Ко то издаје националне интересе?!

СДС и ПДП нису дали подршку Зорану Тегелтији за именовање на функцију предсједавајућег Савјета министара БиХ. На јучерашњој сједници Комисије за припрему избора Савјета министара гласали су против овог СНСД-овог кадра.

Босна и Херцеговина 27.11.2019 | 19:35
Ко то издаје националне интересе?!
Предсједница Републике Српске и потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић сматра да двије опозиционе политичке партије праве праве представу и спектакл од именовања и процеса кроз који треба да прође предсједавајући Савјета министара БиХ Тегелтија .

Цвијановић је рекла новинарима да не служи на част ниједној политичкој партији из Републике Српске то што се противи да српски кадар буде предсједавајући Савјета министара БиХ.

"Знајући какву политику промовише предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, нисам изненађена таквим чином. Имајући у виду чињеницу да сада на ред долази српски кадар који треба да води Савјет министара, било би политички зрело и мудро да је дата подршка", навела је Цвијановићева.

Њихов план, када су мијењали Пословник о раду Представничког дома Парламента БиХ, био је, каже, да се задржи постојећи Савјет министара и обезбиједи позиција за предсједника СДС-а Мирка Шаровића.

"То је изгубљена прича за њих и отуда долази њихов гњев и незадовољство", сматра она.

На њене ставове оштро су реаговали предсједници СДС-а и ПДП-а Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић.

Шаровић: Цијели свијет честита СНСД-у на деблокади НАТО пута

"Жељка Цвијановић се касно сјетила приче о јединству при избору мандара, јер скоро 20 година СНСД проводи потпуно супротне принципе", рекао је Мирко Шаровић, те додао:

"Политика СНСД-а ових дана је потпуно огољена прихватањем пута који нас бесповратно води у НАТО. На таквим одлукама нам свакодневно честита цијели свијет и то се не може прикрити, без обзира колико то упорно покушавате, свакодневно ширећи различите монтиране изјаве, које нису вриједне пажње,“ истиче Шаровић.

Шаровић је истакао да имишљене и недосљедне изјаве не штите СНСД од истине и да дјелима показују какву политику воде.

„Доказали сте дјелима своју недосљедност, а и ријечима је то јуче потврдио кандидат СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара БиХ јасно најављујући да за њега одлуке Народне скупштине Републике Српске неће бити обавезујуће. Питам се шта онда тачно мислите када кажете да би било „политички зрело и мудро“ подржати таквог кандидата?!“ – истакао је Шаровић.

Предсједник СДС поручује да је за ову странку кључно ко је заиста кандидат за мандатара и какве су му референце.

„Нажалост, предсједник Републике Српске, која очито заступа искључиво интересе СНСД-а, оптужујући друге, касно се сјетила да прича о јединству при избору мандара, када скоро 20 година СНСД проводи потпуно супротне принципе. Цвијановић заборавља да управо они никада нису подржали ниједног кандидата који није из СНСД-а, као што је било 2002. године када за предсједавајућег нису подржали тада предложеног кандидата Младена Иванића“ – истакао је Шаровић.

„Такође, управо Ваша партија, СНСД, је 2013. из Савјета министара БиХ, искључила ПДП и СДС, управо са партнерима из СДА и ХДЗ са којима поново правите планове за улазак у власт“, закључује Шаровић.

Бореновић: Срамни Тегелтијин став је велеиздаја националних интереса

Бранислав Бореновић поручио је Цвијановићевој да "ПДП није скуп незаинтересованих фикуса који ће тек тако подржати некога ко ништа није рекао, ко нема јасно дефинисан став ни по једном питању, ко негира институције РС и коме је примарни циљ да још више придави грађане РС повећањем намета".

"А ако је Жељки Цвијановић част то што је Тегелтија за свог мандата сахранио три банке, удвостручио дуг РС и заједно са њом иселио стотине хиљада грађана, онда ни у којем случају не би требало да јој буде част то што је Тегелтија рекао да неће поштовати одлуке институција РС, прије свега Народне скупштине РС. Када би учинила напор и почела да се бави озбиљном политиком, знала би да је Тегелтијин сраман став велеиздаја српских националних интереса“, истакао је Бореновић.

Он је поручио да за руковођење институцијама треба имати програм, визију, храброст и знање, а не само могућност бесконачног причања без икаквог смисла и немуштог описивања агрегатних стања у природи, потока, ријека и планина, саопштено је из ПДП-а.

(БН/Вијести)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ЦУ КО?

27.11.2019 18:50

СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеки Стресс

27.11.2019 20:30

Не могу да разумијем засто Тегелтија нема квалификације за предсједавајуцег СМ-а? Па Србин је, а ово је борба до последњег Србина.

Name

Ре Зеки

27.11.2019 23:13

има све квалификације: осудјиван, купљена диплома, унистио вец три банке, богат као Крез. Има ли ко подобнији?

Name

како це

28.11.2019 06:42

Саровиц и Бореновиц висе немају ста да тразе у РС ако изгубе фотеље у СМ,,,

Name

за жељку

28.11.2019 07:19

глупачо једна треба опозицији и народу прави србин патриота а не ова твоја сељачина лоповчина који гледа само да се накраде и народу зада муке са подизањем пдв.дјубрад лоповска не позивајте се на српство и не узимајте у уста опозицију и народ.срам вас било да сте мислили на народ не би нас довели у мунус милијарде и одвели у нато.фуј

Name

Сале

27.11.2019 19:14

Ста би ви опозцијо радили И ви би опет следецих 20 година дрзали исте прице. Дајте висе маните се глупости. Идемо у Нато Па ста нисмо једини. Нато и Еу ту ми и припадамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.11.2019 22:04

Ти изгледа још не знаш да смо ми отишли у ...

Name

Директ

28.11.2019 00:21

Мозе НАТО, дај паре, које цес морати узети од ММФ-а, да би дао НАТО-у, посто код Амера нема бесплатног руцка, само руцак који коста као у Светог Петра кајгана.

Name

Коле

27.11.2019 19:20

Не разумијем цему љутња коњоглаве Цвијановицке?? Па не треба дати подрску тегелтији који је осудјивани криминалац, и доказано неспособан!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.11.2019 19:23

Није то Српски преставник него преставник Снсд-еа тј.удрузеног злоцинацког подухвата над Републиком Српском односно над Српским народом на цијелој територији БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

27.11.2019 19:51

СДС и ПДП бране Српску и србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за 007

28.11.2019 07:20

тако је

Name

Марија

27.11.2019 20:56

Зна се ко, сви данашњи издајници Додиковци, СП, ДНС, Демос и нова издајничка партија Уједињена лоповска. А срам било и све јаднике који ових дана ћуте и не смију Додику рећи да га нису за ове издаје бирали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вили

27.11.2019 21:02

Гос. Предсједница, ви сте икебана у власти, нико вас ништа не пита нити вас ко слуша. Уздрзите се од коментара, много причате, а ништа казали нисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

В И Л И

28.11.2019 19:29

Много сте паметнији кад ништа не кажете.

Name

Рале

27.11.2019 21:06

Па пељески мост је национални интерес а нато, па то се нас не тице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

27.11.2019 22:32

СССС ова скраћеница не значи ништа друго до Србин Србина сабљом сече. То је много пута доказано. НАЖАЛОСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.11.2019 00:17

Сретна вам коалиција са Бакиром и пут у НАТО, двоструки издајници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.11.2019 05:01

Ова власт све висе лици на нарко картел сто веци криминалац виса позиција.

ОДГОВОРИТЕ