Златни котлић Семберији припао екипи из Кикинде

У Бањи Дворови код Бијељине, данас је одржана традиционална манифестација “Златни котлић Семберије”. Екипа “Банатски кулинари” из Кикинде заузела је прво мјесто. Организатор ове традиционалне манифестације је Туристичка организација града Бијељина.

Република Српска 21.08.2021 | 19:27
Златни котлић Семберији припао екипи из Кикинде

Уз дружење, пјесму и забаву у Дворовима се бирао најбољи рибљи котлић. Двадесет први пут, ова манифестација окупила је бројне љубитеље добре рибље чорбе. Свака група, од 61 колико је учествовало, хтјела је на свој начин да буде јединствена И да баш њихов котлић буде први и најбољи.

“Награде су, поред пехара и медаља, по котлић за прве три екипе. Затим, обзиром да Удружење жена “Бели анђео” учествује, као једина женска екипа, имамо специјалну награду за њих, а СРД “Риба” је припремило штап за пецање, који желе да га поклоне екипи која је најудаљенија од Бијељине”, каже Јасмина Абдулахагић, в.д. директора Туристичке организације Семберије.

Поред домаћих екипа стигли су и гости из Кикинде, Панчева, Сремске Митровице, Шапца...Тајна добре рибље чорбе је, слажу се сви, прије свега свјежа риба.

“Најбитније, свјежа риба, и што више врста, шаран, штука, сом, кечига. И паприка, она чини пола”, каже члан екипе “Банатски кулинари”, Душан Лукин из Кикинде, која и однијела побједу.

“Тајна је добра атмосфера. Прије свега.  Свака рибља чорба је изванредна и сви ће данас бити ппобједници, ако се буде радило и припремало у доброј атмосфери”, надовезује се Миодраг Ђукић, из СРД “Риба” из Бијељине.

“Ми смо ту да се дружимо, то нам је најважније, а нисмо неки баш мајстори, колегинице су се потрудиле, па видјећемо”, кажу планинари из ПЕД “Мајевица”.

“Нема ту много тајне, ту ти је лук, риба, парадајз, то је неки наш банатски, лалински начин”, тврди члан екипе из Панчева.

“Златном котлићу” је присуствовао и градоначелник Бијељине који  је похвалио је организацију догађаја.

“Сматрамо да уз топлу ријеч и залогај, промоцију потенцијала Бијељине, долази се до рјешења и идеја. Ту смо да на овом догагађају, у данима викенда, упознамо нове људе, стекнемо искуства, пријатеље, окријепимо с еи кренемо у нове радне побједе”, изјавио је Петровић.

Градоначелник нам је открио да му је рибља чорба међу омиљенијим јелима, али и да се прилично добро сналази у кухињи.

“Увијек сам позиван да помогнем у кухињи, уз мајку баку, да нешто придржим, исијечем, тако да ми у склопу кућном одгоју није страно да боравим у кухињи, спремим неко брзинско јело.”

Стручни жири није имао лак посао, јер се и овога пута радило само о нијансама, оцјењивала се боја, мирис, укус... али године куварског искуства су понијеле побиједу. Екипа “Банатски кулинари” из Кикинде заузела је прво мјесто, друго мјесто однијела је екипа “Чардачине”, а трећа је била екипа “Семберија”.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЈАДО

21.08.2021 17:44

Давно су још људи имали рецепте за котлиће"шаран, смуђ а богами и кечига"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.08.2021 17:47

Нема короне ни у Семберији??? А има на Козари??!!

ОДГОВОРИТЕ