Није добар начин како се дошло до договора у БиХ

Добро је што је договор постигнут, казао је министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак.

Босна и Херцеговина 27.11.2019 | 18:57
Није добар начин како се дошло до договора у БиХ
Како гледате на договор који су направили у Предсједништву БиХ? Имате ли информацију о томе што је договорено?

Не могу рећи много више од оног што смо рекли претходних дана. Неко је смислио тако мрачну, заосталу идеју да се договор, са којим је завршена ова агонија, стави у сеф и да се сакрије од грађана Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.

Добро је што је договор постигнут, али није добро што није казано како се то десило. То је један погубан приступ. Не желим да коментаришем садржај текста јер шта год да пише унутра у овом тренутку то није толики проблем колико је опасно по демократију што је споразум сакривен.

На питање да је Младен Иванић, тадашњи члан Предсједништва, како тврди СНСД, потписао Стратегију спољне политике БиХ у којој је мимо резолуције о неутралности НСРС наведено да је НАТО опредјељење БиХ. Црнадак је рекао да то није тачно.

"У Стратегији спољне политике пише да ће се однос БиХ и НАТО-а одвијати у оквирима партнерства. Нигдје се у Стратегији нити једном реченицом не спомиње чланство. Стратегија је донесена заједничком одлуком Изетбеговића, Човића и Иванића. Подсјећам да је Небојша Радмановић 2009. писао генералном секретару НАТО-а којег је молио да се Босна и Херцеговина што прије приму у чланство у НАТО."

Што се тиче избора Зорана Тегелтије, Црнадак је рекао да су против тог рјешења.

"Видјели сте јуче како је и сам састанак Комисије показао да смо у праву. Највећи проблем са Тегелтијом је што је он јуче одмах казао како ће се залагати за већу стопу ПДВ-а. То није добро и представљало би додатно оптерећење за људе у ово земљи. Друга ствар која је неприхватљива је изјава Тегелтије да закључци и одлуке НСРС-а обавезују само институције Републике Српске.

Не може на тако један директан и арогантан начин одбацити НСРС као најважнију институцију Републике Српске. Трећа ствар коју смо замјерили то што улази у један терен потпуно неприпремљен и нема властити став када је сарадња са НАТО-ом", казао је Црнадак за Н1.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Вили

27.11.2019 18:02

Покренути кривичну одговорност против тегелтије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

28.11.2019 00:19

РТРС - дно дна, фуј за коментар.

Name

Бејха је пропао пројекат

28.11.2019 01:37

Купи прње !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мировина

28.11.2019 02:12

Е па Црнадак И ти И Мирко право у Мировину. Мирко је изабран на цело СДС-а како би фондове ЕУ за развој локалних заједница пребацио на локалне партијске тајкуне који су требали да обезбеде базу СДС-а. Сада му је мјесто догорило јер је бескористан. Ти си постен али ниси способан да обављас ту функцију. Узми своју мировину и узивај. Ово сто износис у јавне медије није смислено а на овај нацин легитимисес Додиков потез. Овако добро га ни Косарац не брани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

масала

28.11.2019 08:07

Грешка Игоре,градјани федерације знају а то је пут у НАТО,само се остатак бих прави луд и као није то то,нису 2 и 2 =4

ОДГОВОРИТЕ