Недопустиво је да Програм реформи БиХ буде тајна

План реформи у БиХ, који ће након именовања предсједавајућег Савјета министра БиХ бити упућен у сједиште НАТО савеза у Брисел, од стратешке је важности за будућност наше земље.

Босна и Херцеговина 27.11.2019 | 20:48
Недопустиво је да Програм реформи БиХ буде тајна
Недопустива је и неприхватљива пракса да овакав документ буде тајна, став је директора Транспаренцy Интернатионала БиХ Срђана Благовчанина.

"Колективни шеф државе, који је усвојио План реформи у БиХ, на овакав начин крши колективна права грађана ове земље. Закон о слободи приступа информацијама прилично је јасан и у својим уводним члановима каже да је свака информација у посједу јавног органа јавно добро и да је као таква достпуна грађанима БиХ", појашњава Благовчанин за Вијести.ба.

Управо због тога, ТИ БиХ званично је од Предсједништва БиХ затражило да му достави примјерак Плана реформи. Први човјек ове организације тврди да ће се инсистирати на захтјеву да се усвојени документ учини доступним јавности.

"Недопустиво је да колективни шеф државе крши колективна права грађана БиХ! Позивам Предсједништво БиХ да се врати у оквире законског поступања. Ми ћемо инсистирати на објављивању документа. Уколико Предсједништво БиХ не буде хтјело документ учинити доступним јавности, покренућемо одговарајући судски поступак, на шта имамо законско право.

Ако ни то не буде довољно, у коначници постоји могућност обраћања Суду у Страсбургу, који је у оваквим и сличним ситуацијама већ доносио пресуде и који овакву врсту питања третира као елементарна људска права", каже нам Благовчанин.

Према оцјени нашег саговорника, политичке елите се крајње неодговорно понашају према онима који су им дали повјерење и захваљујући којима заправо врше јавне функције.

"Одлуке се доносе у име грађана БиХ, а са друге стране, грађанима се не даје право и могућност да изврше увид у одлуке које се доносе у њихово име", наводи директор ТИ БиХ.

Одговорајући на питање зашто је шира јавност у великој мјери летаргична, те не инсистира на праву да јој буде представљен један од кључних докумената за будућност БиХ, Благовчанин каже да је понашање политичке елите и владајућих политичких партија стварило такву атмосферу у друштву да грађани немају ни минимално повјерења у њихов рад.

"Стога су и очекивања грађана према институцијама, нажалост, готово непостојећа", констатује он.

Стога је, како наглашава, изузетно важно искористити све законске могућности и процесе вратити у легалне и законом прописане токове.

"У БиХ морамо инсистирати на томе да се ствари одвијају у законским оквирима, јер све друго ван тога ствара анархију и хаос", упозорава Благовчанин у разговору за Вијести.ба.

Подсјетимо, Предсједништво БиХ прошле седмице је донијело одлуку о именовању Зорана Тегелтије из СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара БиХ, истовремено усвојивши План реформи у БиХ, за који је најављено да ће бити достављен у сједиште НАТО-а у Брисел.

Овим одлукама колективног шефа државе омогућен је наставак конституисања власти на нивоу БиХ више од годину дана након општих избора.

Усвојени документ, о којем политички званичници дају сасвим опречне изјаве, за сада се чува у строгој тајности, упркос праву јавности да зна какав је старус БиХ у процесу интеграција у Сјеверноатлантски савез.

(Вијести)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

АР

27.11.2019 19:51

Који си ти сад Одакле ти искоци Марс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре АР

27.11.2019 20:28

Који си ти кад не знаш ко је овај човјек?

Name

борац

28.11.2019 05:06

Такви као ти познају обицно једну особу којој вјерно слузе.Понасамо се као пси газда и други нема.

Name

Мангупи у СНСД-у?

28.11.2019 06:38

Овај систем је тоталитаризам у пракси!

