Nedopustivo je da Program reformi BiH bude tajna

Plan reformi u BiH, koji će nakon imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministra BiH biti upućen u sjedište NATO saveza u Brisel, od strateške je važnosti za budućnost naše zemlje.

Bosna i Hercegovina 27.11.2019 | 20:48
Nedopustivo je da Program reformi BiH bude tajna
Nedopustiva je i neprihvatljiva praksa da ovakav dokument bude tajna, stav je direktora Transparency Internationala BiH Srđana Blagovčanina.

"Kolektivni šef države, koji je usvojio Plan reformi u BiH, na ovakav način krši kolektivna prava građana ove zemlje. Zakon o slobodi pristupa informacijama prilično je jasan i u svojim uvodnim članovima kaže da je svaka informacija u posjedu javnog organa javno dobro i da je kao takva dostpuna građanima BiH", pojašnjava Blagovčanin za Vijesti.ba.

Upravo zbog toga, TI BiH zvanično je od Predsjedništva BiH zatražilo da mu dostavi primjerak Plana reformi. Prvi čovjek ove organizacije tvrdi da će se insistirati na zahtjevu da se usvojeni dokument učini dostupnim javnosti.

"Nedopustivo je da kolektivni šef države krši kolektivna prava građana BiH! Pozivam Predsjedništvo BiH da se vrati u okvire zakonskog postupanja. Mi ćemo insistirati na objavljivanju dokumenta. Ukoliko Predsjedništvo BiH ne bude htjelo dokument učiniti dostupnim javnosti, pokrenućemo odgovarajući sudski postupak, na šta imamo zakonsko pravo.

Ako ni to ne bude dovoljno, u konačnici postoji mogućnost obraćanja Sudu u Strasburgu, koji je u ovakvim i sličnim situacijama već donosio presude i koji ovakvu vrstu pitanja tretira kao elementarna ljudska prava", kaže nam Blagovčanin.

Prema ocjeni našeg sagovornika, političke elite se krajnje neodgovorno ponašaju prema onima koji su im dali povjerenje i zahvaljujući kojima zapravo vrše javne funkcije.

"Odluke se donose u ime građana BiH, a sa druge strane, građanima se ne daje pravo i mogućnost da izvrše uvid u odluke koje se donose u njihovo ime", navodi direktor TI BiH.

Odgovorajući na pitanje zašto je šira javnost u velikoj mjeri letargična, te ne insistira na pravu da joj bude predstavljen jedan od ključnih dokumenata za budućnost BiH, Blagovčanin kaže da je ponašanje političke elite i vladajućih političkih partija stvarilo takvu atmosferu u društvu da građani nemaju ni minimalno povjerenja u njihov rad.

"Stoga su i očekivanja građana prema institucijama, nažalost, gotovo nepostojeća", konstatuje on.

Stoga je, kako naglašava, izuzetno važno iskoristiti sve zakonske mogućnosti i procese vratiti u legalne i zakonom propisane tokove.

"U BiH moramo insistirati na tome da se stvari odvijaju u zakonskim okvirima, jer sve drugo van toga stvara anarhiju i haos", upozorava Blagovčanin u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH prošle sedmice je donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, istovremeno usvojivši Plan reformi u BiH, za koji je najavljeno da će biti dostavljen u sjedište NATO-a u Brisel.

Ovim odlukama kolektivnog šefa države omogućen je nastavak konstituisanja vlasti na nivou BiH više od godinu dana nakon opštih izbora.

Usvojeni dokument, o kojem politički zvaničnici daju sasvim oprečne izjave, za sada se čuva u strogoj tajnosti, uprkos pravu javnosti da zna kakav je starus BiH u procesu integracija u Sjevernoatlantski savez.

(Vijesti)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

AR

27.11.2019 19:51

Koji si ti sad Odakle ti iskoci Mars

ODGOVORITE
Name

Re AR

27.11.2019 20:28

Koji si ti kad ne znaš ko je ovaj čovjek?

Name

borac

28.11.2019 05:06

Takvi kao ti poznaju obicno jednu osobu kojoj vjerno sluze.Ponasamo se kao psi gazda i drugi nema.

Name

Mangupi u SNSD-u?

28.11.2019 06:38

Ovaj sistem je totalitarizam u praksi!

