Zlatni kotlić Semberiji pripao ekipi iz Kikinde

U Banji Dvorovi kod Bijeljine, danas je održana tradicionalna manifestacija “Zlatni kotlić Semberije”. Ekipa “Banatski kulinari” iz Kikinde zauzela je prvo mjesto. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Turistička organizacija grada Bijeljina.

Republika Srpska 21.08.2021 | 19:27
Zlatni kotlić Semberiji pripao ekipi iz Kikinde

Uz druženje, pjesmu i zabavu u Dvorovima se birao najbolji riblji kotlić. Dvadeset prvi put, ova manifestacija okupila je brojne ljubitelje dobre riblje čorbe. Svaka grupa, od 61 koliko je učestvovalo, htjela je na svoj način da bude jedinstvena I da baš njihov kotlić bude prvi i najbolji.

“Nagrade su, pored pehara i medalja, po kotlić za prve tri ekipe. Zatim, obzirom da Udruženje žena “Beli anđeo” učestvuje, kao jedina ženska ekipa, imamo specijalnu nagradu za njih, a SRD “Riba” je pripremilo štap za pecanje, koji žele da ga poklone ekipi koja je najudaljenija od Bijeljine”, kaže Jasmina Abdulahagić, v.d. direktora Turističke organizacije Semberije.

Pored domaćih ekipa stigli su i gosti iz Kikinde, Pančeva, Sremske Mitrovice, Šapca...Tajna dobre riblje čorbe je, slažu se svi, prije svega svježa riba.

“Najbitnije, svježa riba, i što više vrsta, šaran, štuka, som, kečiga. I paprika, ona čini pola”, kaže član ekipe “Banatski kulinari”, Dušan Lukin iz Kikinde, koja i odnijela pobjedu.

“Tajna je dobra atmosfera. Prije svega.  Svaka riblja čorba je izvanredna i svi će danas biti ppobjednici, ako se bude radilo i pripremalo u dobroj atmosferi”, nadovezuje se Miodrag Đukić, iz SRD “Riba” iz Bijeljine.

“Mi smo tu da se družimo, to nam je najvažnije, a nismo neki baš majstori, koleginice su se potrudile, pa vidjećemo”, kažu planinari iz PED “Majevica”.

“Nema tu mnogo tajne, tu ti je luk, riba, paradajz, to je neki naš banatski, lalinski način”, tvrdi član ekipe iz Pančeva.

“Zlatnom kotliću” je prisustvovao i gradonačelnik Bijeljine koji  je pohvalio je organizaciju događaja.

“Smatramo da uz toplu riječ i zalogaj, promociju potencijala Bijeljine, dolazi se do rješenja i ideja. Tu smo da na ovom dogagađaju, u danima vikenda, upoznamo nove ljude, steknemo iskustva, prijatelje, okrijepimo s ei krenemo u nove radne pobjede”, izjavio je Petrović.

Gradonačelnik nam je otkrio da mu je riblja čorba među omiljenijim jelima, ali i da se prilično dobro snalazi u kuhinji.

“Uvijek sam pozivan da pomognem u kuhinji, uz majku baku, da nešto pridržim, isiječem, tako da mi u sklopu kućnom odgoju nije strano da boravim u kuhinji, spremim neko brzinsko jelo.”

Stručni žiri nije imao lak posao, jer se i ovoga puta radilo samo o nijansama, ocjenjivala se boja, miris, ukus... ali godine kuvarskog iskustva su ponijele pobijedu. Ekipa “Banatski kulinari” iz Kikinde zauzela je prvo mjesto, drugo mjesto odnijela je ekipa “Čardačine”, a treća je bila ekipa “Semberija”.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JADO

21.08.2021 17:44

Davno su još ljudi imali recepte za kotliće"šaran, smuđ a bogami i kečiga"

ODGOVORITE
Name

Hm

21.08.2021 17:47

Nema korone ni u Semberiji??? A ima na Kozari??!!

ODGOVORITE