Кемал већ 50 година не вади из уста коштицу шљиве

Ова несвакидашња навика продужила му је живот.

Србија 27.06.2021 | 20:10
Кемал већ 50 година не вади из уста коштицу шљиве

Када је Кемал Чантрић (84) из Пријерпоља пре пола века морао да бира између здравља и нездравих навика пред њим је био тежак задатак. Морао је да остави пушење, престане да пије кафу и једе пршуту, а највећи проблем био је како преварити уста навикнута да нису докона и сасвим случајно решење се наметнуло само.

- Доктор ми је казао да кад ми дође да запалим уместо цигарете узмем бомбону или жваку, све сам ја то радио, али кад сам се из болнице у Београду вратио кући у Пријепоље било је време бербе шљива. Једем ја те шљиве и једна 'шпица'ми остане у устима, ја ти са њом преноћим, а што не знам ни сам. И тако је све почело, од тада а већ сад 50 година увек имам шпицу шљиве у устима и кад једем и кад спавам. Наравно није иста, мењам их неколико у току дана - рекао је Кемал.
Нездравих навика се каже решио, али без коштице не би могао ни сат, па зато уместо цигара у џепу увек има неколико резервних.

- Кад ми понекад испадне из уста ја у џепу имам увек резервну шпицу, тако да уста никад нису без ње - каже Кемал.
Иако му кошпица не смета Кемо се сећа да је било и комичних ситуација, нарочото у младости.

- Имало је свашта, сећам се кад сам као момак радио у Београду, па сам био са једном девојком. Таман ми се пољубисмо, а она каже, Кемо изгледа да ти је испао зуб, а ја кажем није то зуб то је моја шпица, враћај то овамо - кроз смех прича Кемал.
Овај старина у својих 84 лета још увек је крепак, шета свако јутро уз Лим, у викендици надомак Пријепоља понешто уради, али највише воли да са јаранима седне на чашицу разговора, али и на по коју препеченицу од воћа од чије се кошпице никада не одваја.

- Кемал је гост какав се само пожелети може, кад он седне, одмах се око њега окупе гости, увек је расположен за причу, а од њега само паметне ствари мижете да чујете. А то што он држи шпицу пуних 50 година у устима то знају само његови најближи пријатељи и по томе је у друштву познат - каже Мирсад Бјелак у чију кафану Кемо најчешће свраћа.

Захваљујући кошпици шљиве или шпици како се у Пријепољу каже, Кемал је успео да савлада пушачки нагон, а то му је опет помогло да старост дочека момачки.

(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Иха!

27.06.2021 21:48

Хаха, знаци свако себи шпицу да нађе Да живот прође слађе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

28.06.2021 06:03

Хахахахаха…сјајна прича! Нека је жив и здрав дека још дуго!

ОДГОВОРИТЕ