Name

ВРС-РВИ ре АР

28.11.2019 07:25

Еееево види се да су они спремни и РС утопити у БиХ само ако би њихов газда тако несто изијавио!!! Какви полтрони мајко мила!!! Да нико од обицнога народа неказе ниста и сљепо вијерују преваранту и манипулатору који РС води у НАТО

Name

Источно Сарајево

27.11.2019 22:19

Благовчанин је један изузетно паметан момак.Многе су га странке тражиле да буде њихов члан међутим никад није пристао да упрља образ свој и своје породице Благовчанин, из Вогошће, тиме што ће ући у политику и лагати народ за свој интерес.Ова данашња његова критика власти има одређену тежину и сигурно је да се не могу тек тако оглушити на захтјев ТИ БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоше понашање

28.11.2019 08:21

Да је све чисто и поштено у наведеном документу, а што се тиче будућности сва три народа у БиХ, било би одмах транспарентно. Чињеница да се документ крије, а потписан је, говори о нечасном понашању, као и евидентној неискрености и недобронамјерности потписаног, у односу на сав народ са ових простора. Ово је испод сваког нивоа достојанства и елементарне пристојности, тренутне власти.

Name

Разлог

27.11.2019 23:07

Па нецете градјанску дрзаву хоцете протекторат једно партиски систем имате то сад узивајте :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2019 09:59

Му нецемо ни градјанску ,а ни било какву тзв беиха.имамо насу Републику Српску и нама је довољно. Запамти да сте поцели рат јер сте русили Југославију, а сад хоцете снама градит неку беиха.никад висе.

Name

Директ

28.11.2019 00:24

СНСД својом цутњом само потврдјује тезу о издаји РС од стране те исте странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аконтација

28.11.2019 07:27

Ево сада доносе закон о повецању плата радницима који су на будзету РС, док су раднике у реалном сектору заборавили, јер то нису њихови гласаци. Дакле, пред изборе исплацују аконтацију награде за гласање. Висковиц, на тему формирања добровољног пензионог фонда, срамно (у његовом маниру) изговори: ма ми то хоцемо да изазовемо послодавце у реалном сектору да и они то ураде. И, срамно и понизно!!!

Name

Ре

28.11.2019 08:17

Снсд нема смјеру да се правда одметницима којо су пет година русији рс И пљували по рс зато сте небитни И ко да вам се правда

Name

ЗА РЕ

28.11.2019 09:33

Е ЈАДАН СИ ТИ. ПАДОСТЕ МРТВИ ПРАВДАЈУЋИ СЕ И ПОКУШАВАЈУЋИ САКРИТИ СВЕ ШТА СТЕ УРАДИЛИ. ДРУГИ НИКО И НЕМА РАЗЛОГА ДА СЕ ПРАВДА ЈЕР НИЈЕ НИШТА НИКОМ ПОДВАЛИО, НИЈЕ САКРИО, НИЈЕ ПОКРАО, НИЈЕ ПРОТЈЕРАО СВОЈ НАРОД, НИЈЕ ТУКАО И ЗЛОСТАВЉАО НАРОД ИЗ ГРУПЕ " ПРАВДА ЗА ДАВИДА", НИЈЕ САМО СВОЈЕ И ОД СВОЈИХ ЗАПОШЉАВАО, НИЈЕ УНИШТИО СВЕ ШТО СЕ ИМАЛО УНИШТИТИ, НИЈЕ УРАДИО НИШТА 113% КАО ШТО СТАЛНО ГОВОРЕ И СЛИЧНО. ПА ПРЕМА ТОМЕ РЕ НЕ МОЖЕ ВАС НИ САМ БОГ ОПРАВДАТИ МАДА ПАДОСТЕ МРТВИ ПРАВДАЋУЋИ СЕ АЛИ НИКАКВЕ ВАМ ВАЈДЕ НИКО ВАМ ВИШЕ НИШТА НЕ ВЈЕРУЈЕ. НЕ ВЈЕРУЈУ ВАМ ВИШЕ НИ ПОЛА ВАШИХ. ЗАТО ОДМАХ ПО СЕНДВИЧ И БЈЕЖИ У СВОЈУ ТАЗБИНУ СНСД-А.

Name

В И Л И

28.11.2019 09:01

Главни кривац скривања докуманта је додигг, ови други немају шта крити, једино он има разлог, причао једно, а урадио пето, издаја.

ОДГОВОРИТЕ