate ih Novi Zeland, Švicarska, Gruzija, SAD, Irska, Litvanija, Australija i Danska.

Na dnu indeksa nalaze se Centralnoafrička Republika, DR Kongo, Sirija, Republika Kongo, Iran, Zimbabve, Alžir, Libija, Sudan i Venecuela, a Sjeverna Koreja i Kuba se ne mogu rangirati usljed nedostatka podataka.

Druge važne zemlje zauzimaju sljedeće pozicije: Japan 18, Nemačka 22, Italija 47, Francuska 53, Meksiko 75, Rusija 100, Indija 108, Brazil 109. i Kina 116.

Prema ekonomskim istraživanjima objavljenim u naučnim časopisima, ljudi koji žive u ekonomski slobodnijim državama imaju viši standard života, više političkih i građanskih sloboda i žive duže. 

(Indikator)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Semberska Ikona Labilnosti

19.09.2021 13:24

Drugim rijecima nigdje bogatije zemlje i ludjeg naroda. Radi zastitete sebe ne mozes nista, kao u problemu 5 filozofa i 5 kasika. Imaju jelo 5 tanjira, sto, ali moraju imati dvije kasike da bi jeli i moraju svi da jedu. Razlika izmedju problema i zadataka je da se problemi ne mogu rijesiti i mora se baviti drugim stvarima i modelima, zadaci su kada nesto jasno i realizuje se, odnosno realizacija nije problem. BH nije nista do problema, RS ipak nije problem nego nesto sto jest tu postojano ... Zadovoljstvo je u gradjanima, kao i u tim filozofima, u smislu da vise nece forsirati nemoguce, no jedan pojede jelo, pa drugi, a paralelizacija kolko moze. Ne li. RS je bogata zemlja, ali sa neutralizacijom bravomrza i osjetljivom lijecenju posrnulog naroda od kojih je sekta PDP primjer. SNSD ima autoput, SDS ima neki okvir casti.

ODGOVORITE
Name

Srpska OK Rim

19.09.2021 13:31

Odlazak od zasukanog Komsica.

ODGOVORITE