Name

VRS-RVI re AR

28.11.2019 07:25

Eeeevo vidi se da su oni spremni i RS utopiti u BiH samo ako bi njihov gazda tako nesto izijavio!!! Kakvi poltroni majko mila!!! Da niko od obicnoga naroda nekaze nista i sljepo vijeruju prevarantu i manipulatoru koji RS vodi u NATO

Name

Istočno Sarajevo

27.11.2019 22:19

Blagovčanin je jedan izuzetno pametan momak.Mnoge su ga stranke tražile da bude njihov član međutim nikad nije pristao da uprlja obraz svoj i svoje porodice Blagovčanin, iz Vogošće, time što će ući u politiku i lagati narod za svoj interes.Ova današnja njegova kritika vlasti ima određenu težinu i sigurno je da se ne mogu tek tako oglušiti na zahtjev TI BIH.

ODGOVORITE
Name

Loše ponašanje

28.11.2019 08:21

Da je sve čisto i pošteno u navedenom dokumentu, a što se tiče budućnosti sva tri naroda u BiH, bilo bi odmah transparentno. Činjenica da se dokument krije, a potpisan je, govori o nečasnom ponašanju, kao i evidentnoj neiskrenosti i nedobronamjernosti potpisanog, u odnosu na sav narod sa ovih prostora. Ovo je ispod svakog nivoa dostojanstva i elementarne pristojnosti, trenutne vlasti.

Name

Razlog

27.11.2019 23:07

Pa necete gradjansku drzavu hocete protektorat jedno partiski sistem imate to sad uzivajte :)

ODGOVORITE
Name

Re

28.11.2019 09:59

Mu necemo ni gradjansku ,a ni bilo kakvu tzv beiha.imamo nasu Republiku Srpsku i nama je dovoljno. Zapamti da ste poceli rat jer ste rusili Jugoslaviju, a sad hocete snama gradit neku beiha.nikad vise.

Name

Direkt

28.11.2019 00:24

SNSD svojom cutnjom samo potvrdjuje tezu o izdaji RS od strane te iste stranke.

ODGOVORITE
Name

Akontacija

28.11.2019 07:27

Evo sada donose zakon o povecanju plata radnicima koji su na budzetu RS, dok su radnike u realnom sektoru zaboravili, jer to nisu njihovi glasaci. Dakle, pred izbore isplacuju akontaciju nagrade za glasanje. Viskovic, na temu formiranja dobrovoljnog penzionog fonda, sramno (u njegovom maniru) izgovori: ma mi to hocemo da izazovemo poslodavce u realnom sektoru da i oni to urade. I, sramno i ponizno!!!

Name

Re

28.11.2019 08:17

Snsd nema smjeru da se pravda odmetnicima kojo su pet godina rusiji rs I pljuvali po rs zato ste nebitni I ko da vam se pravda

Name

ZA RE

28.11.2019 09:33

E JADAN SI TI. PADOSTE MRTVI PRAVDAJUĆI SE I POKUŠAVAJUĆI SAKRITI SVE ŠTA STE URADILI. DRUGI NIKO I NEMA RAZLOGA DA SE PRAVDA JER NIJE NIŠTA NIKOM PODVALIO, NIJE SAKRIO, NIJE POKRAO, NIJE PROTJERAO SVOJ NAROD, NIJE TUKAO I ZLOSTAVLJAO NAROD IZ GRUPE " PRAVDA ZA DAVIDA", NIJE SAMO SVOJE I OD SVOJIH ZAPOŠLJAVAO, NIJE UNIŠTIO SVE ŠTO SE IMALO UNIŠTITI, NIJE URADIO NIŠTA 113% KAO ŠTO STALNO GOVORE I SLIČNO. PA PREMA TOME RE NE MOŽE VAS NI SAM BOG OPRAVDATI MADA PADOSTE MRTVI PRAVDAĆUĆI SE ALI NIKAKVE VAM VAJDE NIKO VAM VIŠE NIŠTA NE VJERUJE. NE VJERUJU VAM VIŠE NI POLA VAŠIH. ZATO ODMAH PO SENDVIČ I BJEŽI U SVOJU TAZBINU SNSD-A.

Name

V I L I

28.11.2019 09:01

Glavni krivac skrivanja dokumanta je dodigg, ovi drugi nemaju šta kriti, jedino on ima razlog, pričao jedno, a uradio peto, izdaja.

ODGOVORITE